Зад обектива: Брайън Адамс

“Всяка свободна минута от времето си запълвам с нещо”, казва авторът на едни от най-добрите балади в рока, който и във фотографията постигна върхове
Традиционният календар на Pirelli, който миналата година за първи път от 38 години насам не излезе, през тази е заснет от Брайън Адамс. Под названието On The Road (“На път”) канадският рок музикант представя легенди на музикалната сцена от 60-те години до днес. И ако за някои е изненада, че той конкурира най-известните имена във фотографията – Ричард Аведон, Ани Лейбовиц, Марио Тестино, на които от Pirelli възлагат заснемането на своя емблематичен календар, ще припомним, че Адамс снима професионално от над двайсет години. Прави портрети на холивудски и на музикални знаменитости, някои от тях са публикувани в престижни списания като British Vogue, L’uomo Vogue, Harper’s Bazaar и Esquire. Пред камерата му са заставали Рей Чарлс, Тина Търнър, Лана Дел Рей, The Who, Стинг, Шаная Туейн, Мик Джагър, Джаред Лето, Джос Стоун, Пласидо Доминго, Селин Дион, Били Айдъл, Майкъл Бубле, Анастейша, Моби, Ейми Уайнхаус, Ани Ленъкс, Лени Кравиц, Бой Джордж, Ванеса Паради…С някои от тях е правил забележителни дуетни изпълнения, за други просто е било въпрос на чест да бъдат пред обектива му.
Негова фотография на кралица Елизабет Втора, направена през 2002-ра, е използвана за пощенска марка в Канада. Защото кралицата се усмихва!
На този мил и с момчешко излъчване мъж няма как да не се усмихнеш, а и няма как да не го заобичаш заради романтичните му балади, някои от които са свързани с любими филми. И ако при някои от познатите ни творци няма колебание в кое изкуство са по-добри, то при Брайън Адамс може да се почудите дали в музиката е стигнал по-далеч или във фотографията.
Напусналият училище на 15 години, за да се занимава с музика, Брайън Гай Адамс е снимал и скъпоструващи рекламни кампании за Guess Jeans, Sand, Converse, Montblank, John Richmond, Fred Perry, Escada. Носител е на престижни награди в областта на фотографията. Последната е от 2015 г. за фотосесията му на австрийския актьор Хелмут Бергер.
През 2014-а в лондонската галерия Somerset House е наредена фотоизложбата му „Ранен: Наследството от войната“. Адамс е снимал участници във войните в Ирак и Афганистан, чиито липсващи крайници, протези и недъзи са свидетелство за безсмислието на войната и в същото време – апотеоз на мира.
Авторът на номинираните з а Оскар хитове (Everything I Do) I Do It for You от филма „Робин Худ: Принцът на разбойниците“; Have You Ever Really Loved a Womanот „Новият Дон Жуан“ и I Finally Found Someone от „Огледало с две лица“отказва песента Only the Strong Survive да бъде включена във филма „Toп Гън“ с Том Круз, тъй като смята, че филмът възхвалява войната.
През 2021-ва Брайън Адамс се завърна на сцената с първата си нова музика от 2019-а насам, когато издаде тавата Shine a Light. So Happy It Hurts е заглавната песен на едноименнияалбум, който с още 11 парчета ще бъде на пазара на 11 март 2022 г. Изпълнителят, чието състояние се оценява на 65 милиона долара, ще го промотира с турне във Великобритания и Ирландия. Обиколката започва на 13 май в Брайтън и включва лондонската Арена O2 на 26 май, а финалът ще е в Blickling Estate в Норфолк.

Spread the love
Tags from the story
More from Ваня Шекерова
Аида Марковска: Тайните са дълбоката черна дупка в рода
Ако се чувствате нещастни, нереализирани като хора и професионалисти, ако усещате, че...
Read More
0 replies on “Зад обектива: Брайън Адамс”