Отгледай си кактус!

Откакто настъпи пандемията и нуждата да сме повече време у дома, малките детайли са важни. Чистотата на въздуха и неговата свежест винаги са се свързвали с тучните зелени растения у дома. Но дали те наистина са най-добрите ни приятели?

Вярвате или не, но отглеждането на цветя у дома може да е както красиво, така и опасно. Повечето зелени растения, освен че обогатяват въздуха в помещенията с кислород и влага, имат и една опасна черта – вечер обръщат процеса и също имат нужда да „дишат”. Именно затова не са желани в нашата спалня.

За щастие, има решение. Пригодени за нощно „дишане” са само около 7% от растителния свят, но за това пък доста атрактивни. Сред тях са кактусите и сукулентите. Тези растения не само оцеляват, дори да забравим да се грижим за тях известно време, но и ни помагат да спим в по-богата на кислород среда нощем. Фотосинтезата при кактусите се извършва само от стъблото – то е месесто и зелено, богато на хлорофил и изпълнява всички функции, които обикновено имат листата. Това ги прави идеални за наши нощни пазачи.

Трябва да се има предвид, че личната дихателна зона на човека е около 1/3 от кубичния метър, така че колкото по-близо до себе си държим тези растения, толкова повече полза ще имаме от тях. Но, от друга страна, ако има достатъчно на брой саксии в стаята, те ще успяват да изчистват всичкия въздух в нея. И така веригата е ясна – те работят, ние спим сладко. Благодарим им за това!

Spread the love
Tags from the story
,
More from divamagazine.bg
Шайлийн Уудли се сгоди
В месеца на любовта годежите и сватбите са на особена почит. Най-новата...
Read More
0 replies on “Отгледай си кактус!”