Домашно земеделие

В условията на пандемия и социална изолация да отгледаме храната си вкъщи може да бъде не само полезно за здравето, но и лек срещу скуката

В септемврийския брой на DIVA! ви запознахме с Ина и Ники, които гледат пчели на терасата на градската си къща. Разбира се, пчеларството е малко или много екстремно занимание и не е за всеки. Изискват се опит, умения, специални условия и сговорчиви съседи, по възможност не в непосредствена близост. Има обаче други видове храна, които може да отгледаме сами и без риск вкъщи – кълнове, микрорастения или гъби. Ползите от това занимание са разнопосочни. На първо място – имаме екологично чисти продукти с контролиран произход. Освен това получаваме и удовлетворението, че сме отгледали нещо със собствените си ръце. За нас, градските хора, живеещи сред бетон и упражняващи някакви абстрактно звучащи професии, това парченце досег с природата е особено важно – да ни върне вътрешния баланс и да ни успокои, че все пак не сме изгубили инстинктите си и връзката със земята. Тръпката да се грижим за нещо и да наблюдаваме ден след ден как расте и се развива, а накрая да оберем плодовете с гордост от малкия си успех никак не е за подценяване. Ако имаме деца, получаваме и бонус – предимството да получат познания за живия свят от първо лице, а не от научно-популярните предавания. И забавление, разбира се – не само за тях, а и за цялото семейство.

За повечето от нас сандъчетата с подправки на балкона не са новост. По-смелите отглеждат дори чушки и домати. За радост има и варианти, независими от сезона, и може да им се радваме през цялата година.  Особено сега, когато се налага да прекарваме повече време вкъщи.

Микрорастения – макроползи

През последните години т.нар. микрорастения (microgreens) добиват все по-голяма популярност и са на път да изместят кълновете в качеството на витаминни бомби. Разликата между двете е в етапа на развитие, в който се консумират. Кълновете са току-що поникнали семена и при тях хранителните вещества са концентрирани в самото семе, което се яде заедно с кълна и коренчето. Микрорастенията вече са оформени млади зеленчуци с по няколко листенца. За разлика от кълновете, които се отглеждат на тъмно и влажно и може да развият плесен и бактерии, малките растения виреят в почва и на слънчева светлина и при тях този риск не съществува.

Защо е добре да се консумират микрорастения? На първо място те са изключително полезни. Представете си всички хранителни вещества, които се съдържат в едно голямо растение, само че събрани в няколко малки листенца. Този енергиен концентрат е богат на витамини, минерали, антиоксиданти, аминокиселини и хлорофил и носи многобройни ползи за здравето – подпомага метаболизма, повишава тонуса и предпазва от свързаните със стареенето дегенеративни заболявания, а според някои изследвания дори е добра профилактика срещу рак.

Освен това обаче микрорастенията са и много вкусни, отново по същата причина – ароматът им е много по-наситен, отколкото на големите растения. Само няколко стръкчета от тях, добавени към салата, сандвич или смути, ще направят качествена разлика във вкуса.

Откъде да се сдобием с тези толкова ценни зелени дребосъци? Вече има фирми в България – като Microgreens.bg, които ги продават вече отгледани и готови за консумация. При тях ще намерите голямо разнообразие от монокултури, а също и салатни миксове и дори ядливи цветя. Ако искате да опитате нещо ново като вкус, но не ви се занимава с отглеждане, този вариант е добър за вас.

Ако обаче решите да изпробвате градинарските си умения, пък и да включите елемент на забавление, не е трудно да си отгледате микрорастения сами. На нашия пазар се предлагат комплекти за начинаещи, които съдържат всичко необходимо – например в Microfarm.bg. Или пък може да си набавите семена и да си направите ферма. Подходящи за отглеждане са босилек, броколи, манголд, див лук, синап, бакла, грах, зеле, кориандър, магданоз, люцерна, ядлива латинка, рукола, кресон, черна ряпа, репички, спанак, алабаш, киселец, кейл, слънчоглед… в общи линии  повечето листни зеленчуци. Ще ви трябват още малки тавички (спокойно може да бъдат пластмасови тарелки за храна) и почва. Важно е да запомните, че градинска пръст няма да ви свърши работа, най-добре е да използвате лек торфен субстрат или смеска с компост.

Spread the love
More from Дона Делова
Зеленият дом
Какво е устойчивост в интериора и няколко начина да я постигнем Екологията...
Read More
0 replies on “Домашно земеделие”