Книгите на 2023-а

книгите
Снимка: Getty Images

Георги Господинов, Стивън Кинг, Зейди Смит и Юн Фосе бяха сред най-често циркулиращите автори в съзнанието на четящите през 2023-а.

The Fraud, Зейди Смит

Първият исторически роман от авторката на бестселъра „Бели зъби“ Зейди Смит вече жъне успехи отвъд океана, а догодина очакваме да бъде издаден и в България. Базиран на реални исторически събития – съдебен процес от XIX век, разделил викторианското общество на две, The Fraud е завладяващ роман за истината и измислицата, измамата и автентичността, класовите и културните разделения, Ямайка и Великобритания.

„Холи”, Стивън Кинг

„Холи“ ни среща отново с една от най-интересните и изобретателни героини на Стивън Кинг. В този трилър Холи Гибни трябва да разкрие страшната истина за изчезването на няколко души в град в Средния запад. Феновете на Стивън Кинг вече са проследили постепенната є трансформация от стеснителна самотница в „Мистър Мерцедес“ до партньорка на Бил Ходжис в „Търси се“ и напълно самостоятелен, умен и понякога корав частен детектив в „Другият“. В новия роман на Кинг Холи трябва да се изправи сама срещу двама коварни и великолепно прикриващи се противници.

Юн Фосе с Нобелова награда

Норвежкият писател Юн Фосе стана тазгодишния носител на Нобелова награда за литература. Стилът му, известен като „минимализма на Фосе“, смесва местните корени на езика с артистичните техники на модернизма. В България е издадена неговата „Трилогия“, разказ за поколения и векове, изпълнен с драматизъм – любов, смърт и убийство, загубени завинаги деца и родители, жестокостта на хората с власт, но и тази, на която са способни „добрите хора“. Езикът на норвежките диалекти, едновременно напевен и суров, отпраща читателя към устната традиция, към ледените приказки, разказвани в дългите северни нощи на някой далечен фиорд.

Георги Господинов с „Букър”

На последно, но не по важност място е международното признание за Георги Господинов, най-превеждания и най-награждавания извън България български писател. Той спечели престижната литературна награда „Букър“ за романа си „Времеубежище“, преведен на английски от Анджела Родел. „Нашият победител, „Времеубежище“, е брилянтен роман, пълен с ирония и меланхолия – пише председателката на журито Лейла Слимани. – Това е задълбочена работа, която изследва много актуален въпрос: какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? Георги Господинов успява чудесно да се справи както с индивидуалните, така и с колективните съдби, и именно този сложен баланс между интимното и универсалното ни убеди и докосна.”

Spread the love
More from divamagazine.bg
Подмладяване от Kiehl’s
Ако преди 2-3 години идеята за киселини върху лицето не ви е...
Read More
0 replies on “Книгите на 2023-а”