За зехтин – на място при маслините

Най-добрият зехтин за 2022 г. е испански. Испания и Италия са очакваните лидери сред първите десет, сред които единствено третото място е за зехтин от друга страна – Хърватия. Избрани са от над осемстотин кандидати от Португалия, Турция, Гърция, САЩ, Мароко, Словения и Аржентина. Зад EVOOLEUM World’s TOP100 Extra Virgin Olive Oils, едни от най-престижните международни награди в света, стоят Grupo Editorial Mercacei в съдружие с Испанската асоциация на производителите на маслини (AEMO).

Екстра върджин зехтините продължават да печелят все повече почитатели както заради вкусовите си качества, така и заради ползите за здравето в ролята си на един от стълбовете на средиземноморската диета. Шестото издание на наградите и гидът EVOOLEUM класират стоте най-добри екстра върджин зехтина в света за 2022 г. и показва на практика как „течното злато“ продължава да навлиза все повече в традиционни територии като кулинария и козметика, като в същото време завладява и нови, като например зехтинения туризъм. И въпреки многото различни качества все по-често понятието зехтин вече се приравнява с екстра върджин, т.е. напълно натурален пресован „сок от маслини“.

„Когато излизам от каменната си къща в Истрия, се озовавам заобиколена от гора със стари маслинови дървета от всички местни сортове. Най-близкият ми съсед е стопанство за пресоване на зехтин. Ароматът на току-що изстисканото масло от маслини прониква в дома ми, в дрехите и в косата ми“, казва в увода шеф-готвач Ана Рош от ресторант „Хижа Франко“в Словения с две звезди „Мишлен“. Ана е избрана и за най-добра готвачка в света за 2017 г.

Троянският (маслинов) кон

За първа година гидът включва любопитни исторически факти или легенди „с повече или по-малко достоверност“, както уточняват издателите. Като например факта, че Троянският кон, протагонист в най-известната война от античността около 1300 г.пр.н.е., е направен от маслинови дървета в Анатолия. Терминът „течно злато“ като синоним на зехтина се приписва на гръцкия поет Омир отпреди близо три хиляди години.

Философът Платон през 387 г.пр.н.е. основава в Сиракуза известната си академия. Уроци давал под сянката на маслиново дърво, за което се смята, че преживява 2400 години, преди да бъде отсечено незаконно през 2013 г. През 70-те години легендарното дърво било изкоренено от врязал се в него автобус, но тогава с помощта на университета в Атина било засадено отново и по този начин спасено.

До маслиновите гори и обратно

Oleotour Cazorla (Испания)

Oleotour Cazorla се намира в провинция Хаен, един от най-просторните и благодатни за маслинови гори региони в Южна Испания. Тук се произвежда много от зехтина, който поема към останалия свят. Село Касорла се радва на културно богатство, смесица от кастилски и андалуски, арабски и християнски корени, от планински и равнинни пейзажи. Общ знаменател на всичко случващо се тук е неизменно маслиновото дърво. По време на туровете посетителите узнават почти всички тайни за отглеждането и производството на зехтин. Тук обещават техните разяснения да  дават толкова качествени познания за зехтина, че „никога повече няма да могат да ви продадат кон за кокошка“. Дегустациите включват и по-любопитни продукти с голямо присъствие на „фреш от маслини“, като мармалад от зехтин, желе бонбони от два сорта зехтин, пастет от яребица със зехтин и боровинки.

Corfu Olive Tours (Гърция)

Маслиновите гори на семейство Дафнис, производители на зехтина The Governor Olive Oil, се намират на гръцкия остров Корфу, близо до село Агиос Матиос и планината Гамилиос. Три поколения от семейството се грижат за дърветата от сорта Лиянолия. Нито едно от тях не е на възраст под сто години. „Много от нашите дървета процъфтяват повече от петстотин години по плодородните склонове, водещи към морето“, казват от семейното стопанство. Според тях тайната на здравите дървета е поддържането на баланс между корените, ствола и листата, както и зачитането на различните нужди на по-младите и по-старите дървета. „Природата – слънце, вятър и дъжд – се грижи за останалото“, казват домакините.

Национален парк Бриони (Хърватия)

В националния парк Бриони, разположен върху група от 14 хърватски малки островав северната част на Адриатическо море, до западното крайбрежие на Истрия, Старото маслиново дърво е напълно заслужила знаменитост. Методът на въглеродния анализ показва, че то е на около 1600 години, което го превръща в едно от най-старите в Средиземноморието. По време на буря през 70-те години на миналия век маслината се разцепва, а „раните“ й са излекувани с бетон, по онова време много разпространен метод за консервиране в овощарството. Дървото с височина шест и сянка над двайсет метра и до днес продължава да ражда плод. От около трийсет килограма на година се получават по четири литра зехтин. С буйната си и богата корона, с огромните си размери и със своята издръжливост Старото маслиново дърво е един от най-внушителните елементи от пейзажа на парка Бриони.

TOP 10 Международни награди за качество на зехтин естра върджин EVOOLEUM Awards 2022:

1º Olibaeza Premium Picual (97 точки). Сорт Пикуал. Хаен (Испания)

2º Monini Monocultivar Frantoio Bio (96 т.). Сорт  Франтойо. Перуджа (Италия)

3º Monte Rosso Grand Selection (96 т.). Сортове  Лечино, Бианчера, Истриана, Пендолино, Мауринои Пиколина. Истрия (Хърватия)

4º Almaoliva Arbequino (96 т.). Сорт Арбекина. Кордоба (Испания)

5º Rincón de la Subbética Altitude (95 т.) Сорт  Охибланка. Кордоба (Испания)

6º Schinosa La Coratina (95 т.). Сорт Коратина. Барлета-Aндриа-Трани (Италия)

7º Di Molfetta Frantoiani (95 т.). Сорт Коратина. Барлета-Aндриа-Трани (Италия)

8º Giove (95 т.). Сорт Коратина. Бари (Италия)

9º Natyoure Biolоgico (95 т.). Сорт Коратина. Бари (Италия)

10º Maeva&Toro (95 т.). Сортове Пикуал, Охибланка и Арбекина. Гранада (Испания)

Spread the love
Tags from the story
,
Written By
More from admin
Стела Ганчева: Без ирония към езотериката
Цветът въздейства върху емоциите, но не и върху характера, казва актрисата от...
Read More
0 replies on “За зехтин – на място при маслините”