Бюти аскетизъм

Да не почистваме лицето и да не се мажем с крем. Понякога може

Имаме новина. Последната в света на красотата е да не се прави… нищо. Козметично гладуване, детокс за кожата, диета за кожата… От известно време фразите набират популярност и може би вече сте се качили на този влак и сте ги пробвали. Напълно ли да изключите козметиката, или само да я намалите? Дали наистина системата работи или не? Подходяща ли е за всеки тип кожа? Кой сценарий ви очаква – тенът на Миранда Кер или единствено редуциране броя на бурканчетата и тубичките? Мненията на експертите се различават. Преди да решите на кой вариант да заложите, вижте какво точно означава skin fasting (по аналогия с intermittent fasting или интервално гладуване).

От Хипократ до Осуми 

Ако любимият ви крем е на свършване, не бързайте да си купувате нов. Това е отличен повод да организирате на кожата ваканция. (Ако сте се решили на „пролетно пречистване“ на организма, тогава е по-добре да го направите и на ниво дерма.) В основата на пълния или частичния отказ от козметика за определено време е теорията на Хипократ, че гладуването може да се използва в качеството на лечебен механизъм. Освен всичко друго бащата на медицината е и визионер – предвижда процеса на автофагия, ключов за самообновяване на клетките, за който японският учен Йошинори Осуми получава Нобеловата награда за медицина през 2016 г. Когато снабдяването на клетката с хранителни вещества е нарушено, тя започва да търси вътрешни ресурси, разглобявайки старите и дефектни органели на части и създавайки от тях нови функционални елементи. Автофагията е валидна за всички органи и кожата не прави изключение. Внимание: продължителните ограничения, особено липсата на достатъчно вода, може да доведат до клетъчна смърт. Пикът на активност на биомеханизма е между 23:00 до 3-4 сутринта. Вместо да се взирате в екрана по нощите, по-добре кажете сайонара на вашите любови. Козметични, разбира се. Вие какво си помислихте!

 „За” козметичното гладуване

Привържениците на skin fasting твърдят, че точно както с интервалното гладуване или с диетата може да помогнете на организма да се отърве от токсини. Давайки почивка на кожата, ще й позволите да си поеме глътка въздух в буквалния смисъл на думата. Организмът е много умна система и ако го оставите да не работи, разбирайте да не губи енергия, няма да го направи. Тонове кремове, серуми, маски вършат цялата работа вместо кожата: овлажняват, подхранват и предпазват от негативни влияния. Но тя става мързелива във всичко: не се бори с бръчките и не се възстановява пълноценно. Подобно на тренировките във фитнеса skin fasting активира скритите й ресурси и способности. И ако я лишите от hi-tech съставки и многоетапна грижа, към които е вече пристрастена, тя не само ще превъзмогне бюти абстиненцията, но и ще може самостоятелно да се хидратира и да се подхранва. Тоест ще си спомни какво е да се грижи сама за себе си, така както природата я е програмирала. Никакво почистване и тонизиране, хидратиране и употреба на серуми няколко дни (за възстановяване на естествената работоспособност на кожата са достатъчни 3) или седмица. Целта е естественият себум да изпълни основните си функции. Пълната „почивка” ще се хареса на чувствителната кожа, която реагира на всяка козметика с възпаление и раздразнение. Както и на бюти маниачките, за които увлечението е извън контрол. Притежателките на младежка кожа без проблеми или на суха също може да оставят природата да играе основна роля за известно време.

Spread the love
Tags from the story
More from Свобода Сидерова
Натисни рефреш
Търсите да актуализирате козметичната си чантичка с нови продукти. Независимо дали спешно...
Read More
0 replies on “Бюти аскетизъм”