Компютърно генерирана версия на Том Ханкс е използвана за реклама без негово съгласие

Том Ханкс
Getty Images

Ханкс, който и преди е изразявал опасенията си от използването на изкуствен интелект във филми, каза, че „няма нищо общо“ с рекламния видеоклип.

67-годишният актьор заяви, че рекламата на зъболекарски план, в която е използвано неговото лице, всъщност е фалшива и е създадена с помощта на изкуствен интелект. В публикация в Инстаграм той сподели, че образът му е взет без негово разрешение: „ВНИМАНИЕ!!! Има видеоклип, в който се рекламира някакъв стоматологичен план с моя версия, създадена с изкуствен интелект. Нямам нищо общо с него“, пише Ханкс над скрийншот на компютърно генерирано негово изображение от клипа.

В миналото носителят на „Оскар“ е изразявал загриженост относно използването на изкуствен интелект в киното и телевизията, въпреки че е одобрявал дигитално променени версии на себе си в различни филми. В анимираната коледна фантазия „Полярен експрес“ от 2004-а се появи CGI версия на Ханкс. Освен това той е състарен в сцени от сърцераздирателния филм по роман на Фредерик Бакман „Човек на име Ото“.

Том Ханкс разговаря с Ричард Е. Грант по време на „Вечер с Том Ханкс“ в чест на публикуването на дебютния му роман „Създаването на още един голям филмов шедьовър“ в Лондон, Англия. (Снимка: Nicky J Sims/Getty Images for ABA)

„Знаехме, че това ще се случи – казва актьорът. – Виждахме, че нулите и единиците в компютъра ще се превърнат в лица и характери. Оттогава насам това не е спряло да се развива и вече го виждаме навсякъде“.

В резултат на това актьорът от „Форест Гъмп“ сподели, че възможността за използване на изкуствен интелект във филми и телевизионни предавания ще се превърне в основен преговорен момент в договорите на актьорите, тъй като ще има нужда техните образи да се защитят като интелектуална собственост.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Многоликата Венера
Статуквото е свалено от преврата на армия млади топмодели с разнообразни гласове...
Read More
0 replies on “Компютърно генерирана версия на Том Ханкс е използвана за реклама без негово съгласие”