Всичко за пиявиците на д-р Калбахани

Д-р Фарида Калбахани 25 години практикува хирудотерапия и случаите, с които се справя с помощта на медицински пиявици, са повод сериозно да се мисли за създаването на биоферма за развъждането им. Но преди това – за промяна в Закона за здравето

Преболедувала ковид, два месеца пия лекарства против съсирване на кръвта. Опасността от запушване на кръвоносен съд с тромб си остава, а това е основната причина за фатален изход от заболяването. Така че продължавам да товаря черния си дроб, останал “гневен” дълго след изписването ми от болницата, където го заринаха с антибиотици, кортикостероиди и какво ли още не. Докато приятелка не ми напомня за хирудотерапията.

Д-р Фарида Калбахани иска първо да й изпратя резултати от кръвни изследвания, чернодробни проби и тест за антитела. Получавайки ги, казва, че съм подходяща за пиявици, и ми записва час за процедура.

Вълнувам се преди срещата си с тези не особено приятни на вид примитивни създания. Чета, че от всички съществуващи в природата 400 вида пиявици само три се използват за медицински цели. Само те освен хирудина – веществото, разреждащо кръвта, имат в слюнката си още над 200 биологично активни вещества, влияещи благотворно на организма, към който се прикрепят, за да се нахранят. Променям мнението си за тях, прочитайки, че имат две сърца, осем мозъка, десет очи, за зъбите не се наемам да споря дали са 250 или 270. Все едно, ще ме гризнат тези хермафродити, доставяни от Франция, в единствения в живота си пир – след като се насмучат до насита, те биват убивани. За сведение на природозащитниците – хуманно, като се полагат в торбичка със сол.

Първия сеанс с пиявици не мога да наблюдавам, камо ли да заснема – лежа по корем на кушетката в кабинета на д-р Калбахани, а тя поставя 10 прегладнели животни в една твърде интимна област. Казва, че се залавят за биологично активни точки, каквито в тази зона има много, а кръвоснабдяването там е изключително богато. Усещам болка като от убождане, една, две, три…

След половин час чувствам движение, пиявиците се отпускат, напълнили лигавите си търбухчета с по 2 милилитра кръв. Д-р Калбахани ме предупреждава, че 24 часа след сеанса от дупчиците, оставени от тях, ще изтичат кръв, тромби и лимфа, и заръчва да снимам съсиреците. Пиявиците са впръскали в кръвта ми вещества, които ще изтеглят тромбите от кръвоносната система. Именно запушването с тромби и нарушенията в храненето на тъканите е причина за доста страдания.

Не пропускам да я попитам кои са неподходящите за хирудотерапия случаи – пациенти с анемия и онкологични заболявания, както и бременни до трети триместър. Сравнително отскоро спешните екипи в Русия тръгват към пациенти с инфаркт задължително с буркан с пиявици в линейката, казва д-р Калбахани и ми разказва своята

лична причина за запознанство с пиявиците

Родена в Казахстан, Фарида Калбахани завършила медицина в Алмати с отлична диплома. Защитила кандидатска степен и заработила като педиатър в една от големите клиники. На 36 години почувствала болки в гърба. Все по-силни въпреки всичко, което предприела – масажи, екстензии, лекарствена и инжекционна терапия. Колегите й се надпреварвали да предлагат помощ. Но ставало все по-зле, кракът я болял толкова силно, че не можела да го използва. Била прикована на легло, мъжът й я носел на ръце до тоалетната. Компютърната томография показала освен ишиас и три дискови хернии на гръбнака. Единственият изход бил операция. С негарантиран положителен резултат. Тогава Фарида склонила да пробва хирудотерапия, която отдавна й препоръчвала нейна приятелка лекарка, обучена да практикува в Москва. Тя дотърчала в дома на колежката си и нарушила правилата, поставяйки 25 пиявици по дължината на крака. Изтощена от болка, Фарида заспала. А когато се събудила, спуснала нозе от леглото и сама се придвижила до тоалетната. Гледала се там в огледалото и не вярвала на това, което се случило с нея. Не след дълго се върнала в болницата, но само за да си пусне неплатен отпуск и да замине да се обучава за хирудотерапевт. Днес тя е председател на Управителния съвет на Световната асоциацията на хирудотерапевтите и хирудолозите.

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Магдалена Абаджиева: Не е лошо да ни заболи. Дори трябва
“Сестра ми, пеперудата” е опит да бъде запазен споменът за един много...
Read More
0 replies on “Всичко за пиявиците на д-р Калбахани”