Холотропното дишане – път към себепознание и лечение

Терапевтична техника за достигане на променено състояние на съзнанието чрез целенасочена хипервентилация

През последните години у нас се заговори за т.нар. холотропно дишане. Какво се крие зад това екзотично наименование – поредната шарлатания или сериозен научен метод?
Става дума за терапевтична техника за себепознание и лекуване на душата и тялото, която се базира на съвременни психологически изследвания, както и на източни дихателни практики. Идеята на холотропното дишане е достигане до променено състояние на съзнанието чрез целенасочена хипервентилация.

Началото

Методът е създаден от д-р Станислав Гроф, прочут психиатър, през 60-те години на миналия век. Тогава Гроф изследва изменените състояния на съзнанието – тези, възникващи, когато се свържем с други нива, до които обикновено нямаме достъп. Гроф държи да открие как може да предизвика такова изменено състояние на съзнанието без прием на лекарства или психотропни вещества (макар в началото да е правил опити с LSD), а чрез обикновено дишане. Заимства много неща от различни култури, особено от източната, акцентирайки върху йога, където на дихателните практики се обръща особено внимание. Д-р Станислав Гроф започва да експериментира с дишането и открива, че с негова помощ може да се навлезе много дълбоко в подсъзнанието. За още по-добър резултат Гроф подбира и специална музика, подпомагаща изпадането в такова състояние. След като усъвършенства техниката, започва да води обучения първо в САЩ, а после и в много страни по света.

Методът

Холотропното дишане се провежда в индивидуални или групови сесии с продължителност около два часа. В груповите сесии хората работят по двойки, като единият е в ролята на „холонавт“ (дишащ), а другият – „ситер“ (асистент). Индивидуалните сесии се извършват само в присъствието на „фасилитатор“ (терапевт) , който е длъжен да спазва пълна конфиденциалност и да запази в тайна всичко, което се случва по време на сесията. И в двата случая терапевтът е на разположение, за да подпомага процеса, но не се намесва пряко в него и не го прекъсва. Това важи и за помощниците.
Техниката се изразява в по-дълбоко и по-бързо дишане от нормалното до получаване на хипервентилация. Изпълнява се в легнало положение и със затворени очи. Музиката е неразделна част от метода. Тя е с повтарящ се ритъм, чиято цел е изпадане в състояние, подобно на транс. Може да бъде подбрана специално или да включва въздействащи звуци от природата. Музиката следва определен модел, който задава темпото на холотропните преживявания – отначало е наситена с емоции и стимулация, след това става все по-динамична и драматична, а накрая стига точка на кулминация. След това се преминава към по-спокойна музика и се завършва с медитативна практика. Накрая на сесията има рисуване на мандали. По този начин човек може да нарисува това, което е видял и усетил. Мандалата дава завършеност на целия процес.

Реакциите

По време на сесията участниците навлизат дълбоко в подсъзнанието си, свързвайки се с различни усещания, преживявания и спомени. Това може да предизвика повече или по-малко интензивни телесни и психични реакции – треперене, радост, плач, вълнение, спокойствие или пък духовно пробуждане. Някои дори получават мистични или религиозни преживявания, докато други просто се свързват със себе си, намаляват нивата на стреса и откриват начини за решаване на проблемите и справяне с тревожността. Много хора се страхуват, че ще изгубят контрол над себе си, но всъщност няма защо да се притесняват – освобождаването на чувствата е част от терапевтичния процес.

Какво лекува

Практиката е показала, че холотропното дишане помага и лекува. Техниката е от полза при лечение на редица състояния и психични страдания. Справя се с тревожност и безпокойство, когато традиционната психотерапия не помага. Значително подобрение се наблюдава при лечение на зависимости – например алкохолна зависимост или такава от наркотици. Облекчават се депресивните състояния. Добре се повлияват хроничните болки и психосоматиката. Преодоляват се отрицателните ефекти от минали травми. И още: страхови неврози, фобии, астма, проблеми с кръвоносната система – тромбофлебит, изтръпване на крайниците, както и алергии и мигрени. Методът е особено ефикасен за превъзмогване на ежедневния стрес. Холотропното дишане позволява на човек да усети натрупаното напрежение в тялото си и да го освободи. По този начин тялото и душата се балансират, а енергията и самочувствието се възвръщат.

Мнението на лекарите

Като всяка практика, която не е част от официалната медицина, и холотропното дишане има своите противници. Някои от тях смятат, че плиткото повърхностно дишане, което води до хипервентилация, причинява кислороден глад в мозъка и променя баланса между кислород и въглероден диоксид. Единно мнение по въпроса няма, но ако решите да пробвате тази техника, непременно се допитайте предварително до лекар и в никакъв случай не го правете сами вкъщи. Холотропното дишане задължително се извършва под ръководството на сертифициран специалист (в България са десетина души).
Тъй като преживяването е много интензивно и предизвиква силни физически и емоционални реакции, не се препоръчва, ако имате тежки хронични заболявания, изискващи постоянен прием на лекарства, особено сърдечносъдови – инфаркт, високо кръвно налягане; остри инфекциозни заболявания; заболявания на очите – глаукома, отлепване на ретината; остеопороза; скорошни травми или операции; епилепсия; тежки психични заболявания, психотични епизоди, пристъпи на паника. Не се препоръчва също при бременност и кърмене.
Холотропното дишане може да предизвика силни емоции и да извади на повърхността болезнени спомени, които може да влошат симптомите. Поради това някои специалисти препоръчват то да се прилага заедно със съпътстваща терапия.

Spread the love
More from Дона Делова
Weekend за уикенд
„Детски“ беше първата дума, която ми хрумна при запознанството ми с Weekend....
Read More
0 replies on “Холотропното дишане – път към себепознание и лечение”