Vila Tre Ville – бохемският рай

Dolce vita в бившата вила на Франко Дзефирели

На стръмните скали на Амалфийското крайбрежие близо до Позитано е кацнала красива бяла вила, загледана в лазурните води на Тиренско море. Със семплите си форми и трудната си достъпност прилича повече на крепост, пазеща вековни тайни. И в известен смисъл е така – тя е почти стогодишна, а стените ѝ в продължение на 35 години са пазили тайните на европейската бохема. Ленард Бърнстейн, Тенеси Уилямс, Лорънс Оливие, Мария Калас, Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, Лайза Минели, Елтън Джон са сред прочутите гости на италианския режисьор Франко Дзефирели, който е притежавал вилата през втората половина на ХХ в. Всъщност, както подсказва името, вилите са три.

Michele Bella/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

Дзефирели, роден и израснал във Флоренция, открива Позитано през 1941 г. още тийнейджър, когато обикаля с колело Амалфийското крайбрежие заедно с приятел. Остава очарован от малкото рибарско селище, което по онова време е достъпно само по пътека за мулета през планините. Връща се отново години по-късно като гост на херцогинята на Виляроза, която скоро е купила трите вили на хълма.

„Херцогинята ме покани да остана за обяд и ме остави да разгледам – пише режисьорът в автобиографията си. – Мястото бе потънало в буйна средиземноморска растителност, борове, цветя, дървета, кактуси. През листата се виждаха проблясъците на Позитано, беше като декор за опера с драматичните планини отзад.“

Колекцията на режисьора от старинна керамика е подредена над камината
Снимка: Michele Bella/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

След като постига слава като оперен и филмов режисьор, Дзефирели купува имота и се захваща да реализира пълния му потенциал. „Започнах да създавам своя мечтан свят от трите вили – пише той. – Добавих тераси и веранди, стъпаловидни градини и малки тайни алеи с висящи растения… Постоянно добавям по нещо: пещера, басейн, зеленчукова градина…“

Красотата е в детайлите
Снимка: Michele Bella/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

В своя мечтан свят режисьорът кани най-големите звезди на епохата не само за забавление, а и за вдъхновение. Мястото е пропито с дух на култура и творчество още от времената на първия си собственик – руския писател Михаил Семьонов, пази го и до днес. Дзефирели го обитава в продължение на 35 години, като първоначалният му план е да остарее в този кът от рая. За съжаление, с напредване на възрастта стръмните пътеки и многобройните стъпала се оказват предизвикателство за него. През 2007 г. продава имота на неаполитанския хотелиер Джовани Русо, който го превръща в хотел. Русо си дава сметка, че е купил не просто изключителен имот, но и храм на културата, затова го запазва в максимално автентичен вид.

Автентичната атмосфера е съхранена максимално и съвременните удобства се съчетават с историческата патина

Днес вилите вече са четири, а 15-те апартамента, носещи имената на знатните си гости, са реновирани до безупречен стандарт, но атмосферата от времето на Дзефирели и неговите гости е съхранена, включително в ослепително бялата всекидневна, пълна с огледала и палми, и в приемната в най-горната от вилите, където колекцията на режисьора от керамика от XVIII в. е поставена в ниши над камината. Интериорната дизайнерка Фауста Гаетано, която се заема с реновацията, успява да съчетае с помощта на местни занаятчии съвременните удобства с историческата патина на мястото: ръчно рисувани подови плочки, причудливи мозайки и фина керамика. Голяма част от оригиналните мебели са запазени. Както казва самата тя, да спиш в леглото, в което са спали Лорънс Оливие или Лайза Минели, е част от изживяването.

Въпреки лукса и високия стандарт Villa Tre Ville поддържа приятелскaта атмосфера на семеен хотел. Зеленчуците идват от градината, морските дарове се доставят от местните рибари, а кухнята е светло отворено пространство, където гостите са добре дошли. В сравнение с повечето луксозни хотели Villa Tre Ville има своите ограничения заради мястото и площта – няма фитнес зала например, а басейнът е миниатюрен, но това по никакъв начин не отнема от чара ѝ. Животът тук тече бавно и спокойно основно на сенчестата веранда с гледка към залива. Най-хубавото на хотела е неговото изолирано местоположение, встрани от шумния трафик – дори най-високо разположената от вилите е доста под крайбрежния път, а достъпът е улеснен с асансьор. Сред драматичния декор на Позитано, с гледка към безбрежното море, Villa Tre Ville е един различен и поетичен свят, събрал в себе си есенцията на la dolce vita.

Spread the love
More from Дона Делова
Джанис Джоплин, изгубеният глас на хипи поколението
Те са лошите момичета на музиката, бунтарки, дръзнали да нахлуят в една...
Read More
0 replies on “Vila Tre Ville – бохемският рай”