Татуираните великани от Ла Манча

Още когато през 2018 г. арт проектът „Титани“ започва да придобива форма, неговите автори се целят нависоко. Най-общо казано, те трансформират някои от многото изоставени из испанския пейзаж силози в арт обекти. Година след това дръзко заявяват, че са създали „най-големия обществен музей на открито в света“. Оттогава мащабите му продължават да се разгръщат, а глобалната пандемия само временно спря набраната скорост.

Действието се развива в Сиудад Реал, една от най-големите провинции в Испания. Разположена е на 200 километра на юг от Мадрид в автономната област Кастиля-Ла Манча и обхваща 20 хиляди кв.км. Местната администрация договаря с арт сдружението InkandMovement и професионалния център за заетост на хора с увреждания Laborvalia формула, от която да спечелят всички участващи.

„Това е многопластов проект, който успява да обедини социалното включване, ангажираността към градското изкуство и възстановяването на нашето провинциално наследство. Ние вече сме музей на открито, в който нашите градове са част от творбите. Хората с увреждания, взели участие в проекта, са нашите истински „титани“, казват от местната управа.

През първата фаза шест силоза са превърнати в произведения на изкуството благодарение на участието на 12 артисти от международната сцена от Испания, Бразилия, Мексико, Белгия и Франция. Всички са поканени от главния организатор и един от най-известните световни стрийт артисти – испанеца Окуда Сан Мигел. Заедно с тях работят близо 500 членове на Laborvalia.

Според Окуда главната цел на проекта е „да промени чрез изкуството възприятията на обществото за хората с увреждания“. В същото време Сиудад Реал буквално изгря на световната карта с маршрути от градско изкуство, графити и стрийт арт в изключително впечатляващи мащаби. Днес превърнатите в татуирани великани силози вече са десет, а проектът смело върви напред с гръмкото мото „Големи артисти, огромни стени, необятни ценности“. На участниците не им липсва самочувствие. Те говорят за „арт интервенции, които ще променят лика на Ла Манча завинаги“ и за „Културна трансформация, която ще остане в историята“. InkandMovement имат богат опит и потвърдена траектория. Именно те организират преди 16 години първия фестивал за изкуство в големи формати UrbanArt на Канарските острови. Тогава събитието се превърна в новаторски формат в този жанр в международен мащаб. Много от участвалите там артисти сега творят и в „Титани“.

InkandMovement работи за насърчаване на общественото изкуство, разработване и управление на културни проекти, арт събития и изложби на международно ниво. Те популяризират кариерата на съвременни художници, свързват ги с институции, промоутъри и търговски марки. От своя страна Laborvalia работи за осигуряване на заетост на хората с увреждания и за подобряване качеството им на живот. „Ние използваме изкуството, за да променим начина, по който обществото вижда хората с увреждания“, казват от професионалния център.

Spread the love
Written By
More from admin
Шарл дьо Вилморан: Точна доза висша мода, пърформанс и драг
Близо 13 години след смъртта на легендарния френски дизайнер Ив Сен Лоран...
Read More
0 replies on “Татуираните великани от Ла Манча”