Среднощната библиотека

Един живот – милион възможности…

„Деветнайсет години преди да реши да умре, Нора Сийд седеше в топлината на малката библиотека на училище „Хейзълдийн“ в градчето Бедфорд. Седеше до ниска маса, вперила поглед в шахматна дъска.“ С тези думи дебютният роман на Мат Хейг, получил голямата награда „Роман на годината“ на сайта Goodreads, вкарва с шут читателя в малкия и нещастен свят на Нора Сийд и нейните планове за смърт.

Нора Сийд е малко над 30, работата й е скучна, животът – също. Носи скучни дрехи и хората не я забелязват, а ако я забележат – не я харесват. В този смисъл Нора е класически загубеняк, използвам клишето за човек, който няма смисъл да живее.

Когато в крайна сметка след 5-6 глави лутане и неуспешни опити да се измъкне от депресията Нора решава да се самоубие, тя не умира, а попада в Среднощната библиотека. Място между живота и смъртта, в което под маскировката на еднотипни книги със зелени корици се крият хиляди възможности за живот. Библиотеката се управлява от стриктната госпожа Елм – училищната библиотекарка от детството на Нора, и има строги правила – Нора може да избере различни животи, да ги поживее за ден-два, а защо не и месеци, и ако това е животът за нея – да остане там. Ако ли не, да се върне в библиотеката и да продължи с търсенето.

Времето не е много – реалното тяло на Нора Сийд се бори за живота си на пода на мърлявия й хол, но е достатъчно, точно като в експеримент на Шрьодингер и онази прословута котка.

Мат Хейг базира сюжета на различни теории от квантовата физика и най-вече на споменатата по-горе котка, генерирайки фантазии – някои ужасни, други притеснителни, а трети на ръба на идеалното. Те са вдъхновени от по-генералните решения, взети от Нора в краткия й живот – през глупости и детски бленувания до дребни неща като ходенето на кафе със случайно момче.

Героинята преминава през всички фази на умирането, така добре описани от Боб Фоси в „Ах, този джаз“ – гняв, отричане, пазарлък, депресия и приемане. Нора Сийд е събирателен образ на всеки човек, който изпитва съжаления. Тя е онова, в което ни е страх, че може да се превърнем, и чудовището, спотайващо се в ъглите на ума ни, когато сме най-нещастни.

Хилядите животи на Нора Сийд са всички златни възможности, които някога сме пропуснали и дълбоко сме съжалявали за това.

Мат Хейг

„Среднощната библиотека“

Издателство Intense, 2020

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Предизвикателството да изиграеш Даяна
Даяна е образ, който не само хората във Великобритания обичат. Попкултурата отдавна...
Read More
0 replies on “Среднощната библиотека”