„Завинаги твой, Винсент“

Писмата на Ван Гог в луксозно издание след 50-годишно отсъствие на български език

Личността на Ван Гог е обвита в митове и легенди. До днес биографи, учени и лекари се опитват да разгадаят неговата душевност и болестта, която го довежда до самоубийство. Истината е, че част от отговора на „загадката Ван Гог“ дава самият той в писмата си.

От краткия 37-годишен живот на Ван Гог са запазени 820 писма, от които 659 са адресирани до неговия по-малък брат. Това забележително наследство проследява пътя на художника през четири европейски страни към най-висшата цел, изискваща могъщо усърдие – себедоказването.

Бавно и постепенно чрез мъдро и пламенно слово той се показва пред читателя като съзерцателна и дълбокомислеща натура. Сборникът хвърля светлина върху нереализираните религиозни търсения на художника, преди да се посвети на изкуството. Ван Гог описва болезнените си любовни разочарования, оставили неизлечим отпечатък в ранната му възраст, разбиранията си за жените и семейния живот. Писмата му са бурен мемоар за сблъсъка на неукротимия човешки дух с консервативното общество и начина, по който то го смачква.

Кореспонденцията разкрива творческия процес на Винсент, както подписва картините си, аскетичния му начин на живот и самобичуването, на което се подлага, когато не е удовлетворен от своята работа. С Тео художникът споделя мнения за други артисти, особено за Пол Гоген, ключова фигура в последните му дни, когато Ван Гог е разяждан от психически сривове. Тези пристъпи са обект на много тълкувания, но най-точното им описание прави самият художник в писмата до брат си.

„Завинаги твой, Винсент“ е том съкровище за всеки, заинтригуван от личността Ван Гог, от изкуството, но и от човешкото в неговия най-висш подвиг – живеенето въпреки всичко.

Първият и единствен превод у нас на писмата е на Никола Георгиев от 1967 година. Издателство „Кръг“ използва текста, редактиран и датиран изцяло наново според последните проучвания на десетки специалисти от Музея „Ван Гог” в Амстердам. Тъй като преводът е направен по двутомника Als Mensch unter Menschen от 1959 г. на издателство „Хеншелферлаг-Берлин”, се наложи много от писмата да бъдат преподредени, за да бъде хронологията им по-точна. Новото издание е придружено и от просторен уводен текст, посветен на живота и творчеството на Ван Гог. Текстът е обогатен и от подробни бележки под линия, които осветляват неясни досега моменти от писмата и хора, с които е свързана съдбата на Ван Гог.

Spread the love
More from divamagazine.bg
По следите на мама Клум
Хайди Клум е един от най-успешните и все още активно работещи супермодели,...
Read More
0 replies on “„Завинаги твой, Винсент“”