Градинско парти в лятната вечер

Какво по-хубаво от барбекю с приятели и дълги разговори върху меки възглавници? С няколко професионални съвета ще превърнете миговете на открито в незабравимо преживяване

Текст: Eва Борисова, ландшафтен архитект

Представете си романтична вечер под звездите, наситена с аромата на градинските цветя, музиката на щурците и спокойствието на нощта. А сега ги примесете с уханията, стелещи се около барбекюто. Не е ли това прекрасна възможност за почивка и добро настроение, при това в градината у дома? Една вечер на спомени с добри приятели и може би малко носталгия.

Днес го наричаме барбекю, но в недалечното ни минало това е традиционното огнище. И ако за нашите баби то е било неизбежна необходимост в кухнята, днес го преоткриваме като съчетание на удоволствието от готвенето с приятното прекарване около огъня.

Ако още нямате барбекю

Може да избирате дали то да бъде център на вашата градина – като дневна на открито с подобаващи градински мебели и покривна конструкция или просто една преносима скара.

Най-неангажиращият вариант е преносимото барбекю – американски тип. Тази малка скара на колелца може да вместите както на тревната площ, така и на верандата. Тя не задължава обособяването на отделен кът в двора. Удобство за домакините в този случай е близостта с къщата и кухнята, и съответно улеснението при приготвянето и сервирането на храната. Ако вече имате завършена градина или пък нямате място, този тип барбекю е най-подходящ за вас.

При зиданата камина–барбекю няма мода, а всичко зависи от вашия вкус, архитектурния стил на къщата и използваните материали. Тя може да изглежда традиционно и автентично, носеща полъха на възрожденските къщи, с кладенеца и делвите, или да има по-семпли и изчистени форми, отговарящи на съвременните естетически разбирания.

Няма правила, които да ви ограничат къде точно в двора да гори барбекюто. Можете да го разположите до къщата или в най-отдалечения ъгъл, ако към него има места за сядане, водоизточник и красива гледка. А една градина на тераси или наклонен терен дава шанс да си направите панорамно барбекю. Аранжиране на билков кът или леха на подправките подсилва още повече апетита с примамливите си аромати. А защо не засадите една дюля, смокиня или дафиниво дърво?

Друга много желана разновидност е лятната кухня, отделена от основната къща в самостоятелна постройка. Обикновено тя е близо до басейн и съчетава в себе си барбекю, камина, дневна, трапезария и бар на открито, а също и някои спомагателни помещения, обслужващи поддръжката на басейна и градината. Ако искате барбекюто да бъде елегантно и стилно обвързано с къщата, доверете се на вашия архитект.

От няколко години ландшафтните архитекти проектират и така наречения кът „огнище“. Представлява място за палене на огън в градината с овална или ръбеста форма, от различни материали – зидано от камък или направено от метал (черна стомана или чугун), разработено като кът за сядане или като акцент при басейна. Една скара върху огнището и приятна компания е вече покана за барбекю парти. Този кът е още един съвременен начин за преоткриване  на чувството ни за уют и хармония чрез огъня.

Като изключим преносимите скари и огнища, при изграждането на постоянни конструкции за барбекю тип зидана камина и лятна кухня има няколко принципа, които е добре да бъдат заложени в проекта, за по-голямо удобство и добра реализация:

  • Осигуряването на вода и ток улеснява приготвянето на храната, дава възможност за постоянно осветление и включване на малки елекрически уреди.
  • Оформянето на добре нивелирана основа е важен фактор за правилното позициониране на зиданата камина.
  • Изборът на подходяща настилка и обвързването й с алеите на градината е важен момент за осигуряване на безопасност при ползване, удобство и единност в композицията на градината.
  • Посоката на вятъра би дала насока за избор на място и предотвратяване на неприятни пушеци към самата къща или съседния двор.
  • Проектирането на работен плот и външни шкафове са необходи за домакините, които често имат гости.

Пергола, беседка или ротонда

Трудно е да се опишат многобройните варианти за организиране на кът барбекю и едва ли е нужно. Нека обаче обърнем внимание на някои идеи.

Не е задължително покривът на барбекюто да е плътен. Ако искате да се наслаждавате на луната, направете си пергола. Позната от древността, нейната ажурна конструкция може да се аранжира с красиви увивни растения и да увеличи ефекта на  „шарена сянка” през деня. Най-подходящи видове са увивните и катерливи рози, текомата, клематисът, вистарията, а защо не и старата позната лоза. Предпочитаният материал за перголи е дървото, поради факта, че най-естествено се вписва и хармонира със зеленината в градината. Един много сполучлив вариант е дървена пергола, между чиито ребра е промушена тента – съвременна и сигурна  защита срещу силните слънчеви лъчи.

Беседката и ротондата са още два градински архитектурни елемента, познати още от Древен Рим, около които може да се завърти барбекюто. Дали те ще бъдат дървени или метални, с кръгла или многоъгълна конфигурация – зависи от вашите предпочитания.  Те отново може да бъдат в комбинация с тенти и увивни растения.

Ако не искате барбекюто ви да е съвсем открито, използвайте тенти и чадъри.  Те са леки, удобни и „въздушни“, и най-важното – преносими. Решавате, че искате да си хапвате до басейна и просто ги поставяте там.

Ратанови мебели? Защо не!

Ратанът така неусетно и естествено приляга на зелената градина, че отдавна се е превърнал в символ за градинска мебел. Стилни, практични и леки, ратановите мебели вече се налагат в уникални и интересни интериори, носейки частица от природата. Предпочитани са от много архитекти заради ефирното им присъствие в пространството, зареждайки го с много уют и топлина. Възможностите, които предоставя ратанът, са безкрайни – столове, маси, кресла, дивани, барплотове, аксесоари. Избирайки ратанови мебели, вие сте модерни, защото сте естествени.

Но ратанът не изчерпва всички възможности за градинска мебел. Не бива да забравяме дървените и металните мебели, дори и пластмасовите, които, ако не друго, поне са изключително устойчиви и практични.

Аксесоарите, спасение от баналното

Вярвам, че всеки човек твори средата около себе си, така както иска да съпреживее мечтите си. Затова и декорацията е не само допълващ елемент за вашето барбекю парти, а и стил на живот. Няколко реда цветни соларни лампички, декоративни възглавници и пуфове, саксии с маслини и уханни цветя, красиви салфетки на масата  биха удвоили усещането за незабравима вечер. Малко са възможностите да се спасим от баналното и монотонно ежедневие.

Малко са и местата, където можем да почиваме и мечтаем. Едно ъгълче зелено пространство ни дава този шанс. Разходете се из него, почувствайте природата. Дори не е задължително да имате барбекю, басейн или беседка. Просто излезте навън и се наслаждавайте на топлите вечери.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Да, това е Брадли Купър! Като Ленард Бърнстийн
Брадли Купър е неузнаваем в новата си роля. Филмът се нарича Maestro...
Read More
0 replies on “Градинско парти в лятната вечер”