Хладен джаз през горещите летни нощи

За първа година Plovdiv Jazz Fest ще има своето лятно издание.

Програмата на Plovdiv Jazz Summer ще обхване началото и края на август, а събитията ще се състоят на две места. Между 03 и 05 август от 21:00 ч. в Лятно кино „Орфей“ в Пловдив ще видим концертите на три джаз дами: Мирослава Кацарова, Розалия де Соуза и Белослава. Втората част от лятната програма ще бъде от 26 до 28 август в село Марково, където ще бъде и концертът на Теодосий Спасов.

Plovdiv Jazz Summer започва на 03 август с Мирослава Кацарова и „Дългите сенки на август“ – концерт на триото на пловдивската вокалистка, което включва пианиста Мирослав Турийски и барабаниста Младен Димитров. Тази година тримата музиканти празнуват 10 години от началото на съвместната им творческа работа.

Заглавието на концерта „Дългите сенки на август” е и най-новата песен на триото. Тя е създадена по музика на Мирослав Турийски и Мира Кацарова. Автор на текста е поетесата Ина
Иванова. По време на концерта тази лятна музикална импресия ще бъде представена   за   пръв   пред   публика.   Поетичната   и   съноподобната атмосфера в нея е допълнително подчертана от електронно генерирани звуци, както  и от  изразителната, леко   провлачена  вокална  фраза  на Мирослава   Кацарова,   отличителна   за   нейната   певческа   стилистика. Песента ще бъде разпространена до дни в повечето онлайн и стрийминг
платформи. По време на концерта ще бъде премиерата и на още една песен, този път тя   е   на  Mr.   Moon  (Младен   Димитров)  feat.  Мирослава   Кацарова,   а заглавието ѝ е „Чудеса“. Всички песни в концертната програма ще бъдат на български език.

На 04 август за лятната програмата на Plovdiv Jazz Summer пристига бразилската певица Розалия де Соуза. Родена в Рио де Жанейро, но получава своето образование в Италия. Днес тя живее и работи в Рим и културата на двете държави е силно определяща за музиката ѝ. Розалия де Соуза добива голяма популярност с работата си с миланския композитор, диджей и продуцент Никола Конте. Естетиката ѝ е белязана от носталгични препратки към бразилската боса нова и музиката от старите европейски черно-бели филми. Ретро и модерна едновременно, Розалия де Соуза е вече добре позната на пловдивската публика, тъй като през 2015 г. с неин концерт бе открит Plovdiv Jazz Fest. Този път тя ще пристигне със своя квартет и ще представи последния си албум Inspirada, появил се през март тази година.

На 05 август ще бъде дългоочакваният юбилеен концерт на Белослава, с който тя празнува 22 години на сцената. Певицата ще ни потопи в красивата и любовна атмосфера на музиката си заедно с артисти като Живко Петров, Димитър Семов и Росен Захариев-Роко.

Втората част на лятното издание на Plovdiv Jazz Summer ще се проведе в село Марково, което се намира на 15 минути с автомобил от Пловдив в Родопите. На 27 август центърът му ще се превърне във впечатляваща джаз сцена, на която ще се качи Теодосий Спасов, заедно с Мирослав Турийски, Александър Леков, Начо Господинов. Концертът ще бъде с вход свободен.

Ден преди това на 26 август ще се състои концертът „Родополоджи“ на саксофониста и композитор Димитър Льолев. Той ще свири заедно със своя квартет, част от който е и пианиста Антони Дончев. На 28 август ще бъде концертът на Дани Белчева с новия ѝ албум Silver Button, заедно с Милен Кукошаров, Мишо Иванов и Димитър Семов.

Двата концерта ще се проведат в камерна градинска атмосфера на място, което отново се намира в село Марково. Историята на джаза ще бъде тема на горската разходка-лекция, както и на филмова прожекция.

Вече са известни датите и за есенното издание на Plovdiv Jazz Fest, който тази година ще бъде от 04 до 07 ноември, а скоро ни очакват и повече подробности за концертите от програмата му, в която ще участва и тазгодишен носител на „Грами“.

Plovdiv Jazz Fest и Plovdiv Jazz Summer са организирани от Blue M.

Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2022 г. Песента „Дългите сенки на август“ е създадена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Събитията в село Марково се осъществяват в партньорство с кметство Марково.

Spread the love
More from Вида Пиронкова
Силвена Роу: По-млада и по-красива отпреди 30 години
Обграждам се с хора, които раздухват пламъците ми така, че да полетя,...
Read More
0 replies on “Хладен джаз през горещите летни нощи”