Последната кралица абдикира

Датската кралица Маргрете II, която в момента е единствената в света управляваща кралица, се оттегля от трона. Това обяви изненадващо самата  тя по време на традиционното си новогодишно телевизионно обръщение.

83-годишната кралица наследи трона от баща си крал Фредерик IX през 1972 г. След смъртта на своята трета братовчедка, британската кралица Елизабет II, Маргрете вече е най-дълго управлявалият действащ монарх в света.

Официалната абдикация ще се случи на 14 януари, когато се навършват 52 години от възкачването ѝ на престола.

„Ще оставя трона на моя син, престолонаследника принц Фредерик“, обяви кралица Маргрете.

Официална церемония по коронясването на 55-годишния принц Филип няма да има. Възкачването му на трона ще бъде обявено от замъка Амалиенборг в Копенхаген в самия ден на абдикацията на неговата майка. Филип ще бъде крал и държавен глава на Дания, която е конституционна монархия, както и на Гренландия и Фарьорските острови. Съпругата му принцеса Мери, която е родена в Австралия, ще стане кралица-консорт.

Кралица Маргрете сподели, че е взела решението след операция на гърба ѝ в началото на 2023 г.

„Операцията естествено породи мисли за бъдещето – дали не е дошло времето да оставим отговорността на следващото поколение“ – каза тя – „Реших, че сега е подходящият момент“.

Усмихната и лъчезарна, известна с отказа си да използва мобилни телефони и страстта си към пушенето, кралица Маргрете е много популярна сред поданиците си. Немалка част от тях са разочаровани от решението ѝ, тъй като са очаквали да управлява до смъртта си, подобно на своята братовчедка Елизабет.

Spread the love
More from divamagazine.bg
5 признака, че имате нужда от повече вода
„Във виното е истината, но във водата е здравето“– гласи латинската сентенция,...
Read More
0 replies on “Последната кралица абдикира”