Хийт Леджър, непрежалимият

На 22 януари 2008 изключително талантливият млад актьор Хийт Леджър е намерен мъртъв в дома си. Причината – предозиране със сънотворни. Хийт така и не може да види успеха на последната си, блестяща роля – тази на Жокера от „Черният рицар“, която малко или много го уби.

Изгрял с „10 неща, които мразя у теб“, Хийт Леджър ни покори с чара си в „Като рицарите“ и ни трогна с дълбочината, драматизма и човечността на изпълнението си в „Планината Броукбек“ – филмът, който показа, че е актьор от специална порода и голяма класа, а талант като неговия не се среща под път и над път.

Ролята на живота му (а както се оказва и на смъртта му) обаче е тази на Жокера в шедьовърна на Кристофър Нолан. За да влезе в кожата на садистичния психопат, лишен от всякакви човешки черти, Леджър се изолира изцяло от света в опити да открие и извади на бял свят тъмната си страна. За жалост, това напрежение му идва в повече. Прибавено към проблемите в личния му живот (наскоро се е разделил с приятелката си Мишел Уилямс, от която има дъщеря), то се натрупва и ескалира, причинявайки му тежко безсъние. За да успее да поспи макар и 1-2 часа, актьорът гълта сънотворни с шепи, все повече и повече, докато накрая организмът му не издържа.

За ролята на Жокера Хийт Леджър получава посмъртно Оскар, Златен глобус и Награда на БАФТА за поддържаща мъжка роля. 13 години по-късно все още ни е трудно да приемем, че го няма, че си е отишъл по този нелеп начин, че това не е просто една голяма шега и няма да изскочи отнякъде със слънчевата си усмивка.

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Том Хидълстън, Хелън Мирън или Бенедикт Къмбърбач на живо

Това може да се случи посредство новата кампания на Британския национален театър,...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ