Градинско парти в лятната вечер

Какво по-хубаво от барбекю с приятели и дълги разговори върху меки възглавници? С няколко професионални съвета ще превърнете миговете на открито в незабравимо преживяване

Текст: Eва Борисова, ландшафтен архитект

Представете си романтична вечер под звездите, наситена с аромата на градинските цветя, музиката на щурците и спокойствието на нощта. А сега ги примесете с уханията, стелещи се около барбекюто. Не е ли това прекрасна възможност за почивка и добро настроение, при това в градината у дома? Една вечер на спомени с добри приятели и може би малко носталгия.

Днес го наричаме барбекю, но в недалечното ни минало това е традиционното огнище. И ако за нашите баби то е било неизбежна необходимост в кухнята, днес го преоткриваме като съчетание на удоволствието от готвенето с приятното прекарване около огъня.

Ако още нямате барбекю

Може да избирате дали то да бъде център на вашата градина – като дневна на открито с подобаващи градински мебели и покривна конструкция или просто една преносима скара.

Най-неангажиращият вариант е преносимото барбекю – американски тип. Тази малка скара на колелца може да вместите както на тревната площ, така и на верандата. Тя не задължава обособяването на отделен кът в двора. Удобство за домакините в този случай е близостта с къщата и кухнята, и съответно улеснението при приготвянето и сервирането на храната. Ако вече имате завършена градина или пък нямате място, този тип барбекю е най-подходящ за вас.

При зиданата камина–барбекю няма мода, а всичко зависи от вашия вкус, архитектурния стил на къщата и използваните материали. Тя може да изглежда традиционно и автентично, носеща полъха на възрожденските къщи, с кладенеца и делвите, или да има по-семпли и изчистени форми, отговарящи на съвременните естетически разбирания.

Няма правила, които да ви ограничат къде точно в двора да гори барбекюто. Можете да го разположите до къщата или в най-отдалечения ъгъл, ако към него има места за сядане, водоизточник и красива гледка. А една градина на тераси или наклонен терен дава шанс да си направите панорамно барбекю. Аранжиране на билков кът или леха на подправките подсилва още повече апетита с примамливите си аромати. А защо не засадите една дюля, смокиня или дафиниво дърво?

Друга много желана разновидност е лятната кухня, отделена от основната къща в самостоятелна постройка. Обикновено тя е близо до басейн и съчетава в себе си барбекю, камина, дневна, трапезария и бар на открито, а също и някои спомагателни помещения, обслужващи поддръжката на басейна и градината. Ако искате барбекюто да бъде елегантно и стилно обвързано с къщата, доверете се на вашия архитект.

От няколко години ландшафтните архитекти проектират и така наречения кът „огнище“. Представлява място за палене на огън в градината с овална или ръбеста форма, от различни материали – зидано от камък или направено от метал (черна стомана или чугун), разработено като кът за сядане или като акцент при басейна. Една скара върху огнището и приятна компания е вече покана за барбекю парти. Този кът е още един съвременен начин за преоткриване  на чувството ни за уют и хармония чрез огъня.

Като изключим преносимите скари и огнища, при изграждането на постоянни конструкции за барбекю тип зидана камина и лятна кухня има няколко принципа, които е добре да бъдат заложени в проекта, за по-голямо удобство и добра реализация:

  • Осигуряването на вода и ток улеснява приготвянето на храната, дава възможност за постоянно осветление и включване на малки елекрически уреди.
  • Оформянето на добре нивелирана основа е важен фактор за правилното позициониране на зиданата камина.
  • Изборът на подходяща настилка и обвързването й с алеите на градината е важен момент за осигуряване на безопасност при ползване, удобство и единност в композицията на градината.
  • Посоката на вятъра би дала насока за избор на място и предотвратяване на неприятни пушеци към самата къща или съседния двор.
  • Проектирането на работен плот и външни шкафове са необходи за домакините, които често имат гости.

Пергола, беседка или ротонда

Трудно е да се опишат многобройните варианти за организиране на кът барбекю и едва ли е нужно. Нека обаче обърнем внимание на някои идеи.

Не е задължително покривът на барбекюто да е плътен. Ако искате да се наслаждавате на луната, направете си пергола. Позната от древността, нейната ажурна конструкция може да се аранжира с красиви увивни растения и да увеличи ефекта на  „шарена сянка” през деня. Най-подходящи видове са увивните и катерливи рози, текомата, клематисът, вистарията, а защо не и старата позната лоза. Предпочитаният материал за перголи е дървото, поради факта, че най-естествено се вписва и хармонира със зеленината в градината. Един много сполучлив вариант е дървена пергола, между чиито ребра е промушена тента – съвременна и сигурна  защита срещу силните слънчеви лъчи.

Беседката и ротондата са още два градински архитектурни елемента, познати още от Древен Рим, около които може да се завърти барбекюто. Дали те ще бъдат дървени или метални, с кръгла или многоъгълна конфигурация – зависи от вашите предпочитания.  Те отново може да бъдат в комбинация с тенти и увивни растения.

Ако не искате барбекюто ви да е съвсем открито, използвайте тенти и чадъри.  Те са леки, удобни и „въздушни“, и най-важното – преносими. Решавате, че искате да си хапвате до басейна и просто ги поставяте там.

Ратанови мебели? Защо не!

Ратанът така неусетно и естествено приляга на зелената градина, че отдавна се е превърнал в символ за градинска мебел. Стилни, практични и леки, ратановите мебели вече се налагат в уникални и интересни интериори, носейки частица от природата. Предпочитани са от много архитекти заради ефирното им присъствие в пространството, зареждайки го с много уют и топлина. Възможностите, които предоставя ратанът, са безкрайни – столове, маси, кресла, дивани, барплотове, аксесоари. Избирайки ратанови мебели, вие сте модерни, защото сте естествени.

Но ратанът не изчерпва всички възможности за градинска мебел. Не бива да забравяме дървените и металните мебели, дори и пластмасовите, които, ако не друго, поне са изключително устойчиви и практични.

Аксесоарите, спасение от баналното

Вярвам, че всеки човек твори средата около себе си, така както иска да съпреживее мечтите си. Затова и декорацията е не само допълващ елемент за вашето барбекю парти, а и стил на живот. Няколко реда цветни соларни лампички, декоративни възглавници и пуфове, саксии с маслини и уханни цветя, красиви салфетки на масата  биха удвоили усещането за незабравима вечер. Малко са възможностите да се спасим от баналното и монотонно ежедневие.

Малко са и местата, където можем да почиваме и мечтаем. Едно ъгълче зелено пространство ни дава този шанс. Разходете се из него, почувствайте природата. Дори не е задължително да имате барбекю, басейн или беседка. Просто излезте навън и се наслаждавайте на топлите вечери.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Четем „До последен зъб“ на Тео Чепилов (откъс)
Ако харесвате постапокалиптичния жанр, то тогава ще оцените високо дебютния роман на...
Read More
0 replies on “Градинско парти в лятната вечер”