Малала Юсафзаи вдигна сватба

malala wedding

Най-младият носител на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи сключи брак. 24-годишната пакистанка и любимият й се оженили в Бирмингам спрямо традициите на исляма.

„Днес е много важен ден в моя живот. Асер и аз сключихме брак, за да бъдем партньори за цял живот. Организирахме малка сватбена церемония у дома в Бирмингам заедно с нашите семейства. Моля ви, молете се за нас. Вълнуваме се от пътя, който е пред нас и който ще вървим заедно“, написа тя в социалната мрежа и така сподели щастливата новина.

Малала Юсафзаи е родена на 12 юли 1997 година в Мингора в семейството на пущунския просветен деец Зиауддин Юсафзаи. Тя става известна с публикациите си в защита на възможностите за образование на момичетата в долината Суат, където активното талибанско движение прави опити за неговото ограничаване. На 9 октомври 2012 година талибани правят опит да я убият и я прострелват в главата. Атентатът предизвиква широк отзвук в страната и чужбина.

През 2013 г. Малала Юсафзаи получава от Европейския парламент Наградата за свобода на мисълта „Сахаров“, а през 2014 година Нобелова награда за мир „за борба срещу потискането на деца и младежи и за правото на децата на образование“. През 2020 г. Малала се дипломира в Оксфорд.

През юни Малала стана корица на британския Vogue и разказа, че е близка приятелка с шведската активистка Грета Тунберг, която ѝ искала съвет. „Знам силата, което едно младо момиче носи в сърцето си, когато има визия и мисия“, казва тя.

В интервюто правозащитничката казва, че не е сигурна какво ще прави в бъдеще и се пита: „Къде да живея? Трябва ли да продължа да живея в Обединеното кралство, или да се върна в Пакистан, или пък да отида в друга държава?“.

Доста по-любопитно е обаче, че пред журналиста на изданието Сирин Кале, Малала разкрива и своите съмнения по отношение на брака. „Не разбирам защо хората се женят. Ако обичаш някого, защо е нужно да подписвате някакви документи, за да сте партньори. Е, майка ми не е съгласна с това“, споделя младата жена.

Изглежда все пак виждането й по отношение на този ненужен документ се е променило.

Spread the love
More from divamagazine.bg
„Цветя за Алджърнън“, Даниел Кийс
Чарли Гордън е различен. Някои го определят като умствено изостанал, a той...
Read More
0 replies on “Малала Юсафзаи вдигна сватба”