Зеленият дом

Какво е устойчивост в интериора и няколко начина да я постигнем

Екологията и устойчивото развитие съвсем не са нови теми и през последните години от научна абстракция се превърнаха в част от ежедневието. Едва ли има човек, който да не се вълнува поне малко от бъдещето на общия ни дом, който ще оставим на децата си.

Общият дом обаче е съставен от нашите милиони лични домове, а всяко голямо пътуване започва с една малка крачка. И следващия път, когато решите да публикувате във Фейсбук снимка на задушено от найлон делфинче и драматичен призив за спасяване на планетата, по-добре вдигнете поглед от екрана и се огледайте. Можете ли вие лично днес и сега да направите нещо малко за планетата, като започнете от дома си? Можете.

Изберете екологични материали за обзавеждането

Когато хората мислят за „екологично“, обикновено си представят неща извън дома или несвързани пряко с интериора – инсталиране на соларни панели, намалено потребление на енергия или разделно изхвърляне на отпадъците. Не че тези неща не са важни като част от един устойчив лайфстайл, но има и друго, което можем да направим – например да избираме внимателно материалите в дома си.

Нова употреба на дървото

Дървените мебели създават уют и носят усещане за близост с природата. От друга страна обаче, за направата им трябва да се отсекат живи дървета, така че изобщо не можем да говорим за екологичност. Вариантът хем да имате мебели от естествени материали, хем да сте еко, е да използвате старо дърво. Единият начин е да реставрирате стари мебели – люлеещ се стол, ракла, бюфет или изящна масичка за кафе може да бъдат интересен акцент. Другият е да вземете дъски от някоя стара къща за дюшеме. И в двата случая добавяте рустикален чар към интериора.

Суперсилите на бамбука

Бамбукът не е особено популярен у нас, а би трябвало – той е много по-устойчив от дървото. Това тропическо растение притежава здравината на дървесината, но е много по-леко от нея, понеже на практика са води трева, а не дърво. Освен това е едно от най-бързо растящите растения в света – 4 години след засаждането си вече е годен за употреба, а за сравнение при дърветата това става след 60-70 години. В допълнение изисква малко пестициди или торове, което го прави още по-привлекателен от екологична гледна точка.

Рециклиран метал

Хубаво е да използваме рециклирани материали и металът не е изключение. Един стол от рециклиран алуминий например би стоял много добре в модерен  индустриален интериор. Големият плюс на металите е, че може да се рециклират многократно, без това да се отрази на качествата им.

Устойчивият корк

Може би ви притеснява порестата структура на корка, но всъщност подовете, изработени от него, имат твърдостта на дървените и няма опасност краката ви да затъват. Коркът е интересен и устойчив материал, тъй като при него се обелва само част от кората на дървото, без да се унищожава цялото растение. Освен това може да се използва многократно. Има дори подове, изработени изцяло от коркови тапи.

Рециклирана пластмаса

Рециклирането на пластмасата е много важно, тъй като намалява замърсяването на Световния океан. От този материал може да се направят много неща – тъкани за дамаски, килими или мебели от полиетилен с висока плътност. Освен всичко друго предимството им е, че лесно се поддържат, трудно се износват и цветовете им не избледняват.

Непознатата юта

Ютата се използва основно за производство на чували, но има място и в интериора. Изработените от нея тъкани със своите естествени тонове и груба текстура внасят природно земно звучене. А защо е устойчив материал? Първо, защото расте и се възобновява много бързо. И второ, защото има отлични изолационни и топлозадържащи качества и килимите от юта може да намалят разходите за отопление.

Внимателно с покритията

Боите и лаковете добавят финалния щрих към обзавеждането, но много от тях съдържат вредни компоненти – така наречените летливи органични съединения, които се изпаряват на стайна температура в продължение на седмици след нанасянето. Те може да причинят здравословни проблеми като гадене или увреждане на бъбреците, а също така замърсяват въздуха. Други пък съдържат биоциди, фунгициди и пигменти, също вредни за околната среда. Четете внимателно етикетите и избирайте продукти, които са нетоксични, с ниско съдържание на ЛОС и биоциди, бои на водна основа и латекс.

Spread the love
More from Дона Делова
Бръмбари в чинията
Европейският съюз разрешава използването на насекоми в храните. Тази новина от края...
Read More
0 replies on “Зеленият дом”