„Идва събота“ на Лусия Бърлин – книгата, която Педро Алмодовар превръща в кино

Какво може да впечатли човек в една книга? Множество неща, като стил на писане и уникалното подбиране на сюжетните обрати, като идеи и философски мисли.

„Идва събота“ на Лусия Бърлин притежава всичко това и добавя още щипка сол и пипер към себе си. Бърлин, която умира през 2004 година, е публикувана посмъртно, а творбите ѝ печелят световна слава. „Ню Йорк Таймс“ пишат: „Бърлин живя и твори в неизвестност. Сега е приета за литературен гений.“

„Идва събота“ е първата ѝ книга, публикувана на български, и е определяна като литературен калейдоскоп. Книгата е селекция на най-добрите разкази на Бъркин и именно тя я дарява със закъсняла световна слава, след като талантът ѝ години наред остава скрит за широката публика.

„Идва събота“ наистина е впечатляваща. Педро Алмодовар вече работи по филмиране на част от историите вътре, които носят автобиографични щрихи от необичайния живот на Бърлин. В тях тя разказва за поети, музиканти, бармани и домакини, за политици и предприемачи. Героите ѝ се занимават с всичко, но и с нищо конретно. Чрез колоритните си сюжети американската авторка успешно улавя чудото на обикновения ден, а с разлистването на последната страница читателят разбира, че е участвал в подреждането на пъзел. Разпилян и хаотичен живот проблясва като парченца от счупена бутилка по мръсния под на спомените. И някой трябва да приведе нещата в ред.

„Идва събота“ вече може да бъде открита и на български под логото на изд. „Кръг“ преводът е на Василена Мирчева, а корицата е дело на Албена Лимони. Вие може да се подготвите за четене и за филма, който предстои по нея, като прочетете откъс от книгата.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Излиза второто издание на книгата „Светлина между два океана“
Второто издание на романа от М. Л. Стедман излиза на 9 февруари...
Read More
0 replies on “„Идва събота“ на Лусия Бърлин – книгата, която Педро Алмодовар превръща в кино”