Блясъкът и иронията през обектива на Майлс Олдридж

Versace

Британският фотограф Майлс Олдридж е един от най-търсените международни модни фотографи от 90-те години на миналия век насам. Придобива световна известност чрез своя силно стилизиран психеделичен стил с препратки към киното, историята на изкуството и попкултурата. Перфектно гладките повърхности и женствеността засилват изкуствения ефект на неговите провокативни изображения, издържани в палитра от богати и преливащи се нюанси. Своята магия пресъздава с помощта на много светлина и приказни, често откровено сюрреалистични и дори абсурдни сюжети. При това почти всички негови фотографии са заснети на лента

Изложбата Virgin Mary. Supermarkets. Popcorn. – by Miles Aldridge в музея Fotografiska Berlin до 5 май показва около 80 творби от периода 1999-2020 г. Включени са трите най-важни насоки в неговата творческа вселена. Virgin Mary се отнася до религиозните картини на художници като Караваджо, които създават театрални моменти чрез драматично осветление, костюми и сценични решения. Supermarkets е метафора на консуматорското общество и надеждата за „самооптимизиране“ чрез шопинг терапия. От своя страна Popcorn символизира влиянието на киното в творчеството на Олдридж. Иконични режисьори като Алфред Хичкок, Дейвид Линч и Федерико Фелини служат за вдъхновение на неговия стил.

Деветият час (after Cattelan), 2016

Нощ в музея

Сред сериите е (after Cattelan) от 2015 г., в която италианският артист Маурицио Кателан кани Олдридж да реагира на неговите скулптури в продължение на една нощ като част от сътрудничеството им в музея Monnaie de Paris. Изложени са и портрети на звезди като Софи Търнър, Донатела Версаче, Рик Оуенс и Ралф Файнс. Според кураторката на изложбата във Fotografiska Надин Барт това е „една интелигентна разходка из екстравагантния космос на Майлс“.

Jean Paul Gaultier, 2011

„Живеем в илюзията за контрол в нашия потребителски и ориентиран към социалните медии начин на живот. Утопия, която сме създали, за да постигнем фиктивна сигурност. Истината обаче е, че нямаме никакъв контрол. Защото когато животът ни връхлети бързо и ни изненада с неща като болести, социална несправедливост, граждански вълнения и пандемии, ние сме невероятно уязвими и беззащитни. Това са факти, върху които моите изображения се фокусират и ги подчертават чрез използването на страхотни цветове, внимателно изработени детайли и известен циничен черен хумор“, казва Майлс Олдридж.

В градината, 2017

Моля, моля, върнете полароидите

Неотдавна Майлс Олдридж публикува книгата Please Please return Polaroid (изд. Steidl Verlag). Тя представлява продължаващо любовно писмо на фотографа към полароидите – процес, който някога е бил неразделна част от занаята на много фотографи, но днес е почти изчезнал. Продължение на негова книга с подобно съдържание от 2016 г., сегашната представя нови и стари полароиди от над 20-годишния му архив.

Книгата засвидетелства отдадеността на Олдридж към аналоговите процеси, където изрязването и лепенето са все още извършвани с ножици, изолирбанд, интуиция и немалко търпение. Олдридж продължава да използва полароиди като част от своите „скици“, като често ги драска, къса и залепва заедно. Той дори рисува върху тях, като всеки знак е част от творческия процес. „Известен с това, че създава безупречни снимки на един нетолкова съвършен свят, Олдридж се наслаждава на тези неполирани изображения, превръщайки някои от тях в екстремни увеличения, запълващи двойни страници със своите преработени и повредени повърхности. Да живее Polaroid!“, казват от издателството. Страстта на фотографа към рисуването и илюстрацията остават валидни и до днес. Той продължава първо да скицира идеите си за фотографии с молив или химикалка, като понякога си води и бележки.

Untitled (after Cattelan) #3, 2016

Кой е Майлс Олдридж

Роден в Лондон през 1964 г., интересът на Майлс Олдридж към фотографията започва още в ранна детска възраст, когато баща му – известният арт директор Алън Олдридж, му подарява фотоапарат NikonF. След това учи графичен дизайн и илюстрация в Central Saint Martins. Творчеството му обхваща мащабни принтове на фотографии, полароиди, ситопечати, фотогравюри и рисунки. Той остава един от малкото фотографи, които все още снимат предимно аналогово. Любопитно е, че Майлс е част от звездната система съвсем от малък. Случвало се е семейният приятел Ерик Клептън да го вземе от училище, а в дома им често гостуват Елтън Джон или фотографът Дейвид Бейли. Младият Майлс дори създава собствена рок група, която не постига особени успехи. Същото се случва и с видеоклиповете, които прави, най-вече защото не харесва музиката, която му поръчват да снима.

Сестрите му Лили, Сафрън и Руби са известни манекенки. Женен е за американския топмодел Кристен Макменами между 1997 и 2013 г. Като моден фотограф снима за Vogue, New York Times, The New Yorker. Работата му често се показва в музеи и галерии, включително и като част от постоянните колекции на National Portrait Gallery и на Британския музей в Лондон.

„Ако светът беше достатъчно красив, щях да го снимам постоянно такъв, какъвто е. Но той просто не е, така че предпочитам да го построя отново и да го пресъздам като на кино. Затова час и половина филм на Антониони ми е много по-интересен от час и половин от реалния живот“, казва Олдридж.

Spread the love
More from Ивайло Харалампиев
Паралелните приказни реалности на испанския фотограф Еухенио Рекуенко
Смятан днес за един от водещите световни (не само) модни фотографи, испанецът...
Read More
0 replies on “Блясъкът и иронията през обектива на Майлс Олдридж”