„Идва събота“ на Лусия Бърлин – книгата, която Педро Алмодовар превръща в кино

Какво може да впечатли човек в една книга? Множество неща, като стил на писане и уникалното подбиране на сюжетните обрати, като идеи и философски мисли.

„Идва събота“ на Лусия Бърлин притежава всичко това и добавя още щипка сол и пипер към себе си. Бърлин, която умира през 2004 година, е публикувана посмъртно, а творбите ѝ печелят световна слава. „Ню Йорк Таймс“ пишат: „Бърлин живя и твори в неизвестност. Сега е приета за литературен гений.“

„Идва събота“ е първата ѝ книга, публикувана на български, и е определяна като литературен калейдоскоп. Книгата е селекция на най-добрите разкази на Бъркин и именно тя я дарява със закъсняла световна слава, след като талантът ѝ години наред остава скрит за широката публика.

„Идва събота“ наистина е впечатляваща. Педро Алмодовар вече работи по филмиране на част от историите вътре, които носят автобиографични щрихи от необичайния живот на Бърлин. В тях тя разказва за поети, музиканти, бармани и домакини, за политици и предприемачи. Героите ѝ се занимават с всичко, но и с нищо конретно. Чрез колоритните си сюжети американската авторка успешно улавя чудото на обикновения ден, а с разлистването на последната страница читателят разбира, че е участвал в подреждането на пъзел. Разпилян и хаотичен живот проблясва като парченца от счупена бутилка по мръсния под на спомените. И някой трябва да приведе нещата в ред.

„Идва събота“ вече може да бъде открита и на български под логото на изд. „Кръг“ преводът е на Василена Мирчева, а корицата е дело на Албена Лимони. Вие може да се подготвите за четене и за филма, който предстои по нея, като прочетете откъс от книгата.

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Ким унижи Кание Уест

По-малко от година след като Кардашян подаде молба за развод с Кание...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ