Завръщането на Джони Деп

През последните години секссимволът загуби от блясъка и непоправимия си чар.Талантът му обаче още е тук и е готов да го извади от калта, в която сам попадна заради скандалите в личния си живот. Добрата история, която разказва в новия си филмов проект и ролята на фотографа Юджийн Смит са тук, за да ни напомнят защо никога не бива да подценяваме Джони Деп

Публиката сякаш забрави колко талантлив актьор е Джони Деп. Секссимвол от 90-те и лошо момче, Деп е много повече от пияния капитан Джак Спароу и злодея, който бившата му съпруга Амбър Хърд го изкарва. Покрай скандалите, започнали още през 2016-а след делото за развод с актрисата, Джони залитна в комерсиалното кино и сякаш спря да прави качествени образи.

От върха до калта

Звездата на Джоди Деп изгрява, след като неговия приятел Никълъс Кейдж го запознава с агента си и двамата успяват да уредят малки роли на Деп в „Кошмари на Елм Стрийт“ и „Взвод“. По-късно лошото момче у Деп получава огромна сцена – веднъж в седмицата той нахлува в домовете на нищо неподозиращи тийнейджърки като полицай Том Хенсън, изпратен под прикритие в гимназия, за да разследва продажбата на наркотици сред подрастващите. Младежкото лице и безхаберното поведение на Деп го правят голяма звезда и секссимвол. Нататък историята е ясна – Деп продължава да се изявява като лошо момче зад кулисите, но на големия екран е взет под крилото на режисьора Тим Бъртън и двамата правят някои от най-добрите си филми заедно. Деп се доказва като актьор, който обича образите, фарса, преобличането и театъра повече от всичко. Във всеки ексцентричен персонаж, в който влиза в този период от кариерата си, оставя по нещо от себе си и същевременно създава персонажи тотално различни един от друг.

Джоди Деп е хамелеон. И това му печели почитатели, роли и много, много пари. Ако човек се върне дори само 10 години назад, ще види, че кариерата на Деп балансира удобно между комерсиалното и нишовото кино, а той често оглавява класациите за най-скъпоплатени звезди. Освен че получава огромни хонорари за ролите си, той често е и продуцент на проектите, в които участва, а самите филми разцепват боксофиса. Така се случва с франчайза „Карибски пирати“ и ако Джоди Деп не беше попаднал в капана на опасната руса жена Амбър Хърт, това щеше да е просто един приятен и ужасно добре платен момент в живота му. Уви, не всичко е така гладко и след 14 години съвместно съжителство и две деца Джони Деп се разделя с Ванеса Паради. Преди нея лошото момче е минало през Уинона Райдър, от която е запазил татуровка на рамота си, и Кейт Мос, от която има предимно пиянски спомени и безобразни папарашки снимки. Дори има двегодишен брак с Лори Ан Алисън. Ванеса Паради обаче е голямата любов на Деп и до днес двамата са в добри отношения. Той я зарязва заради Амбър Хърд, с която се запознава на снимачната площадка на „Дневниците на едно пиянде“ и по-късно двамата се женят. Финалът тук още не е изяснен, след като близо 4 години след развода им кариерата на Деп се клатушка неумело и вярата на хората в него не е особено силна. Самата Амбър хвърля мръсотия по бившия си съпруг винаги когато има удобен момент. Паралелно с това го остави почти банкрутирал, след като се оказа, че двамата са живели доста над възможностите си, а финансовите мениджъри на актьора са го заблуждавали колко добре управляват парите му.

Въпреки тези несполуки Джони Деп бавно, но почти сигурно прави няколко амбициозни опита да се върне там, където му е мястото – в А листата на най-добрите. Пръст в това има фотографът Юджийн Смит и безапелационната екологична катастрофа, случила се в Минамата, Япония, през 70-те години, която Деп брилянтно показва на големия екран.

Минамата

Проектът„Минамата“, по който Джони Деп работи като актьор и продуцент, дебютира на Берлинале през февруари и още с появяването си предизвиква интереса на публиката. Ограничителните мерки заради ковид пандемията обач задържаха филма далеч от салоните. У нас той идва като част от селекцията на фестивала Синелибри и е едно от заглавията, което си заслужава да се видят.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Любовното писмо на Дейвид Финчър
Дали има нещо във въздуха на Холивуд? Дали тревата действително е по-зелена?...
Read More
0 replies on “Завръщането на Джони Деп”