Варна: места за обичане

Текст и фотография Пламена Александрова

Не знам точно кога един град ти влиза под кожата и започваш да го усещаш като твоето място. Случва се неусетно, някъде между първото идване на море, когато си на 4, и третата ти квартира като (почти) възрастен. Но е факт, че Варна привързва не само заради морето, а заради особената си енергия, аристократичната осанка и небрежната разхвърляност. Докато един ден се събудиш с ясната убеденост, че си вкъщи и с този град живеете на една честота.

През август Варна е точно каквато трябва да бъде – лепкава, шумна и ваканционна, с препълнени улици. Улиците никога не са били само отсечки за придвижване между две точки, те са артериите на града, местата, на които той оживява. Стрийт културата е аспект, на който обръщат все повече внимание всички големи световни градове и инвестират в пешеходни пространства, открити сцени, велоалеи, скейт площадки, паркове. Животът е това, което се случва на улицата (дори по време на пандемия).

Местата

Няма как да не започнем с Кубо и Ментол – лятната битка на титаните. Двата ни любими плажни бара всъщност не се конкурират, а прекрасно съжителстват в централната част на Крайбрежната алея. Задължителни за снимки на всеки, дошъл на море, върнал се отнякъде за лятото или просто решил да пие кафе в красива плажна обстановка. Кубо е по-инстаграмъбъл, винаги препълнен и по-клубно ориентиран. Ментол е малко по-семейно място и печели точки от добрия подбор на гостуващи артисти и жива музика, както и от организирането на събития на най-добрата плажна сцена в града.

Averi Beersе е отбивката за ценители на бирата, защото заедно с централната си локация предлага обстановка в духа на класическите пъбове (дърво, бъчви и спонтанни компании), но и впечатляваща селекция от крафт бири. За туристите: намира се вдясно от площадчето със статуята на рибаря и златната рибка.

Spread the love
Tags from the story
More from divamagazine.bg
Гал Гадот стана майка за четвърти път
Актрисата и съпругът ѝ Ярон Варсано посрещнаха четвъртата си дъщеря. Гадот публикува...
Read More
0 replies on “Варна: места за обичане”