Изложбата „Отвъд човека“ представя непоказвани творби на Кольо Карамфилов

Кольо Карамфилов
Кольо Карамфилов Изгаряне на пейзажа, 1993 От цикъл „Субективни ритуали“ офорт, акватинта, хартия, 63 х 90 см Частна колекция

Непоказвани и малко известни творби на художника Николай Илиев Карамфилов, по-известен като Кольо Карамфилов, са част от изложбата „Отвъд човека“. Произведенията са селектирани от куратора Надежда Джакова и събрани със съдействието на сина му Росен Карамфилов и галеристката Радост Коцева. Водещ в избора е повтарящият се мотив на човека, изваден извън обичайната изобразителност, превърнат в символ, знак на автора и изкуството му.

Кольо Карамфилов
Белият ангел на клоуна, ок. 2010
акрилни бои, платно, 90 х 60 см
Частна колекция

Кольо Карамфилов
Лилава луна, 2005
смесена техника, картон, 90 x 65,5 см
Колекция галерия „Джуркови“

Кольо К. променяше света с всяка една своя изложба, докато беше с нас на земята. Както неведнъж е казвал самият той – за да ни разкаже една история за малко. До следващата история. Историите не свършиха с неговото изкачване по стълбата към небето. Напротив. Отговорността да ги разказваме обаче остана у всички нас, които го обичаме с всяка своя клетка, до самия ръб на безкрая. Ние продължаваме да споделяме с почитателите на високото изкуство неговите истории, останали завинаги в картините му, в рисунките, във всеки щрих и всеки милиметър същина. Да, факт е, че не можем да ги разкажем по неговия начин. Но се опитваме да го правим така, както той би го искал. А той би искал на публиката да ѝ бъде безкрайно интересно. Експозицията „Отвъд човека” е именно това – една от историите на Кольо К., която не сме разказвали никога досега. И която ще разкажем със затаен дъх. Благодаря на всички, които са част от нея. На всички организатори, на всички колекционери. На всички онези, които направиха това за един български гений. Той го заслужава.
– Росен Карамфилов

Изложбата с непоказвани и малко известни творби на Карамфилов можете да видите от 26 януари до 24 март в „Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство“.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Сърцето е рана
Майката на Кристиан Таков, оперната звезда Галя Йончева, за най-жестоката загуба –...
Read More
0 replies on “Изложбата „Отвъд човека“ представя непоказвани творби на Кольо Карамфилов”