Характер и почтеност в имота на Гуинет Полтроу

Гуинет Полтроу едва ли има нужда от представяне – актриса с успешна кариера и куп награди, редовно присъстваща в класации за най-красивите хора в света. През последните години е известна повече с лайфстайл и уелнес империята си Goop, лансираща продукти за красота, благополучие и уют – понякога провокативни, друг път по ръба на добрия вкус (да си припомним нашумялата свещ с име This Smells Like My Vagina).

Когато говорим обаче за дома ѝ в Монтесито, Калифорния, чиито врати отвори за Architectural Digest в началото на годината, не можем да си изкривим душата – в него няма нито провокации, нито кич. Напротив, всичко е елегантно, точно премерено и спокойно. Място, което подтиква към размисъл и медитация, но и с достатъчно уют и човешко лице.

Полтроу купува имота през 2015 г. от нигерийски бизнесмен за 4.5 милиона долара. Открива го случайно в интернет, а когато отива да го види, се влюбва в мястото и гледката. По това време той е запуснат и обрасъл, обитаван от диви животни и насекоми, но актрисата веднага оценява потенциала му. Още повече че този район ѝ е слабост още от времената, когато учи в университета в Санта Барбара, преди да се насочи към актьорска кариера.

Речено – сторено – съществуващата постройка е съборена и на нейно място архитектите от Roman and Williams проектират и изграждат нова. Шест години са нужни, за да се изпипа и най-малкият детайл, но резултатът си заслужава. „Силата на къщата е в тънкостите на светлината и пространството. Прекарахме много време в оценяване на семейните ни модели – как живеем, какво ни кара да се чувстваме комфортно. Фокусът беше върху преживяването, емоцията“, разказва Полтроу.

Домът отразява не само естетиката, но и етиката на обитателите си. Проектиран е с грижа за околната среда и включва неща като соларни панели и система за пречистване на отпадните води. Високите тавани и големите прозорци осигуряват много дневна светлина, а в обзавеждането са използвани естествени материали и винтидж елементи – каменни подове във фоайето, старинна мивка от син мрамор в банята, каменни камини от XVIII в. Интериорът е дело на Romanek Design Studio. „Гуинет знаеше точно какво иска – чувството, енергията, наратива. Моята работа беше да пресъздам идеите ѝ по начин, който да носи радост и красота – казва Бриджит Романек. – Тя се интересуваше повече от съдържанието, отколкото от самоцелния стил. Да, трябваше да бъде красиво, но по-важни бяха неща като настроение и движение.“

Полтроу описва това, което си представя, като „парижки апартамент, разположен в стара европейска плевня, с високи тавани, облян в светлина, място, съчетаващо разкош и практичност“. Черпейки вдъхновение от семплите форми и първичната грация на европейските плевни, екипът от Roman and Williams създава проект, който свързва класическото и съвременното – дълга монолитна структура, разположена предимно на един етаж, с керемиден покрив и каменни стени, които изглеждат леко неправилни и износени от времето.

Първоначално актрисата възнамерява лично да обзаведе къщата, тъй като се увлича от интериорен дизайн, но с течение на времето си дава сметка, че има много тънкости, с които не може да се справи сама. Затова се обръща към старата си приятелка Бриджит Романек.

Подобно на архитектурния проект и интериорът избягва остарелите дефиниции за традиционно и съвременно и вместо това създава хармония от пастелни тонове, органични материи и изчистени форми. Този микс изпъква особено добре в трапезарията, където романтични ръчно рисувани тапети обгръщат композиция от съвременно осветление и мебели. А разкошният домашен СПА център напомня на антична баня с бледозелените си плочки.

Що се отнася до трудностите по време на това шестгодишно пътуване, актрисата споделя: „Винаги има спънки при реализацията на такъв мащабен проект, но е важно да гледате голямата картина. Тази къща ме научи на много неща за търпението и благодарността. Ако създадете дом с характер и почтеност, никога няма да съжалявате.“

Spread the love
Tags from the story
More from Дона Делова
Двама са малко
Полиаморията – утопия или съвършените отношения, базирани на неограничена любов Полиамория звучи...
Read More
0 replies on “Характер и почтеност в имота на Гуинет Полтроу”