„Точица“ представя „Късмет“ от Лорънс Шимел

Мисли, преди да пораснеш! Това е мотото на издателство „Точица“.
А новата им книга е посветена на начина, по който мислим за другите.  И повод за разговор с децата по една толкова важна тема!
Какво ще научат от нас за общуването?
Дали ще го виждат като състезание, в което всички са на една писта и ако имат късмет (умения, среда), ще могат да изблъскат останалите? Или ще знаят какъв късмет е да бъдем заедно? Да цениш другия заради това, с което те допълва? Тази книга не говори за „деца със специални потребности“, нито казва какво трябва и не трябва да се прави за тях. Тя говори просто и обичливо – и именно затова е въздействаща.
Героят на Лорънс Шимел е съвсем обикновено дете. Обича да играе на войници, мечтае си за домашен любимец и малко го е яд, че кучето Роко не е негово, а е куче-водач на неговия брат Матей. Но докато разсъждава кой е по-голям късметлия – приятелят му Тони, който може да си оставя войничетата по земята, или брат му, който може да чете на тъмно, – той стига до нещо изключително важно и за нас, възрастните.
Какъв късмет е да бъдем с онези, които обичаме. И колко ценен е всеки от тях.
Авторът Лорънс Шимел е роден в Съединените щати, но от 1999 г. живее в Мадрид. Пише както на английски, така и на испански език. Превежда много, включително и поезия. Детските му книги са избирани трикратно за престижния каталог White Ravens на Мюнхенската библиотека.
Художникът Хуан Камило Майорга разказва, че обича да експериментира с акварели заради непредсказуемостта на момента, в който водата и боята се смесват и отварят безкрайни възможности. Вярва в интуицията, която може да превърне грешката във възможност, да направи работата по-изразителна. 

А ние вярваме в хуманистичното послание на книгата.

Spread the love
Tags from the story
More from divamagazine.bg
Яйца „Фиеста“
Продукти: 1 глава лук 1 червена чушка 1 люта чушка 8 ленти...
Read More
0 replies on “„Точица“ представя „Късмет“ от Лорънс Шимел”