Територия на терора

Нищо подобно не сте чели – виртуозно пресъздаване на документални сведения от задкулисието на световната политика, което винаги сте подозирали, че е мрачно и хлъзгаво, но вероятно никога дотам, докъдето ви отвеждат бившият държавен секретар на САЩ Хилари Родам Клинтън и признатата майсторка на бестселъри Луиз Пени.

Идеята е на съпругата на експрезидента Бил Клинтън, която мина с гордо вдигната глава през “Пура гейт”, а след това стана първата жена в американската история, номинирана за президент от водеща политическа партия. Хилари Клинтън сама е автор на седем книги, но явно този път е решила да дели славата с автор с изпитано перо каквато е Луиз Пени.

И тя перфектно е превърнала в художествено произведение от висока класа спомените на Хилари от времето, когато в качеството си на високопоставен политик е пребивавала в Белия дом.

И да, главната героиня е държавен секретар на САЩ, част от екипа на президент, който я е избрал, за да неутрализира критичното ѝ отношение към своята партия и политика. Елън Адамс е оставила медийната група, основана от нея, на дъщеря си. И е привлякла за своя най-близка сътрудничка своя приятелка от детските години, бивша учителка. Двете са железен екип, основан на пълно доверие. Каквото, оказва се, човек във властта рядко може да има на своите съветници, асистенти, дори на шефове на разузнаването и армията на САЩ. Защото корупцията, чиито семена са били посети от предишния президент (не е направен дори и опит да бъде замаскиран Доналд Тръмп), е пуснала дълбоки корени във всички структури на управлението и не граничи, а направо се е изродила в национално предателство. Поне що се отнася до тайните планове на терористични групировки от сорта на Ал Кайда и талибаните в Афганистан, на аятоласите, управляващи Иран с нейната ядрена програма, обезпечена с уран от руската мафия, командвана от президента Иванов (няма как да не разпознаете в негово лице Путин).

Държавният секретар Адамс се връща от посещение в Южна Корея, където е изпратена, за да регистрира първия си провал във външната политика. И тогава започват серия атентати в Европа – във Франция, Испания, Германия се взривяват автобуси и загиват десетки хора, сред тях и деца. Една от служителките в Белия дом – момиче от ирански произход, получава съобщение от редица цифри от неизвестен номер. Шефът ѝ го определя като неважно и я кара да го изтрие. Тя обаче записва цифрите, които се оказват… номерата на автобусите и часовете, в които се взривяват в европейските държави. За добро или лошо синът на Елън Адамс, разследващ журналист, който след плен при патаните в Афганистан е приел исляма, се оказва един от пътниците в автобуса със специална мисия да следи мишената на терористичния акт. И успява да слезе преди експлозията, предупреден от служителката, получила съобщението – двамата са имали връзка, в момента неясно дали ще продължи и как.

Така започва совалката на Елън Адамс – от Германия, където навестява ранения си син, поема към Иран. Вече е наясно, че зад атентатите стои могъщ търговец на оръжие от Пакистан, смятайки, че той все още е под домашен арест. Някъде по пътя разбира, че е освободен по нареждане на бившия президент на САЩ, а в Белия дом има негови информатори. Елън оставя там своята най-близка сътрудничка, за да разбере кои са. Резултатите от проучването са чудовищни, а най-страшното е, че разчитайки ново кодирано съобщение, близките на Елън – децата ѝ и нейният сътрудник, съобщават, че в три различни градове на САЩ са заложени ядрени бомби. Едната от тях – в Белия дом.

Напрежението се покачва едновременно и там, и при Елън, която лети с Еърфорс 3 и се среща последователно с аятолах Хосрави в Техеран и с президента Иванов в Москва. Като при това е непрекъснато следена от самия Башир Шах, пакистанеца, по чиято поръчка в изоставена фабрика на границата с Иран се изработват ядрените устройства. Той има лични сметки за разчистване с нея.

Какви са те и как се стига до развръзката, няма да разказвам, но трябва да знаете само едно – въпреки привидно щастливия край на заплетената история с атентатори, продажни политици, рейнджъри, хвърлени в акция с предизвестен завършек, и прочее, територията на терора е безкрайна и невъзможна за овладяване. Поне според романа на Хилари Клинтън и Луиз Пени.     

        

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Елица Копчалийска: Баща ми ме учеше да плащам сметките си сама
С опит в менажирането на проекти от различни сфери в икономиката и...
Read More
0 replies on “Територия на терора”