Ансел Елгорт и Кен Уатанабе за втория сезон на „Пороците на Токио“

Фотографии: HBO Max

Когато „Пороците на Токио“ започва своето излъчване по HBO Max през април 2022 година, шоуто набира такава скорост за отрицателно време, че екипът, който работи, не може да насмогне с желанията на феновете за повече и по-мащабни епизоди. И всъщност няма нужда.

Вдъхновен от мемоарите на журналиста Джейк Аделстийн, историята проследява потапянето на един американски репортер в дебрите на криминалната журналистика в Япония. Книгата е издадена и у нас в едно разкошно издание на „Ерове“, което препоръчваме.

Непосредствено преди премиерата, директно от Токио, където е късно вечер, главните актьори в сериала – Ансел Елгорт, който играе журналиста Джейк Аделстийн и Кен Уатанабе, в ролята на Хирото Катагири – старши детектив в полицейското управление в Токио, разказват повече за новия сезон на сериала.

Пороците на Токио – преди и след

Ансел Елгорт започва нашия разговор с думите: „Това, което сериала ми даде, е възможността да дойда, да работя и да живея в далечна земя като Япония. В началото това, което изглеждаше просто като възможност да се насладя на една екзотична земя, всъщност се превърна във вероятно най-великото преживяване в живота ми. Успях да науча японски и много неща от културата тук. Мисля, че това ме промени по някакъв начин, защото се научих и на търпение. Научих се как да уважавам всички около себе си. Научих се да следвам правила, без винаги да питам защо, ако не разбирам напълно нещо или не го харесвам.“

Потапянето на един репортер американец в дебрите на криминалната журналистика в Япония

Джейк Аделстийн е единственият американски журналист, който някога е бил допуснат до пресклуба на Градското полицейско управление на Токио. Там в продължение на дванадесет години отразява тъмната страна на Япония: изнудвания, убийства, трафик на хора, корупция и разбира се, Якудза. Но когато последният му материал разкрива скандал, който отеква по целия път от улиците на Токио, напоени с неон, до излъсканите зали на ФБР и води до смъртна заплаха за него и семейството му, Аделстийн решава да се оттегли. След това отвръща на удара.

Ансел Елгорт влиза в ролята на Джейк Аделстийн и действието на сериала пренася зрителите не просто в Япония, а в най-скритите и потайни кътчета на Токио през 90-те. Визуално безупречен и изключително достоверен спрямо времето, в което се развива, „Пороците на Токио“ ще ви припомни неща, които може би отдавна сте забравили.

„Когато започнах да се подготвям за сериала, още в началото прекарах месеци в изучаване на езика и в подготовка какво прави един журналист. Изучих и бойните изкуства. Но дори сега все още не владея езика толкова добре, колкото ми се иска, но продължавам да говоря японски по четири часа на ден. Съсредоточих се повече върху това да мога да пиша. Има няколко сцени в този сезон, в които интервюирам хора и всъщност много бързо записвам това, което казват на японски. Затова се опитвах просто да продължа да работя наистина усилено и да се опитам да направя този образ възможно най-автентичен“, казва Ансел Елгорт за новия сезон.

„Много хора тук, мои приятели и познати, бяха много екзалтирани от първия сезон. Защото показва различното лице на града и различна гледна точка към тема, за която се говори и се снимат доста често истории – връзката между Якудза и полицията. Хората харесаха сериала и вече нямам търпение да видят новия сезон.“, допълва Кен Уатанабе.

Нова глава от „Пороците на Токио“

В книгата си „Пороците на Токио. Потапянето на един репортер американец в дебрите на криминалната журналистика в Япония“ Джейк Аделстийн предоставя безпрецедентен поглед върху японската култура и блестящи мемоари за възхода си от млад репортер до опитен журналист с награда зa главата си.

Втори сезон на сериала отново е заснет в центъра на японската столица и отвежда зрителите още по-дълбоко в престъпния подземен свят на града, докато Аделстийн осъзнава, че животът му и тези на близките му, са в ужасна опасност.

„Когато стъпиш на снимачната площадка наистина се чувстваш така, сякаш си в Япония през 90-те. Независимо дали се намираме в построено за целта студио или в реална среда, защото снимаме и на много истински локации из града. И едно от нещата при японците е, че когато сме на снимачната площадка, хората са много уважителни, те знаят, че работим и не се опитват да ни притесняват. В Япония сякаш няма папараци. Дори фенове са така. Те може да ни помахат леко, но това е всичко, което правят“, разказва Ансел Елгорт.

Освен, че играят двете основни роли, Елгорт и Уатанабе са и продуценти на проекта.

„Втори сезон е различен от първи най-вече защото имаме доста нови персонажи. Моят образ доста се променя, в неговия живот се появяват неща от миналото му, тъжни неща. Най-трудно в прехода между сезоните и във факта, че този път съм и продуцент, е основно в балансирането между японския и английския и в това на всеки един от двата езика да съм автентичен и естествен. Но когато си продуцент, отговаряш и за допълнителни неща – за обстановката, за творческия процес. Балансирането между всички тези роли беше особено в началото“, добавя Кен Уатанабе.

И Ансел допълва: „Бих казал, че за мен като актьор и дори за мен като човек, японската култура ми повлия доста добре. Най-страхотното нещо, на което човек може да се научи, е търпение и уважение. Просто да правиш нещата според правилата и да не се опитваш всеки път да си проправяш път на всяка цена. Това работи чудесно както за мен, така и за Джейк. В първи сезон той непрекъснато пита защо. Защо не можем да направим това? Но във втори сезон, особено след първи епизод, защото епизод 1 от сезон 2 наистина е краят на сезон 1, и през него, Джейк започва да прави нещата според правилата. Става все повече японец в това отношение. Уважава своето, но и това което шефовете му казват, че трябва да прави. Той уважава това, което Катагири му казва, че трябва да направи. И по този начин някак се променя, започвайки от втори епизод на този сезон. А ролята на продуцент…  всеки път, когато чувствах, че нещо може да стане по-добре не се страхувах да говоря. Защото като продуценти, ние сме в позиции да кажем какво мислим за творческото развитие на нещата, ако смятаме, че това ще подобри шоуто.“

Историята в новия сезон започва следвайки събитията от края на първия, като Джейк показва на своя ментор детектив Хирото Катагири видео на хостесата Полина на клуб Onyx, която е убита от член на клана Тозава. Главоломната скорост на действието незабавно ни прехвърля обратно в престъпния свят на Токио заедно с героите му и затаяваме дъх в очакване на развитието. „Кен и аз общуваме много добре и през този сезон и всеки път, когато исках да променя реплика на японски, беше, когато имах сцена с него. Той често ми помагаше да поправя репликите си и след това ги упражнявахме заедно.“

Как се променят Джейк и Хирото през втори сезон и какво да очакваме от тях и от сериала въобще…

Във втори сезон Джейк ще бъде победен. Джейк ще следва правилата. Джейк ще се влюби. Сърцето му ще бъде разбито, но той все пак ще успее.

„Семейството на Катагири е заплашено и той неохотно приема факта, че положението му се променя. Затова решава да не провокира никой за момента, но чака времето си, защото знае, че ще се случат правилните неща.“

Това е много, както биха казали всички, които следят шоуто.

А Ансел и Кен допълват: „Да, трябваха ни 10 епизода, за да го разкажем. И затова имате 10 часа за гледане.“

Първите два епизода от втори сезон на „Пороците на Токио“ са налични за стрийминг в HBO Max.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Веселина Седларска: Не съм писателка. Може би разказвачка
Когато Веселина Седларска издаде книга, ентусиазмът ни е голям, защото знаем, че...
Read More
0 replies on “Ансел Елгорт и Кен Уатанабе за втория сезон на „Пороците на Токио“”