Почина принц Филип

Бъкингамският дворец е в траур. Πpинц Филип, cъпpyг нa ĸpaлицaтa нa Beлиĸoбpитaния Eлизaбeт ІІ, пoчинa нa 99-гoдишнa възpacт тази сутрин. Hoвинaтa идвa cлeд пpeмecтвaнeтo нa xepцoгa в бoлницa „Cвeти Bapтoлoмeй“, cпeциaлизиpaнa cъpдeчнo-cъдoвa бoлницa в Лoндoн нa 1 мapт, cлeд ĸaтo пpeди тoвa бe лeĸyвaн зa инфeĸция в бoлницa „Kpaл Eдyapд VІІ“.

Принц Филип бе „силата и водачът“ на кралицата през целия им 73-годишен брак и нейната скала по време на нейното 69-годишно управление. Двамата преживяха десетки кризи в двора, но запазиха реномето си и се превърнаха в емблема на успешен тандем.

„Той просто беше моята сила и остана през всичките тези години“, каза Нейно Величество на банкета им за „Златна сватба“ през 1997 г. „Аз и цялото му семейство, както и тази и много други страни, му дължим дълг, по-голям от неговия някога да претендирам, или някога ще разберем „.

Причудливият, остроумен, верен – и често противоречив – херцогът беше най-големият източник на подкрепа на кралицата, нейният доверен човек и човекът, на когото разчиташе най-много. До смъртта си Филип беше най-дългогодишният съпруг в британската история и най-старият партньор на управляващ монарх, който въпреки лошото си здраве взе първия си кралски годеж от 2021 г. миналата седмица.

Ролята на Филип за цял живот беше да гарантира, че той никога няма да подведе кралицата и техният дълготраен брак беше една от най-известните връзки в света.Отразявайки любовта им в нейната реч с диамантен юбилей пред Парламента през 2012 г., Елизабет каза:

„През тези години като ваша кралица подкрепата на моето семейство през поколенията беше извън всякаква мярка. Вярвам, че принц Филип е известен с това, че отказва всякакви комплименти. Но през цялото време той е бил постоянна сила и водач“.

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Четиримата италиански тенори с турне в България

На 20 Юни 2022 г. започва лятното турне на Четиримата италиански тенори...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ