Вълшебните гъби

Употреба:

Освен имуномодулатор  чагата е и адаптоген, предотвратява преждевременното стареене, подобрява физическото състояние, работоспособността и умствената дейност.

Подобрява обмяната на веществата и пречиства черния дроб от токсини.

Има изразени антимикробни и антисептични свойства.

Нормализира дейността на стомашно-чревния тракт и подпомага лечението на язви на стомаха.

Кордицепс (Ophiocordyceps sinensis)

Кордицепс е много рядка и ценна гъба с интересен цикъл на развитие. Тя паразитира върху – внимание! – гъсениците на определен вид пеперуда. Когато гъбата прорасне в тялото на гъсеницата, тя умира, но не гние, тъй като кордицепсът съдържа вещества, спиращи разлагането. Поради тази причина в медицината се използва при различни некрози.

Суперсилата на кордицепса е способноста да се бори с изтощението и да увеличава енергията и жизнеността. По света става известна след 1993 г. заради високите постижения на китайски лекоатлетки, приемали гъбата по време на тежки тренировки.

Употреба:

Увеличава силата и издръжливостта (в спорта и в леглото).

Бори се с десетки патогенни бактерии и играе ролята на природен антибиотик.

Много ефикасен при заболявания на кръвта, кръвоносната система и сърцето. Повишава хемоглобина, увеличава кръвотока в коронарните съдове.

Лекува заболявания на горните дихателни пътища – кашлица, бронхит, задух, астма.

Помага при заболявания на бъбреците и отделителната система.

Херициум (Hericium erinaceus)

Наричат херициума още лъвска грива заради интересната му и нетипична форма – прилича на помпон от ресни. Среща се и в България, но е защитен вид, вписан в Червената книга, така че по-добре си купете вносен.

Тази гъба има едно уникално свойство – възстановява невроните и миелиновата обвивка на аксоните и подобрява растежа на невроните по естествен път. С други думи, тя е като мехлем за централната нервна система и успешно се прилага дори при тежки дегенеративни заболявания.

Употреба:

Както вече казах, херициумът облекчава симптомите, забавя развитието и подобрява общото състояние при заболявания като множествена склероза, мускулна дистрофия, полиневропатия, деменция, Алцхаймер, Паркинсон.

Помага при депресия, безпокойство и стрес.

Действа благоприятно върху стомашно-чревния тракт, помага при киселини, рефлукс, гастрит, колит, унищожава бактерията Helicobacter pylori, основен виновник за язва на стомаха.

Кориолус (Coriolus versicolor)

Кориолус е неядлива дървесна гъба, широко разпространена в България. Расте върху дънери и загнили широколистни, по-рядко иглолистни дървета. Има способността да регенерира левкоцитите, които се борят с инфекциите. В Япония пък е най-разпространеното помощно лечебно средство при рак.

Употреба:

Повишава имунитета и защитните сили, подобрява общото състояние на организма.

Влияе благотворно на нервната система, намалява умората и болките в мускулите.

Подобрява състоянието и облекчава страничните ефекти от лъче- и химиотерапия.

Юдино ухо (Auricularia polytricha)

Юдиното ухо се среща често в България върху широколистни дървета и храсти, най-често бъз. Тази дървесна гъба има тъмнокафяв цвят, форма на ухо(откъдето идва името ѝ) и особена, наподобяваща силикон текстура. Много разпространена е в азиатската кухня и най-вероятно сте я яли в някой китайски ресторант. В моето семейство я готвим на супа с пиле и джинджифил, а също и на туршия.

Употреба:

Освен с интересен вкус юдиното ухо може да се похвали и с куп лечебни свойства. Има противовъзпалителен и противотуморен ефект.

Детоксикира организма и поддържа функцията на черния дроб.

Съдържа големи количества желязо и витамини от групата В,  помага при желязодефицитна анемия.

Разрежда кръвта и подобрява кръвообращението.

Spread the love
Tags from the story
More from Дона Делова
По пътя на маслината
Измир, Турция Може да свързваме маслината повече с Гърция и Испания, но...
Read More
0 replies on “Вълшебните гъби”