„Злодеянието“, Стефани Робел

Истинска история, която звучи като сюжет на психотрилър от Алфред Хичкок

Какво ще направите, ако в тийнейджърска възраст разберете, че собствената ви майка ви трови? И причината да сте в инвалидна количка, да ядете от сонда, да нямате коса и цялото ви тяло да ви боли не е генетично наследство, а резултат от коктейл от страшни дори за произнасяне хапчета, химии и други отвари, които собствената ви майка ви дава? Защо го прави? Защото ви обича, разбира се. Тази история може да ви звучи като безвкусен трилър, но е реалност – Джипси Роуз Бланчард все още излежава присъда в американски затвор за убийството на собствената си майка Дий Ди Бланчард.

Стефани Робел взема Джипси Роуз за прототип в своя дебютен роман „Злодеянието“. Разказва историята на Роуз Голд, която е в инвалидна количка, с гола глава и хранителна сонда… Детството ѝ мирише на дезинфектант, а болницата е вторият ѝ дом. До нея стои неуморно нейната майка Пати Уотс. Всички познават и обичат Пати. В малкото градче, където двете с Роуз живеят, тя едва ли не е светицата, посветила живота си на своята болна дъщеря. И никой не се съмнява в диагнозите, които Пати лекува. Дори самата Роуз. До деня, в който момичето открива истинската причина за необяснимите си симптоми – собствената ѝ майка я е тровила в продължение на шестнайсет години. И изведнъж целият живот на Роуз се оказва лъжа…

Стефани Робел следи много внимателно истинската история на Джипси Роуз и нейната майка Дий Ди, процеса и присъдите. Но в света, който създава, базиран на почти сюрреалистична реалност като от приказка на Братя Грим, тя решава да надгради сюжета. Да даде повторен шанс, да види докъде може да стигне човекът в търсене на любов, привързаност и одобрение.

В „Злодеянието“, напрегната игра на котка и мишка между две жени, всяка от които се бори за своята истина, Стефани събира Пати и Роуз, след като първата е излежала присъдата си в затвора, за да могат двете да изиграят един последен танц на ужаса. Авторката кани читателя напрегнато да проследи развитието на техните взаимоотношения и да си зададе въпроса – възможно ли е една такава история да има щастлив край?

В романа патологичната връзка между майката и дъщерята е разкрита от гледната точка на всяка от тях, за да обрисува картина на пълно умопомрачение. Но дали злодеянието ще бъде простено или отмъстено? Писателят Лий Чайлд описва напрежението между сложните персонажи като близко до ядрена реакция. Този удивителен и дълбок трилър изследва най-тъмните кътчета на човешкото, движейки се по ръба на абсолютното безумие.

След като прочетете „Злодеянието“, може да искате да погледнете сериала „Деянието“, разказващ за Джипси Роуз и Дий Ди Бланчард, или да видите документалния филм Mommy Dead and Dearest. В какъвто и ред да го направите, пригответе се да се изненадате, да се шокирате и дори да се притесните. Защото невинаги онова, което изглежда добре в началото, е такова и на финала.

„Злодеянието“ вече е на пазара с логото на издателство „Кръг“, преводът е на Майре Буюклиева, а корицата е дело на дизайнера Стоян Атанасов от Kontur Creative.

Spread the love
Tags from the story
More from Зорница Аспарухова
Оливия Колман: По-истинска от себе си
Ако още не сте я гледали в „Непознатата дъщеря“ на Маги Джиленхол...
Read More
0 replies on “„Злодеянието“, Стефани Робел”