Уил и Джейда: Отвореният брак зад шамара

Семейство Смит не вярва в моногамията… и така вече 27 години

Тазгодишните награди на Американската филмова академията “Оскар” вероятно ще бъдат запомнени най-вече с шамара, който Уил Смит отвъртя на водещия Крис Рок заради безвкусната шега по адрес на жена му и голата ѝ глава (известно е, че Джейда Пинкет Смит страда от алопеция – б.а.). И докато едни с възмущение осъдиха постъпката му като примитивна, други видяха в нея олд скуул рицарска романтика.

Бракът на Уил и Джейда обаче е всичко друго, но не и олд скуул. Двамата живеят в отворена връзка и не го крият, а всички слухове за евентуален развод през годините се оказват силно преувеличени. На фона на толкова много бракове (в Холивуд и не само), които се разпадат заради изневери, семейство Смит избират друг модел – този на откритостта, свободата и взаимното зачитане. Неща, които добавят контекст към онзи шамар, и вместо да ги разделят, ги сплотяват повече напук на таблоидите.

Първи тръпки

Уил и Джейда се запознават през 1994 г. на снимачната площадка на култовия ситком от 90-те The Fresh Prince of Bel-Air. По това време той е на 26 и женен, тя на 23. Джейда се явява на прослушване за ролята на приятелката на главния герой, но не е избрана, тъй като е прекалено ниска. Впрочем през всичките тези години те нито веднъж не са играли заедно.

Уил я избира година по-късно не за роля, а за себе си. Разказва, че усетил някаква „магическа енергия“ между тях, но не предприел нищо, защото все още е женен за Шери Зампино. Не след дълго обаче осъзнава, че Джейда е тази, с която иска да прекара живота си, макар до момента да не е имало нищо между тях. През 1995 г. Шери подава молба за развод и Уил решава да направи първата крачка към новото си бъдеще. „Излизаш ли с някого?“, пита той Джейда. Отговорът е отрицателен. „Супер, значи вече излизаш с мен!“

Брак и семейство

„Единия ден се сгодихме, на следващия разбрахме, че сме бременни“, спомня си Джейда. Истина е – докато върви към олтара, облечена в кадифена рокля в цвят шампанско, тя е бременна в третия месец с първото си дете. Датата е 31 декември 1997 г., мястото е Балтимор, родния град на актрисата. Сватбата е в тесен кръг, медиите не са допуснати.

Джейдън Смит се ражда на 8 юли 1998 г. и от малък поема по актьорските и музикалните стъпки на родителите си. Снима се в два филма заедно с баща си: The Pursuit of Happyness (2003 г.) и After Earth (2013 г.). С Джаки Чан пък си партнира в The Karate Kid (2010 г.). Издава първия си студиен албум Syre през 2017 г. и оттогава се изявява успешно на рап сцената.

Две години по-късно – на 31 октомври 2000 г., на бял свят идва и дъщерята Уилоу. Подобно на брат си и тя е изкушена от блясъка на шоубизнеса. През 2007 г. се появява заедно с баща си във филма I Am Legend, а през 2010 г. записва първата си песен Whip My Hair. Днес Уилоу се изявява основно като модел и ководеща на токшоуто на майка си Red Table Talk, но все още пее и свири на големи музикални фестивали.

Без граници

През 2013 г. едно двусмислено изказване на Джейда поражда слухове за отворен брак. „Винаги съм казвала на Уил, че е свободен да прави каквото си иска, стига да се чувства добре – казва тя в интервю. – В крайна сметка той е самостоятелен човек. Аз съм негов партньор, но той взема решенията за живота си, не го правя аз вместо него. И обратно.“

По-късно на личната си страница във Фейсбук тя пояснява: „Изявлението ми, че Уил може да прави каквото си иска, хвърля светлина върху необходимостта връзката да се разглежда през призмата на любовта, доверието и тяхното съвместно съществуване.“

На пръв поглед сякаш Уил е този, който се заиграва настрани, а Джейда се опитва да излезе от ситуацията с достойнство. Всъщност е обратното – отварянето на връзката е нейна инициатива.

„Джейда никога не е вярвала в конвенционалния брак. Отношенията в нейното семейство са били нетрадиционни – признава актьорът в интервю през 2021 г. – Тя е израснала по начин, много различен от начина, по който съм израснал аз. Имали сме безкрайни дискусии какви са съвършените отношения и какъв е идеалният начин да общуваме като двойка. През по-голямата част от нашата връзка моногамията беше това, което сме избрали, без обаче да мислим за нея като за единствен вид съвършенство в отношенията.“

Двама са малко

Подобно предефиниране на традиционния брак трудно би могло да мине гладко, дори двамата да са възпитани по един и същи начин, а случаят със семейство Смит не е такъв. През годините на Уил му се налага нееднократно да опровергава слухове за евентуален развод.

„Аз съм застанал пред Бог и съм казал, че ще бъда с Джейда, докато смъртта ни раздели. Така че вариантите са само два – или сме заедно, докато смъртта ни раздели, или съм мъртъв“, заявява актьорът.

Все пак през 2015 г. те се разделят. През това време Джейда има връзка с рапъра Огъст Алсина, приятел на сина ѝ и почти негов набор. Алсина има проблеми с наркотиците и актрисата – къде майчински, къде недотам – му помага да ги преодолее. Според рапъра връзката им е продължила няколко години и се е случила с благословията на Уил.

През 2020 г. в токшоуто на Джейда семейство Смит открито говорят за този епизод от съвместния им живот. „Просто исках да се почувствам добре, беше минало много време, откакто за последно се бях чувствала добре – споделя актрисата. – Освен това се радвах, че мога да му помогна, по този начин помогнах и на себе си.“ Семейството обаче отхвърля твърденията на Алсина, че аферата е била със съгласието на съпруга.

По-силни

В крайна сметка Уил и Джейда отново се събират. Казват, че вече нямат тайни един от друг и любовта им е безусловна, а тя допълва, че най-накрая е осъзнала, че щастието не е нещо, което може да открие извън себе си.

През 2018 г. Уил казва: „Вече дори не говорим за себе си като за женени. Ние сме житейски партньори и сме си дали сметка, че ще бъдем заедно до края на живота си – буквално. Няма нещо, което може да ни раздели. Нищо, което тя би могла да направи, няма да разруши нашата връзка. Тя ще има подкрепата ми, докато съм жив. И е толкова хубаво да сме на такъв етап в отношенията си.“

Доколко тези изявления са искрени, а не поза или принуда, е спорно. В публичното пространство Джейда не се радва на особени симпатии, Уил пък нерядко получава съжаление за ролята, която си е избрал. Последната случка с шамара отново повдигна дискусии – рицар или мъж под чехъл е актьорът? Каквато и да е истината, той ще си понесе последствията от гневния изблик, а първият „Оскар“ в кариерата му има горчив послевкус. Но в крайна сметка и по-глупави и страшни неща са правени от любов. А между тези двамата явно я има, макар и не в традиционния ѝ вид.

„Дадохме си взаимно доверие и свобода с вярата, че всеки трябва да намери своя собствен път. И бракът за нас не може да бъде затвор. Не предлагам и не препоръчвам нашия път на никого. Но преживяванията, които тази свобода ни донесе, и безусловната подкрепа, която си оказваме един на друг, за мен са най-висшето определение за любов“, заключава Уил.

Spread the love
More from Дона Делова
Д-р Рут: Сексът няма срок на годност
На 93 години най-известната американска сексоложка е все така активна в работата...
Read More
0 replies on “Уил и Джейда: Отвореният брак зад шамара”