Запали огъня ми

Мирис на горяща камина и 5 ароматни свещи. Как скандинавският начин на живот променя бюти навиците и ни прави по-щастливи

„Има нещо гнило в Дания!”, възкликва Марцел в трагедията „Хамлет“. Ако беше жив, Шекспир днес сигурно щеше да напише: ”Има доста hygge в Дания!” През последните години непреводимият термин (означава уют и комфорт с усещане за благополучие и задоволство) се превърна в определяща характеристика на тамошната култура. По данни на World Happiness Report през 2019 г. Дания е на второ място след Норвегия в рейтинга на най-щастливите страни в света. За разлика от популярния някога модел на американската мечта, който изглежда анахронизъм на фона на продължаващата криза (и пандемия), скандинавският обещава спокойствие тук и сега. Животът по законите на хюга означава да спрете, когато имате нужда, и строго следване на правилата. Заради ограничената свобода някои критици са му лепнали етикета „агресивна скромност”, но това е друга тема. Магическото потапяне в сдържаната северна естетика изисква и съответната атмосфера вкъщи, включваща простички удоволствия. Не, не само стилни мебели от IKEA и любимия майсенски порцелан, а дебели чорапи, кашмирено одеяло, чаша капучино с канела, чай или горещ шоколад. Стоп, не забравихте ли нещо?

Създаваме хюга вкъщи

Палите свещи само на тортата за рождения ден или когато изгасне токът. Напразно. Не по-маловажна част от личното пространство са парфюмираните им събратя. Едновременно обонятелен аксесоар и празнична декорация, те позволяват не само да съвместите ползата и удоволствието, но и да ги превърнете във философия. Освен пращящия пламък на експонатите от восъчния музей на бюти марките правилна атмосфера създава и ароматът, който излъчват – ободряващ, отпускащ, съблазняващ, гурме… (Дори да не обичате да готвите, нищо не ви пречи да превърнете дома си във френска сладкарница.) Отличен начин да се потопите в носталгични спомени за изминалата година и за екзотични дестинации. Лесна рецепта за щастие, не мислите ли? Склонни сте да мислите за атрибута на уюта като за специално празнично лакомства. Кой казва, че не може да се глезите с него през цялата година? Нещо повече. Веднъж опитали го, се привързвате независимо от цената, която често надвишава тази на парфюм. (Което е напълно обяснимо – някои свещи се произвеждат ръчно по технология от векове.) Но дивидентите напълно оправдават инвестицията.

Отрицателна йонизация пречиства въздуха

Освен хюга другият съществен „страничен ефект” е свързан със здравето. Отделените при изгаряне отрицателни йони се прикрепят към положително заредените частици във въздуха като бактерии, вируси и алергени. Отпор на първите дават и някои включени в състава етерични масла, например от здравец или лимонена трева. Вярвате или не, свещите пречистват енергията и създават т.нар. розов шум, който има лек терапевтичен ефект. Най-добрите са на основата на восък. В идеалния случай формулата трябва да е многокомпонентна, например два вида восък – пчелен и кокосов, и парафин. Правилно подбраните пропорции влияят не само на естетическия вид, но и на бързината на разтапяне на восъка и дифузията на аромата. Стандартните свещи се палят средно за час, за да се разтопи восъкът равномерно и да се избегне „кратерът” около фитила. Преди употреба не забравяйте да отрежете горната му част. В противен случай от пушека стъклото се покрива с черен филм. Свещта трябва да има време да изпълни стаята с аромата си. Ето защо, ако чакате гости, запалете я половин час преди пристигането им. Обърнете внимание и на концентрацията на ароматни съставки – колкото по-висока е тя, толкова по-трайна е парфюмната композиция. При луксозните свещи процентът често е подобен на този в EDP. 

Spread the love
More from Свобода Сидерова
Очите: ню гръндж, ретро и глем
След повече от година без шумни партита и социални събития това, което...
Read More
0 replies on “Запали огъня ми”