Зоуи Кравиц: Това е просто тяло. Всички го имаме!

Тя е млада, гореща, интересна, екзотична и различна. Тя е Зоуи Кравиц и независимо от известните си родители оставя собствена следа в света на киното…

През 2019 година стана ясно, че Зоуи Кравиц ще влезе в тесния черен костюм на известната Селина Кайл – или Жената котка, в предстоящия филм на режисьора Мат Рийвс „Батман“. „Първият човек, на когото казах, че съм избрана за ролята на Жената котка, беше майка ми. Имаше период от два дни, когато не ми беше позволено да кажа на никого, но мисля, че все пак казах на родителите си. Това беше първият път в кариерата ми, когато получаването на роля означаваше нещо за всеки друг освен за мен, моите близки и агента ми. Телефонът ми не спря да звъни два дни. Беше плашещо… вълнуващо, но и плашещо!“

Когато официално е обявено, че Зоуи Кравиц ще е новата Селина Кайл, всички актриси, влизали в ролята на Жената котка, бързат да я приветстват в котешкото семейство. Освен с Робърт Патинсън, Пол Дейно, Анди Съркис, Джон Туртуро, Джефри Райт, Колин Фарел, Питър Сарсгаард и Бари Кийгън тя в “Батман” работи и с котки. Много, много котки.

„Забавното в работата с котки е, че те не се интересуват от теб. Прекарах доста време с всички котки, преди да снимаме с тях, но те не ме помнят, защото не им пука. Котките имаха специални играчки, които да ги накарат да останат по местата си за сцената, но ако мислиш, че това ще свърши работа… Ти си готов да снимаш, но точно тогава котката решава да се премести. Сред всички каскади с колата, битки и преследвания едно от най-трудните неща на снимачната площадка беше да накараш котките да останат на мястото си.“

Новият филм за Батман дава на зрителите нов прочит на първите години на младия Брус Уейн като Черния рицар. Прави ни свидетели на първите стъпки, които Човека прилеп прави, за да се превърне един ден в „най-великия детектив в света“.

Всички погледи са обърнати към Патинсън и Кравиц, новото супергеройско дуо в света на DC Comics. Робърт вече би трябвало да е свикнал с вниманието на полудели фенове. Колкото до Зоуи… и тя има известен опит. При това от детска възраст.

Детето от Червения килим

Ражда се на 1 декември 1988 година, когато майка й Лиза Бонет е на върха на славата си, а баща й – Лени Кравиц, точно пробива като музикант. Откърмена е сред звезден блясък и е привикнала с него. Стъпва на червения килим много преди да се снима във филм. Посещава повече премиери от голяма част от именитите актьори в Холивуд. И ако в началото гледат на нея като на „дъщерята на Лени Кравиц” и я подценяват, с времето нагласата се променя. Не и без помощта на таланта й. Когато родителите й се развеждат, Зоуи остава да живее с майка си, с която е изключително близка. В добри отношения е и с доскорошния съпруг на Лиза  – Джейсън Момоа. Приема изключително отворено новите свободни семейни отношения и това изгражда виждането й за света.

През първите години в Холивуд Зоуи получава предимно малки или второстепенни роли, но бързо доказва, че на нея може да се разчита и за мащабни проекти. Става актуална през последните години след участието си в сериала „Големите малки лъжи”, където не отстъпва на Рийз Уидърспуун и Никол Кидман.

Преди да се насочи към киното, Зоуи показва, че може и да пее. Избира филмите обаче, защото иска да блесне и да не бъде сравнявана с нито един от двамата си родители. Всеки път, когато някой й каже, че прилича на майка си или че има нейния талант, тя го приема като комплимент. И въпреки това настоява, че ще бъде различна актриса. „Ако хората искат да ме мразят, това е изключително лесно. Винаги казват, че съм парашутистка. Понякога има и хора, които искат да са мои приятели само заради това. А останалите обичат да казват: „Виж я Зоуи, мисли се за толкова готина само заради това кой е баща й.“ Но независимо кой е баща й, в живота на Зоуи по-силно е повлияла майка й. Двете имат сходен стил и дори сходна кариера.

Каквито родителите, такава и дъщерята

Лиза гради комерсиална актьорска кариера още от 11-годишна възраст и някъде по пътя среща младия музикант Лени Кравиц. Двамата се запознават на негов концерт в малка зала в Лос Анджелис. Музикантът е неизвестен и се подвизава в средите с прякора Ромео Блу. Търси компания, която да продуцира музиката му, и дори не се надява, че предложението ще дойде заради новата му приятелка.

Скоро след като двамата започват да излизат, атрактивността им е забелязана от медиите. Превръщат се в една от най-актуалните двойки в началото на 80-те – стилни и красиви, с неохипи излъчване и отношение към света, освен това имат сходен произход – смес от африкански и еврейски корени. През 1987-а решават да се оженят и две години по-късно идват първите плодове на любовта им – дъщеря им Зоуи, а Лени получава договор с музикална компания. Младият татко започва записи по първия си албум, а любовта се усеща във въздуха. Всички записи от Let Love Rule са посветени и вдъхновени от Лиза, а тя режисира първото видео към пилотния сингъл. Участва и в част от написването на песните. Чак година по-късно, когато Лени Кравиц нашумява, техните проблеми изплуват на повърхността – скандали, свързани с напрежение от медиите и постоянните изневери на Лени. Лиза Бонет напуска „Шоуто на Козби”, което я прави звезда, и прави няколко странни филмови роли. В крайна сметка, когато Зоуи е 5-годишна, родителите й официално се развеждат.

Зоуи първоначално остава при майка си, но когато става на 11, се премества при баща си в Маями. Там пораства и както казва по-късно, комплексира се дълбоко от гаджетата му. Сред дамите, с които Лени Кравиц има връзки през годините, се отличават Никол Кидман и супермоделите Адриана Лима и Наоми Кембъл. „Те всички бяха звезди и супермодели, красиви, високи и слаби, до тях се чувствах ниска и тромава. Когато майка ми идваше да ме вземе, ме комплексираше още повече с момичешката си фигура. В училище не си намерих приятели и въобще тийнейджърските ми години бяха потискащи.“ Може би в контраст на това пораства уверена и дори на моменти безсрамна. 

Spread the love
Tags from the story
More from Зорница Аспарухова
Емил Спахийски: Един мъж не е мъж, ако няма характер на воин
Някъде през 80-те години на XX век писателят Марсел Пруст попълнил въпросник...
Read More
0 replies on “Зоуи Кравиц: Това е просто тяло. Всички го имаме!”