Вържете по една… бабушка

Провинциален шик и аристократични елементи. Модният авторитет на шала за глава, завързан под брадичката ала Одри Хептъбрн (и не само), го прави задължителен аксесоар за сезона

Време е да освободите място в гардероба редом до ръкавиците си за опера (подобни на тези на Бела Хадид на шоуто на Versace) за друг носталгичен аксесоар. Една от причините за ренесанса на шала за глава е документалният филм на Netflix за Одри Хепбърн. На снимачната площадка аксесоарът е толкова разпространен, колкото и яките на актрисата. И ако принцесата на Холивуд, както наричат жената с неподвластната на времето красота, не може да ви убеди, че скромната забрадка е следващото голямо нещо, спомнете си кралица Елизабет II зад волана на рейндж ровъра си, Каролина Бесет-Кенеди на разходка със съпруга си или Риана по време на наградите CFDA.

Традиция с главно Т

За това говори завързаната под брадичката, зад врата или над ушите кърпа за глава. Както винаги  историята на аксесоара се корени в миналото. Освен като символ на семейно положение или религиозна принадлежност той изпълнява ролята на защитно покритие – предпазва не само косата, но и главата от дъжд, студ и слънце. Именно практичността е качеството, което изстреля забрадката на гребена на вълната през 50-те и 60-те години. Жените разчитаха на нея първо да скрие ролките за прическата ала пудел, а след това да не позволи на къдриците да изгубят форма от влагата. Появата на копринения аксесоар на дефилетата есен-зима’21 (дизайнерите изкараха на подиума рекордно количество копринени шалове) говори само за едно – разумно решение, което резонира със свят, преживял глобална травма. В зависимост от начина на завързване аксесоарът позволява безгранични възможности за преобразяване на визията. И да, стилът бабушка в никакъв случай не е демоде, а носи носталгична нотка на тийнейджърска дързост. Капринен шал, тренчкот, очила и имидж джакпотът ви е в кърпа вързан.  

Шаловете – новите ленти за коса

”Шалът за жените е това, което са вратовръзките за мъжете, а начинът да ги завържете изразява вашата индивидуалност“, казва Кристиан Диор в своя „Малък речник на модата“. Изследвайки света на приказките, включително Красавицата и Звяра в грандиозната обстановка на Огледалната зала във Версай, арт директорът на Dior Мария Грация Кюри не пренебрегва шаловете с монограм. Макар да напомнят за стила на Елизабет II по време на пребиваването й в замъка Балморал в Шотландия, те са с акуратен възел на врата и пъхнати под яката. Нейно величество е муза и за Max Mara, но стилът е по-малко практичен и повече ретро глем. Наред със завръщането на Джиджи Хадид на подиума Versace отбеляза и звездния камбек на банданата. Завързана на тила и с нов принт (3D лабиринт от емблематичния мотив Greca и логото на къщата в различни комбинации), тя флиртува с естетиката на 2000-та. Цветно оптимистичен, аксесоарът предлага много вдъхновение, докато фантазирате за предстоящите моменти на красота. Paco Rabanne пък демонстрира по-уютен вариант – забрадка от изкуствена кожа. Всъщност идеята не е нова. Още през есента на 2020 г. Marc Jacobs лансира бандана от плътен кашмир. Не по-малко интересен вариант предлага Conner Ives. Завързан на тила, извънгабаритният копринен шал пада почти по цялата дължина на тялото, трансформирайки се в… рокля. Свои версии показват Preen by Thornton Bregazzi, Anna Sui, Roksanda и Edward Crutchley.

Spread the love
Тагове
Публикувано от
Още от Свобода Сидерова

Бизнес отпред и купон отзад

Така може да се опише прическата мълет. След като през пролетта се...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ