Behind her eyes: Истината е някъде там

Ако още не сте дали шанс на трилър мистерията на Netflix – Behind her eyes, моля, не се колебайте дълго. Изберете някой дълъг уикенд или дълъг ден, в който не искате да правите нищо друго. Защо ли? Защото още с почването си този объркан, шантав и на ръба на безумен сериал ще ви хване за ушите и ще ви запрати в пълно неведение из свят на луди, лудници, кошмари и потен секс, и няма да ви остави през целите си шест епизода. А когато накрая видите развръзката ще се чувствате като в онези моменти в детството, когато някой неочаквано пусне маркуча със студената вода в най-горещия ден – с прости думи: ще сте зашеметени.

Но нека да се върнем отначало, преди да сме развалили финала. Behind her eyes е мини сериал по романа на Сара Пинборо, разработен от Стив Лайтфут – един от сценаристите на „Ханибал“, и подобно на сериала за зловещия канибал, носи у себе си постоянното усещане за мрачно зло, което стои и чака зад нечий ъгъл. Облечен в удобните пантофи на класическия трилър, Behind her eyes има всички предпоставки да ви заблуди, че е именно това. История за любовен триъгълник, излъгана съпруга и побъркващо злокобно минало. Не му се давайте обаче. Хитрият сюжет има за цел да ви подлъже, да притъпи сетивата ви и да ви накара да повярвате, че гледате тривиална история, като в тази просто участва дъщерята на Боно. Ив Хюсън е разкошна, особено когато в плътно прилепнала престилка кълца зеленчуци, а погледът й е студен като сърцето на Снежната кралица.

Трилър жанрът обича зловещите жени толкова, колкото екшънът обича мускулестите мъже. И ако второто вече е клише, то първото все още минава за модерна тенденция. Тук леко плашещата жена е побрана в съблазнителната осанка на Ив Хюсън по баща Боно от U2, която е пораснала голяма, красива и очевидно талантлива.

Добре дошли в света на Дейвид и Адел – жестока и сексапилна двойка, които се пренасят в нов град във Великобритания, за да може той да работи като психиатър, а тя да бъде перфектната домакиня. Зад фасадата на богати, безгрижни и красиви, разбира се, стоят отегчени, скучни и тъжни хора. Колкото по-красива е една фасада, толкова по-скапано е всичко зад нея – гласи най-разпространеното клише в трилър жанра и  Стив Лайтфут и Сара Пинборо решават да използват именно него, за да продадат на зрителя една по-неконвенционална идея. Дейвид и Адел са странна двойка и техните съпружески отношения миришат повече на подчинение и бунт, отколкото на щастливо семейство от британските предградия. На новата си работа Дейвид среща Луиз, която му е секретарка и о, изненада, двамата започват афера. И тъй като трилърът обича две неща – изненади и тайни – тук има и от двете. Докато Луиз потъва все повече и повече в отношенията си с харизматичния Дейвид, тя започва паралелна приятелска връзка с жена му Адел.

Когато манджата с грозде е почти сготвена, Стив Лайтфут и Сара Пинборо хвърлят първия си коз на масата и рязко подменят жанра, като вкарват лек свръхестествен елемент. Нататък нещата придобиват други нюанси и размери и стават малко плашещи, докато на финала не избухват в лицето на зрителя като голяма топка с цветна боя, която никой не очаква да се появи.

Behind her eyes или „Това, което очите й крият“, както е любителският превод на сериала у нас, казва всичко, което трябва да знаете само със заглавието си. Той е камерен спектакъл с четири основни персонажа, който скача от миналото в настоящето, местейки се като народна топка, за да подреди добре построен пъзел от лъжи и малко магия.

От съблазнителната Ив Хюсън през останалите трима – Симон Браун, Том Бейтман и Роберт Арамайо – всички са добре строени войници в шахматна партия за надмощие. Но тъй като в семейните трилъри най-важна винаги е любовта, то тя побеждава накрая. Или поне така си мисли единият от тях. Но вие ще знаете истината. Behind her eyes вече е в Netflix и само вас чака.

Spread the love
Публикувано от
Още от Зорница Аспарухова

Мед на екрана

Медът е една от сладостите в живота, а киното обича такива неща....
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ