Характер и почтеност в имота на Гуинет Полтроу

Гуинет Полтроу едва ли има нужда от представяне – актриса с успешна кариера и куп награди, редовно присъстваща в класации за най-красивите хора в света. През последните години е известна повече с лайфстайл и уелнес империята си Goop, лансираща продукти за красота, благополучие и уют – понякога провокативни, друг път по ръба на добрия вкус (да си припомним нашумялата свещ с име This Smells Like My Vagina).

Когато говорим обаче за дома ѝ в Монтесито, Калифорния, чиито врати отвори за Architectural Digest в началото на годината, не можем да си изкривим душата – в него няма нито провокации, нито кич. Напротив, всичко е елегантно, точно премерено и спокойно. Място, което подтиква към размисъл и медитация, но и с достатъчно уют и човешко лице.

Полтроу купува имота през 2015 г. от нигерийски бизнесмен за 4.5 милиона долара. Открива го случайно в интернет, а когато отива да го види, се влюбва в мястото и гледката. По това време той е запуснат и обрасъл, обитаван от диви животни и насекоми, но актрисата веднага оценява потенциала му. Още повече че този район ѝ е слабост още от времената, когато учи в университета в Санта Барбара, преди да се насочи към актьорска кариера.

Речено – сторено – съществуващата постройка е съборена и на нейно място архитектите от Roman and Williams проектират и изграждат нова. Шест години са нужни, за да се изпипа и най-малкият детайл, но резултатът си заслужава. „Силата на къщата е в тънкостите на светлината и пространството. Прекарахме много време в оценяване на семейните ни модели – как живеем, какво ни кара да се чувстваме комфортно. Фокусът беше върху преживяването, емоцията“, разказва Полтроу.

Домът отразява не само естетиката, но и етиката на обитателите си. Проектиран е с грижа за околната среда и включва неща като соларни панели и система за пречистване на отпадните води. Високите тавани и големите прозорци осигуряват много дневна светлина, а в обзавеждането са използвани естествени материали и винтидж елементи – каменни подове във фоайето, старинна мивка от син мрамор в банята, каменни камини от XVIII в. Интериорът е дело на Romanek Design Studio. „Гуинет знаеше точно какво иска – чувството, енергията, наратива. Моята работа беше да пресъздам идеите ѝ по начин, който да носи радост и красота – казва Бриджит Романек. – Тя се интересуваше повече от съдържанието, отколкото от самоцелния стил. Да, трябваше да бъде красиво, но по-важни бяха неща като настроение и движение.“

Полтроу описва това, което си представя, като „парижки апартамент, разположен в стара европейска плевня, с високи тавани, облян в светлина, място, съчетаващо разкош и практичност“. Черпейки вдъхновение от семплите форми и първичната грация на европейските плевни, екипът от Roman and Williams създава проект, който свързва класическото и съвременното – дълга монолитна структура, разположена предимно на един етаж, с керемиден покрив и каменни стени, които изглеждат леко неправилни и износени от времето.

Първоначално актрисата възнамерява лично да обзаведе къщата, тъй като се увлича от интериорен дизайн, но с течение на времето си дава сметка, че има много тънкости, с които не може да се справи сама. Затова се обръща към старата си приятелка Бриджит Романек.

Подобно на архитектурния проект и интериорът избягва остарелите дефиниции за традиционно и съвременно и вместо това създава хармония от пастелни тонове, органични материи и изчистени форми. Този микс изпъква особено добре в трапезарията, където романтични ръчно рисувани тапети обгръщат композиция от съвременно осветление и мебели. А разкошният домашен СПА център напомня на антична баня с бледозелените си плочки.

Що се отнася до трудностите по време на това шестгодишно пътуване, актрисата споделя: „Винаги има спънки при реализацията на такъв мащабен проект, но е важно да гледате голямата картина. Тази къща ме научи на много неща за търпението и благодарността. Ако създадете дом с характер и почтеност, никога няма да съжалявате.“

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Черно като дявола, сладко като любовта

Всичко, което трябва да знаете за кафето Представяте ли си утрините без...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ