Дора Делийска и Емил Табаков с празничен концерт с Опера Пловдив

Дора Делийска отдавна се е утвърдила като една от водещите пианистки по световните сцени. Носителкана множество награди от международни конкурси, тя живее във Виена и започва  кариерата си в една от най-престижните концертни зали в света – Wiener Musikverein. В столицата на класическата музика, където конкуренцията е възможно най-висока, Дора Делийска успява да се наложи с виртуозните си интерпретации и силно сценично присъствие. 
Сега майка на 8-годишно момче и Директор на музикално училище в елитната Гимназия за Таланти във Виена, тя споделя лично пред DIVA, че тайната за нейния успех се крие в дисциплината и задълбочения прочит на произведенията, които изпълнява: „Аз виждам в ролята си като концертираща пианистка, не само усвояването на инструмента и интерпретацията, но и възможност да създам музикална програма със собствена драматургия. По този начин музиката оживява на сцената и за самата публиката е интересно да следва нишката, която свързва отделните композитори.“
Именно този афинитет към вникване в дълбочината на композициите, кара Дора Делийска да създава концептуални концертни програми със собствена драматургия. Тя вярва, че срещата на различни композитори от различни епохи, с контрастиращи музикални идеи, създава ново пространство на сцената.
До този момент пианистката е издала общо 12 диска, а в момента работи по издаването на новия си албум, който записа през 2021 година в легендарното Телдекс Студио в Берлин. Нейната забележителна дискография печели множество интернационални награди и получава положителни рецензии, които открояват поетичния звук, брилянтна техника и уникални концептуални идеи.
В последните години имаме удоволствието все по- често да я слушаме на българската сцена. За сезон 2021/2022 Дора Делийска е част от платформата на Опера Пловдив „Млади виртуози“, където представя авторски солови проекти, концерти в камерен състав, както и с оркестъра на Опера Пловдив. 
Фото кредит: Даниел Леков
Съвсем скоро ще имаме възможността да се насладим на нейната виртуозност. На 4.05. в Опера Пловдив, под диригентството на маестро Емил Табаков, ще бъде изпълнена програма с произведения от български композитори, както и силно въздействащия концерт за пиано и оркестър на Морис Равел.  В следващия музикален сезон пианистката има планирани съвместни проекти с Найден Тодоров, Плевенска Филхармония и оркестъра на Варненската опера.  За да видите повече от нейните изпълнения и да разберете за музикалните ѝ идеи, посетете doradeliyska.com
Spread the love
More from divamagazine.bg
Гледаме Клеър Дейнс и Тимъти Олифант в трилър сериала на HBO Max „В кръг“
Днес в HBO Max е премиерата на очаквания драматичен трилър „В кръг“,...
Read More
0 replies on “Дора Делийска и Емил Табаков с празничен концерт с Опера Пловдив”