Валдорфските кукли на Цвети и Вили

Да запазим същността на детството за цял живот, гласи един от постулатите на валдорфската педагогика

Попаднах на валдорфските кукли случайно и макар отдавна да съм напуснала възрастта за игра с кукли, моментално изпитах симпатия към тях (и съжаление, че около себе си нямам малко дете, на което да подаря една). По някакъв начин ми напомниха за парцалените кукли, които си правех като малка, понеже студеното пластмасово съвършенство на тези по магазините не ставаше за гушкане. Виж, тези са само за това не само защото са меки, а защото излъчват една почти човешка топлота и уязвимост.

Цвети Стоянова и по-голяма ѝ сестра Виолета изработват валдорфски кукли от началото на 2016 г. Като повечето успешни начинания и това започва случайно. Цвети шие торбички от памучни платове за удоволствие и релаксация. Един ден племенникът ѝ подхвърля: „Лельо, защо не пробваш да ушиеш кукла?“ Идеята ѝ харесва и започва да търси информация. Срещата ѝ с валдорфските кукли е любов от пръв поглед.

Оттам нататък нещата се нареждат едно по едно. Цвети изкарва майсторски клас, от който научава всичко за материалите, пропорциите и тънкостите при изработката. След първите 6-7 кукли, когато няма и повече място вкъщи, научава за най-популярния сайт за продукти ръчна изработка – Etsy. Цвети решава да пробва дали може да продаде нещо и ушива три нови кукли. Оказва се, че много се харесват – две от тях заминават за САЩ, една за Германия. Почти от самото начало се включва и Вили, която плете дрешките и обувките за куклите. Нейна е заслугата за цялостното вдигане на нивото, така че в момента двете сестри могат да се мерят с най-добрите майстори на валдорфски кукли.

Шест години по-късно куклите на Цвети и Вили пътуват по целия свят и им дават усещането, че правят нещо, което си заслужава. Чрез Etsy и сайта им MauGifts откриват много нови приятелки, споделящи същото хоби, с които си пишат, споделят новите си проекти и си дават съвети.

„Не е за вярване как едно напълно ново и непланирано начинание може да донесе толкова голямо разнообразие, емоции и смисъл в живота – казва Цвети. – Смятам, че откривайки валдорфските кукли, извадих голям късмет, защото вярвам, че човек е най-щастлив, когато може да прави това, което обича, а на мен не ми се спира да изработвам валдорфски кукли. Дали това се дължи по-скоро на приятния процес, или на момента в края, когато виждаш готовата кукла, не мога да кажа, но определено бих препоръчала на всяка дама да се пробва да направи дори само една кукла, която да си седи в нейния дом. Усещането след изработка на валдорфска кукла е специално, защото виждаш, че с ръцете си си сътворила нещо стойностно и красиво със собствен характер, каквото не си подозирала, че можеш.“

Точно затова в онлайн магазина си MauGifts.com/bg Цвети предлага и инструкции за изработка на валдорфска кукла стъпка по стъпка. В един момент си дава сметка колко по-хубаво би било за едно дете да получи кукла, направена от някой близък, отколкото от непозната дама на другия край на света. Да знае, че любим за него човек е отделил от времето си и с много обич и внимание е създал нещо специално за него. Валдорфските кукли пишат собствената си история като част от нечие семейство, казва Цвети, и сигурно е права.

Крайно време е обаче да кажем все пак

какво представляват валдорфските кукли

Накратко – това са ръчно изработени кукли, изцяло от естествени материали, съвместими с валдорфското образование и философия. Характерно за тях е, че имат много семпло лице – традиционните нямат вежди и уши, а устните им са само от един конец. Тази визия е вдъхновена от лекции на Рудолф Щайнер, създателя на валдорфската педагогика, на които той обяснява колко много за въображението може да получи едно дете, ако устните на куклата не са изразителни и завършени. Чрез изработката на подобни неутрални устни детето само ще може да реши кога куклата е щастлива и кога е тъжна, което я прави много подходяща за компания. Свободата, която куклите предоставят за детското въображение, може да помогне и в моменти, вкогато детето е тъжно и има нужда от съпричастна компания до себе си.

Куклите се изработват от трико и се пълнят с вълна, а за косите им се използва мохер. Някои майстори предпочитат да ползват треса от алпака или планинска коза заради визуалното сходство с човешката коса, но чрез тях частично се губи от характерната топлота при допир на куклата.

Spread the love
More from Дона Делова
Лигата на червенокосите
Някои учени алармират, че заради климатичните промени генната мутация, отговорна за рижия...
Read More
0 replies on “Валдорфските кукли на Цвети и Вили”