Време е за пролетен детокс на гардероба

дрехи втора употреба

Photo credit: remixshop.com

Колкото и времето навън да ни се муси, пролетта вече се усеща във въздуха. А наред с нея и все по-голямото ни желание да обновим гардероба си, след като сме носили едно и също връхно цяла зима. Но преди да предприемем поредната шопинг терапия, е редно да се освободим от тези дрехи, които обичаме, но надали ще облечем отново.

Photo credit: remixshop.com

Нашето поколение разполага с 5 пъти повече дрехи от бабите и дядовците си.

Въпреки това повечето жени носят едва 30% от своя гардероб. Представете си с колко по-хубави находки бихме могли да запълним останалото пространство! Така възклицанието „Нямам какво да облека!“ все по-рядко ще бъде на дневен ред.

И тъй като с всяка година проблемът със замърсяването става все по-сериозен, е време да помислим как да допринесем за намаляването на фаталните последствия. Най-честите покупки (а и артикули, които носим) са тениските и дънките. Но за изработката на една памучна тениска са нужни близо 3000 л вода, а за чифт дънки – над 7500. А при продукцията и дистрибуцията на 1 кг дрехи обикновено се отделят между 15 и 30 кг въглероден диоксид. Затова е редно да задействаме кръговата икономика и максимално да намалим замърсяването и прекомерното използване на суровини.

Наистина ли искате да запазите онези обувки, които сте носили веднъж на нечия сватба? Или въпросната рокля, която сте си купували за новогодишно парти преди 5 години? Със сигурност ще има някой, който повече би им се зарадвал. Най-голямата грешка, която можете да направите, е да ги изхвърлите. Ако искате да да спестите време, използвайте услугите на Remix. Можете да го направите в три лесни стъпки:

  • Вземете оферта за вашите дрехи на remixshop.com (ако дрехите са достатъчно запазени, за да подарите на приятел, значи са подходящи и за продажба);
  • Сложете дрехите в торбата и изпратете артикулите.
  • Незабавно ще получите пари за одобрените продукти. 

Photo credit: remixshop.com

Когато ви предстои разчистване на гардероба, задайте си следните въпроси за всяка дреха:

  • Стои ли ми добре?
  • Носила ли съм я в последната година? Ако не, вероятно няма да я сложите отново (като изключим тоалетите за специални случаи).
  • Има ли история или сантиментална стойност? Ако това ви кара да се усмихвате всеки път, запазете я!
  • Кара ли ме да се чувствам добре?
  • В добро състояние ли е? Ако не, лесно ли може да се оправи? (И още по-важно – занимава ли ми се?)
  • Неудобна ли е за носене?

Ако все още имате колебания дали искате да се разделите с дадена дреха, приберете я в кашон или торба и я сложете някъде далеч от погледа си. В случай че напълно забравите за нея в рамките на месец, това е знак, че е време да се разделите.

И разбира се, никога няма да сгрешите, ако се придържатее към доброто старо правило на Мари Кондо – купувай или запази дадена вещ само ако ти носи щастие.

При разчистването на гардероба си, ще попаднете и на дрехи, за чието съществуване сте забравили и ще можете да започнете да носите отново. Съветваме ви да използвате момента да измислите нови възможни аутфити. Снимайте ги и ги отделете в папка на телефона си, към която веднага да прибегнете при липса на идеи какво да облечете.

Така ще се ориентирате какво ви липсва – дали е класически черен панталон с басти, оувърсайз палто в тъмносиньо или идеалната 80-тарска коктейлна рокля с буфан ръкави? Ако е необходимо, съставете си списък и всеки път, когато се отправите на пазар за модни находки, се придържайте към него. В remixshop.com имате голям шанс да ги намерите (зареждат над 15 хиляди нови модни находки ежедневно) и то с големи намаления.

И за да сте в крак с модата, не бъдете от хората, които насърчават свръхпроизводството на модната индустрия. Няма по-голямо удоволствие от това да попаднеш на секънд хенд или аутлет находка, която само ти ще имаш!

Spread the love
More from Ина Иванова
Три момичета, които разбират от мода
Какво бихте направили, ако имате почти неограничен избор от красиви дрехи и...
Read More
0 replies on “Време е за пролетен детокс на гардероба”