Продукти:
1 ч.ч. намачкани варени картофи
2 ч.ч. брашно плюс 1 с.л.
1 яйце
1 ч.ч. сварена тиква
2 ч.л. ситно нарязана салвия плюс 6 цели листа
½ ч.ч. масло
1 скилидка чесън
2 с.л. течна сметана
настърган памезан
сол
Приготвяне:
Омесете картофите с 2 ч.ч. брашно, яйцето, тиквата и нарязана салвия. Разделете тестото на 8 части, усучете всяка на дълъг фитил и нарежете на 1 см парченца. Пуснете ньоките във вряща подсолена вода и варете, докато изплуват на повърхността. Извадете ги, като запазите част от водата.
В голям тиган запържете в маслото сварените ньоки до златисто. Извадете ги, оставете в тигана 2 с.л. от маслото и запържете листата от салвия и чесъна за 1-2 мин. Отстранете ги. Изсипете брашното, като бъркате. Налейте сметаната и ¾ ч.ч. от водата на пастата, посолете. Варете соса до сгъстяване – 3-4 мин. Сипете в него ньоките, разбъркайте добре да се покрият от всички страни. Сервирайте с настърган пармезан.
Хранителна информация за 1 порция:
калории – 327
въглехидрати – 41 г
мазнини – 15 г
протеини – 7 г