Три момичета, които разбират от мода

Какво бихте направили, ако имате почти неограничен избор от красиви дрехи и бюджет от 100 лева, с които да се облечете? Отговорът на този въпрос търсят редакторите на D!VA Ина Иванова, Зорница Аспарухова и Надя Костова, които приемат предизвикателството на Remix за устойчив зимен гардероб.

Фотография / Мариана Петрова

Краят на ноември е любимото време за шопинг за новия сезон. Големи намаления, препълнени молове, почти неограничен избор, вечното изкушение на кашмира… И резултатът е почти банкрут. Има ли начин да „прескочим“ този опустошителен за портфейла ни ритуал и да се обзаведем с всичко необходимо за зимата и предстоящите празници? Отговора търсим с Remix, най-голямата платформа за кръгова мода у нас, и три дами от екипа на D!VA – модния редактор Ина Иванова, лайфстайл редактора Зорница Аспарухова и главния редактор Надя Костова. Запалени почитатели на красивите дрехи, но и на устойчивостта в пазаруването, и трите скочиха в предизвикателството да изберат своя аутфит с условието да е на стойност не повече от 100 лева. Резултатите събираме в следващите страници, както и отговорите на въпросите защо и как тези модерни момичета избират да обогатят своя гардероб със секънд хенд и аутлет находки.

пуловер Zara от remixshop.com панталон Stradivarius от remixshop.com чанта Avon от remixshop.com
Фотография: Mariana Petrova – mamuri

Избирам бюджетно и без гузна съвест

– Ина Иванова, моден редактор

Кой не обича добрите находки особено когато са на изкушаващи цени? Най-скорошната не е раираният пуловер, нито чантата или широкият панталон, с които ме виждате облечена на тези страници. Става дума за дълго капитонирано яке на датската марка Second Female, което открих в сайта на Remix за 1/3 от продажната му цена. Така заедно с гореизброените артикули вече разполагам и с връхно към бюджетната зимна визия, издържана в любимия ми минималистичен стил с нотка френска елегантност. Ето как без проблем можем да се облечем стилно, ако разполагаме с ограничен бюджет. Доскоро онлайн пазаруването не беше моята сила, но с все по-натоварения ми график и натрупаната умора се наложи да го изпробвам. Да избирам покупките си, седнала удобно на дивана, има много повече предимства от безкрайното обикаляне на молове. Докато пия чаша вино и си почивам, разходката из виртуалните рафтове на Remix ми действа освежаващо. А шивашкият метър винаги е на една ръка разстояние от мен, за да може в мига, в който си харесам нещо, да се премеря и да си представя как би ми стояло то.

Фотография: Mariana Petrova – mamuri

Това важи с пълна сила, когато говорим за панталони. Обиколката на талията и дължината му са особено важни, за да преценя дали моделът и кройката са за мен. Тъй като селекцията на remixshop.com се обновява ежедневно с цели 20 000 нови артикула, ще ви е по-лесно да откриете своята находка с помощта на филтрите на сайта или мобилното приложение. Дори да не търся нещо конкретно, винаги ги използвам, като посочвам своя размер, както и цветовете, в които си представям дрехата или аксесоара. Често отбелязвам и материята, която предпочитам. Вълната и кашмирът са най-добрите ми приятели през зимата и често присъстват във филтрите. Същото се отнася и за естествената кожа – втората употреба е най-разумният начин да пазарувате такъв вид продукти без гузна съвест.

Фотография: Mariana Petrova – mamuri

След това започвам да добавям артикули в „Любими“. Така дори да не направя покупка веднага, следя цените на харесаните от мен продукти и често се случва Remix да ме изненадат приятно, като намалят нещо, на което съм хвърлила око (оглеждайте се за надписите Extra Discount и Today’s Promo). Благодарение на секънд хенд пазаруването съм открила толкова нови за мен брандове, които иначе не се предлагат в България. А изкушаващите им цени ги правят много по-достъпни благодарение на големите отстъпки до -80%. Когато сте си набелязали определени марки (а аз твърдо вече ще включвам и въпросния датски лейбъл), може оттук нататък да ги добавяте във филтрите си, за да не изпуснете някоя гореща оферта.

Фотография: Mariana Petrova – mamuri

Освен на бюджета платформата за кръгова мода Remix действа добре и на околната среда. Тя удължава живота на вече произведени дрехи и намалява нуждата от производство на нови, спестявайки ценни природни ресурси. Вместо по навик да се насочите към поредния магазин за бърза мода, заложете на по-качествени кройки и материи, дело на любимите ви брандове. Зимните празници са период, в който не бива да забравяме за проблема със свръхпроизводството на дрехи и щетите, които то нанася върху природата. И тъй като милиони напълно здрави и качествени дрехи стоят в гардеробите по света, вероятно и вие имате някоя друга рокля, която с удоволствие бихте предали нататък с услугата „Продайте на Remix”. С нея може лесно да се освободите от дрехите, които вече не носите, без да се налага да ги снимате или да се ангажирате с продажбата им. Най-добрият съвет, който мога да ви дам за онлайн пазаруването, е да се отпуснете, да отпиете от любимата напитка и да се насладите на процеса. Не се плашете от големия избор или ако не откриете веднага това, което търсите. С малко търпение и доза късмет вашите находки ще пристигнат в гардероба ви много по-скоро, отколкото очаквате.

рокля Wal G от remixshop.com обувки Paul Green от remixshop.com чанта Asos от remixshop.com
Фотография: Mariana Petrova – mamuri

Купувай дрехи, които си сигурен, че ще носиш

– Зорница Аспарухова, лайфстайл редактор

„Зарината съм от дрехи!“, мисълта се прокрадва в главата ми, когато решавам да направя ремонт у дома. Да се развихря. Да сменя обстановката, а с нея и стаите, гардеробите и шкафовете. Очевидно и дрехите. Помня ясно как вадех рокли, блузи и панталони, които дори не помнех да съм купувала. Нито да съм носила. Намерих няколко с етикети. Част от тези дрехи подарих, част рециклирах, а друга част – продадох. Дори не искам да си помислям колко пари съм похарчила за всички тези неща, защото сърцето ми ще се свие наполовина. Това е моментът, когато си казах, че пазаруването на дрехи и обувки, които така и не слагаш, трябва да бъде ограничено до хигиенния минимум. Това беше преди 2 години. В този период открих няколко неща – винаги купувай дрехи, които си сигурен, че ще носиш. Търси изгодни сделки. Ненужното за някого може да се окаже търсеното за теб. В този смисъл remixshop.com, от където са роклята – разкошна пънк феерия на британския бранд Wal G, обувките – абсолютна находка на Paul Green, и чантата – от Asos за смешни пари, някак комбинират тези три мои нови принципа по правилния начин.

Фотография: Mariana Petrova – mamuri

Част от дрехите от онова огромно разчистване, които сърце не ми даде да изхвърля, а някак не си намериха нов притежател сред приятелките ми, продадох с услугата „Продайте на Remix“. Така се сдобих със средства във виртуалния си портфейл, които употребих по-късно. Бих могла да ги получа и по банковата си сметка, или пък да ги даря за кауза. Не казвам, че всичко, което си купувам, е от Remix, но бюджетът ми за дрехи сериозно намаля, без да страда качеството. Premium брандове на достъпни цени, големи намаления, които ако дебнеш внимателно, стават още по-големи. Моя приятелка си купи жилетка за 5 лева онзи ден и признавам, че ѝ завидях. Клинът, с който ходя на пилатес всяка седмица, е от Remix, както и банският, с който влязох в Мъртво море. Имам и рокля на Dorothy Perkins, която счупвам от носене и обиколих половин Европа с нея, пак оттам. Колко дрехи може да има едно момиче? Понякога прекалено много, но никога достатъчно, нали? Но от колко дрехи се нуждае човек – доста малко, като се замислиш. Повторната употреба е един от най-ефикасните начини за противодействие на свръхпроизводството в модната индустрия както и възможност да не се чувстваш ограничен. Нито отегчен.

Фотография: Mariana Petrova – mamuri

Самата аз обичам, нося и харесвам да гледам жени в рокли. Затова и в избора си от Remix се спрях на нещо, което носи усещане за парти, но може да се носи и след това. Роклята е класическа и черна, защото няма нищо, което да крещи секси по-добре от класиката. Тясна отгоре, с тюл отдолу – леко авангардна и все пак не достатъчно, за да се чувствам като Бьорк на Оскарите през 2001-ва облечена в гигантски лебед. Пробвах я с кубинки – стои супер, комбинирах я с обувки, които отново са от Remix – още по-супер. И като стана въпрос за тях – не са ли находка? Няма по-голямо мъчение от ходенето на токчета, всяка жена ще ме разбере. Токчетата трябва да са секси, но и удобни. Имам лоуфъри на марката Paul Green, които са супер. И когато в търсене на обувки, които да комбинирам с роклята, попаднах на тези класически, но с модерен щрих токчета си казах, че това трябва да са обувките. Не сбърках. И струваха около 50 лева, което за Paul Green е нищо. Чантата беше последният щрих, който добавих, затова е червена. Всеки тоалет трябва да има акцент и това е моят. Старият ми клъч толкова се беше скъсал, че си замина с онова разчистване преди две години. Този е от Asos и събира най-нужното – телефон, пари, червило, има място и за още нещо дребно. Всичко на всичко за 100 лева съм готова за зимно парти, зимно излизане и някое и друго гостуване у приятели. А ако случайно не искам да нося някоя рокля отново – продавам обратно на Remix. Може да си купите чисто нови дрехи, но и такива, които са много добре запазени. Зависи от вас, от бюджета ви и от това, което търсите. А там има много неща – за всеки стил, вкус, претенции и фигура. Милиони напълно здрави и качествени дрехи, чието производство изразходва големи ресурси, стоят по гардеробите ни.

Фотография: Mariana Petrova – mamuri

Независимо дали говорим за официалните тоалети, които купуваме за конкретен повод, но рядко обличаме след това, или за една блуза и панталон. И няма нужда да се превръщаме в жертви на модните прищевки. Освен че кръговата мода дава сериозни резултати в намаляване на въглеродния отпечатък върху нашата планета, пести ни пари и дава нов живот на стари неща, помага ни и да не се събудим един ден зарити от собствените си рокли, чанти и обувки. Аз лично препоръчвам да опитате този подход.

Надя е с гащеризон Shein, шал Fraas и боти от изкуствена кожа от remixshop.com Вая е с гащеризон и блуза ZARA от remixshop.com
Фотография: Mariana Petrova – mamuri

Секънд хенд значи, че ти пука

– Надя Костова, главен редактор

Ще започна с едно признание – ужасно много завиждам на жени, които знаят как да пазаруват разумно. Никога не съм била от тях. Години наред страдах от необуздан шопохолизъм и тъй като имах ограничен бюджет, това ме превръщаше в класическа жертва на бързата мода. Купувах, прибирах в гардероба и след няколко сезона откривах безумния си избор, заврян намачкан и демодиран в дъното на някой рафт. За финансовите загуби от този опустошителен апетит за нови етикети няма да говоря. Мисля, че сумата надвишава пътуване до Токио, една моя несбъдната мечта. Осъзнаването, че трябва да сложа край на безразсъдното харчене и трупане на текстил и обувки, настъпи категорично някъде през 2019 г. Тогава след поредното ми влизане във форма и нуждата да си намеря нови скини дънки… забременях. И отново всичко в гардероба ми стана тясно, неудобно, скучно и грозно. Изкушението да се метна към първия мол и да си накупя десетки рокли в размер, който след година нямаше да ми става, никак не ме привлече. И без това вече имах пълен дрешник, който скоро трябваше да приюти бебешките бодита, рокли и гащеризони на дъщеря ми Вая. Това ме накара да погледна към сайта на remixshop.com и да реша да експериментирам с няколко току-що добавени в селекцията им рокли.

Фотография: Mariana Petrova – mamuri

Няма да крия предразсъдъците си по темата, но и изненадата, когато получих своите пакети. Първо, дрехите бяха безупречни, опаковани отделно, старателно обозначени, сякаш сега са излезли от склада на производителя. Второ – струваха поне 2 пъти по-малко, отколкото ако ги бях купила на разпродажба. Трето – нямаше го гузното усещане, че изборът ми създава още въглеродно замърсяване и отпадък на тази планета, която само след няколко месеца щеше да приюти и дъщеря ми. Ами ако освен любовта ми към шоколада и киселите краставички, тя беше наследила и апетита ми към безразборното купуване на дрехи? Наистина се налагаше да се „превъзпитам“ по темата и това беше най-подходящия момент да го направя. Повторната употреба е един от добрите начини да покажеш, че ти пука за света, в който живееш (и който искаш да оставиш на децата си).

През следващите месеци на онази 2019 г. окончателно „скъсах“ със старите стратегии за пазаруване и до началото на тази година почти изцяло превърнах гардероба си в комбинация от винтидж, секънд хенд и аутлет придобивки. Същото направих и за Вая, която от раждането си досега има не повече от няколко нови рокли (и малко подаръци с етикет от приятели). Всичко останало са находки от гардеробите на двамата ѝ братовчеди (да, привилегията да си момиче в мъжки свят е, че може да носиш суитчър с динозавър, а не само с Хелоу Кити). Това намали разходите за отглеждането й осезаемо, защото не се налага да правя цялостен бебешки/детски шопинг на всеки шест месеца. Вярвам, че младите майки ще ме разберат и може да опитат ремиксират гардероба на децата си с нещо ново, нещо старо и нещо взето назаем.

Фотография: Mariana Petrova – mamuri

Неусетно стигнах и до представянето на този специален проект с Remix, в който на практика показваме, че пазаруването на цялостен аутфит може да се включи в сумата от 100 лева (в случая на Вая дори само 35 лв.) Няма да крия, че съм фен на синхронизираните аутфити между майка и дъщеря и вярвам, че те са една от онези закачки в делника, които създават настроение. За себе си избрах удобство – памучен гащеризон на Shein, кафяви боти от изкуствена кожа и едно чаровно фишу в стил Hermes. Всичко излезе по-малко от 100 лева и пристигна още на следващия ден в безупречен вид. За Вая се спрях на гащеризон и блуза на ZARA с чудесно качество и много кокетни елементи. И двата сета са удобни за ежедневието и игрите на детската площадка, поддържат се лесно и привличат вниманието, без да са особено авангардни.

Spread the love
More from Ина Иванова
Balenciaga с позиция за войната в Украйна
През последните две седмици, докато в Милано и Париж дизайнерите показват най-новите...
Read More
0 replies on “Три момичета, които разбират от мода”