Загреб за заети хора

Хърватската столица е място за култура и безкраен празник, както би казал Хемингуей. Динамика, която може да съберете в един уикенд

Знам, че за повечето хора най-известната и желана точка за почивка в Хърватия е вездесъщият Дубровник. Там, където източната част на Европа – позната ни и някак  близка и скъпа, среща онова, което най-много напомня за Френската Ривиера. Особено ако сте фен на киното, Дубровник има още една причина да бъде посетен. Хърватия и нейните граждани обаче се гордеят с всяка точка от своята земя – старо и ново, с ретро хубост и приятен климат, на близко разстояние от родна почва стои и ви очаква тяхната столица Загреб.

Загреб е перфектното място за лято или есен в града. Град, почти като нашия, ама някак по-различен.

Разстоянието София-Загреб се взима със самолет в рамките на точно един час, което пък прави столицата на Хърватия перфектната дестинация за хора, обичащи бързите обороти. Градът е малък, центърът широк, а от летището може да стигнете до почти всяка по-централна точка в рамките на 30 минути и срещу сумата от 30 лева с Uber. Оттам насетне Загреб е ваш, а всичките му забележителности – за душата и за стомаха, са на пешеходно разстояние от 20 минути.

Динамика, кафенета, соарета

Ако спите близо до централната гара в Загреб с китното име Glavni Kolodvor  (като мен например), то бързо ще откриете, че подлезът, който свързва едната половина с другата, е осеян с пекарни, магазини и места за бързи покупки на най-необходимото. От едната страна на гарата имаме жилища, които много напомнят софийски кооперации, а от другата започва централната част на Новия Загреб. Новият Загреб пък е пряко свързан с Горния Загреб, или старата част на града. Това става чрез един баир, който може да вземете пеша или посредством ретро лифт. Но за тях след малко.

Новият Загреб е разделен на няколко квадрата – имаме места за пазар, места за пиене на кафе и места за ядене на храна. Имаме и сладоледи, сладкиши и сладкарници, които работят от ранна утрин до късна вечер.

Пиенето на кафе в Загреб е точно толкова модерно и актуално, колкото беше в София в края на 90-те. Никой тук вече не сяда просто да пие кафе, освен ако това не се случва в популярните кофи шопове, докато е на брънч или докато с кафето не консумира голямо количество храна. В първата си част обаче, която е най-близо до трамвая, площада и магазините, центърът на Загреб е строго запазен за кафенета. Като ония от едно време, каквито имаше по „Витошка”. Там няма храна. Ако човек иска да закуси в Загреб, има пекарни или може да си вземе печива от всякакъв вид и сорт и да ги яде по различни паркове и градинки. Загреб има малко хора, малко трафик и еднопосочни улици, което облекчава значително ходенето пеша и носи удоволствие на този, който е избрал да се разходи. Кафето винаги се сервира с вода, а цената е наполовина на софийската. Ходенето „на кафе“ е толкова подвижно из Загреб, че повечето места навън са именно такъв тип заведения. Към 10 сутринта може да седнете в кафене и да видите как едни пият кафе, други бира, а трети безалкохолно и всеки от тях се наслаждава максимално на времето си. Нашата скромна софийска група от четирима стигна до извода, че загребчани предпочитат да се хранят вкъщи, но да пият навън. Все тая какво. В този смисъл за кафе посетете Velvet и Kavkaz, като второто е с изглед към Националния театър на Загреб – една от задължителните забележителности на града. Така може да ударите две в едно – нещо за душата, пък и нещо за стомаха. Моята приятелка от Загреб – Мая, ми препоръча с две ръце и Program bar, което аз така и не успях да посетя, но може би някой от вас ще отиде! После споделете мнение. Така може да започне сутрешната ви динамика в града.

Ако искате брънч, разбира се, аз лично открих две места – Otto&Frank и Melt, и двете се намират в „ядливата“ част на града, както ние наум наричахме местата за хранене. Закуската обаче се сервира само до 12 часа, така че е хубаво да се разбързате, ако искате да хванете палачинките с боровинки и издигнатите в култ яйца. Кафе в парка или в близост до река Сава (около моста Хендрикс – кръстен така, защото преди години някой е написал името на известния китарист на него) също е опция за сутрешно тонизиращо пътешествие, но е по-далеч от центъра и трябва да имате силно и неудържимо желание за ходене пеш.

Храната е ясна – сутрин накрак, а от обяд нататък опциите са брънч, бургери (има много места за такива, пръснати из целия център) или някое бистро – Fetiš bistro например. Също така препоръчвам небезизвестните щрукли – традиционно ядене в Хърватска, което се сервира със сладко или със солено, с месо или просто чисто. La Struk – заведение, поместено в малък двор близо до величествената катедрала на града, която в момента, в който аз бях там, беше в ремонт, е горещо препоръчано. Толкова горещо, колкото са щруклите, сервирани в него. В този смисъл La Struk е с меню само от щрукли и всякакви техни вариации, няма нищо друго за ядене. Освен хърватска бира, естествено. Към него добавям и моя личен топ 3 за ядене в Загреб – Nokturno, което се намира на малка полегата уличка до La Struk и е адски популярно сред хората от града и сред туристите; Vinodor, което е малко по-скъпо, но пък предлага традиционна хърватска кухня в модерен полъх, и Pizza Zero Zero, където на средата на един площад са се скрили най-вкусните пици в целия Загреб. 

Загреб през нощта

Динамиката на града се случва вечер – може да видите Загреб по тъмно и отвисоко на терасата в началото на Горния град. В близост има бар, който прилича на каравана сред полето, но е доста приятен. Хората в Загреб може и да не се хранят постоянно навън, но пък обичат жива музика, която може да откриете в един от централните тапас барове – Solo, и обичат малките питиета и мезета. Ако искате най-обичайните шум, хора, пиене и още нощен шум, който толкова липсваше през  последните две години (поне на мен), то вашите места са три на брой – бар Rooftop, Cvetni tgr и Bogoviceva – последните две са улици, на които ще откриете цялата пъстрота на флората и фауната на нощен Загреб. Ако посетите този секси град в някой забързан летен уикенд, то ослушайте се и се огледайте добре, защото почти във всеки парк в града се случва по някой фестивал, музикално събитие, събитие за ядене, за пиене или просто за събиране на хора, които са нощни птици. Освен това през лятото дните в Загреб са топли, слънцето напича централно и в часовете между 14 и 17 часа навън не е за хора, независимо колко обичате топлото време. Но есента и пролетта, независимо дали искате просто да ходите или искате да седнете някъде с питие, Загреб предлага множество опции и съм сигурна, че ако го обходите достатъчно много пъти, ще откриете вашите лични кюшета, които не са за изпускане.

Spread the love
Tags from the story
More from Зорница Аспарухова
Матю Биърд: Академичен подход към всяка роля
Ако искате да гледате нещо интересно, вълнуващо и кърваво, обърнете внимание на...
Read More
0 replies on “Загреб за заети хора”