Боуен терапията – достъпно изцеление

Текст Ана Димитрова

Боуен терапията е изцяло нова концепция. Причисляват я към холистичните подходи, защото въздейства едновременно на физическо, ментално и емоционално ниво. Създадена е във втората половина на 20-и век от Том Боуен. След първоначалния й успех той започва да лекува все повече хора и да усъвършенства метода си. Впоследствие го предава само на шестима избрани свои последователи. Световното разпространение на терапията Боуен дължим на един от тях и съпругата му – Ози и Илейн Ренч.

Методът е доказал своята ефективност, но дълго време не е ясен принципът на неговото действие. Седем различни института проучват методиката. Установено е, че влияе пряко на вегетативната нервна система, която управлява основна част от функциите на организма. Счита се, че умората, депресиите и причините за много болести идват от прекомерното доминиране на нейния симпатиков дял. Предназначението му е да има мобилизираща функция. При депресия, както и много други патологични състояния, той е свръх активен.

За разлика от него парасимпатиковият дял разпуска тялото и му осигурява позитивна настройка със съответния оздравителен ефект върху биохимията. Именно той бива активиран по време на лечението. По време на сеансите на Боуен терапия има много случаи, в които пациентите бързо заспиват или изпадат в дълбоко отпускане. Това се счита за признак на парасимпатиково доминиране и освобождаване на стреса на дълбоко ниво. След това самият организъм довършва останалото, като възстановява своите „фабрични настройки“ – хармоничното си балансирано състояние.

По своята същност терапията Боуен е естествена форма на лечение. Нейната философия се основава на съществуването на механизми в организма, действащи на пределно дълбоко ниво. Разчита на това, че същността на всеки човек е изначално по-силна от наслоената върху нея патология. Гениалната простота на концепцията на Том Боуен е в откритието, че ако в тялото се постигне дълбоко и цялостно отпускане, в него се активира присъщата му способност да се справя само с всички състояния извън нормата. Именно това отпускане се постига с нежни движения на пръстите на ръцете по точно определени места от тялото. Повечето Боуен движения покриват акупунктурни точки, а някои от тях пресичат два или три акупунктурни меридиана едновременно.

Лечението с този метод на практика няма странични ефекти; препоръчва се за всички възрасти, в това число и за новородени. Повлиява остри, хронични и психосоматични заболявания в забележителна степен. Резултатите при бебета са впечатляващи, което се счита за доказателство, че не се дължат на плацебо ефект.

Едно от обясненията за въздействието на терапията Боуен е свързано с ефекта на нейните движения върху фасцията. Това е ципа, която обвива, обгражда и поддържа мускулите, тъканите и другите органи на тялото. Неврорецепторите в нея запаметяват всичко, случващо се в организма. Ако неблагоприятно състояние на тялото продължи твърде дълго, както е при стрес, тревожност и потиснатост, фасцията остава под напрежение. Това „запомнено“ състояние се отразява болестотворно на околните тъкани и органи, като възпрепятства здравословното движение на течности през нея. Именно в това блокиране се изразява на физиологично ниво прекомерната активност на симпатиковия дял.

Всяко от движенията на терапията се прави върху повърхностна фасция. В резултат тя се освобождава и течността в кръвоносните съдове и лимфните възли преминава безпрепятствено. Съединителната тъкан омеква и се отдръпва; фасцията намалява напрежението си. Рецепторите в нея предават към мозъка сигнал, че в организма вече няма стрес. Вегетативната нервна система започва да работи с парасимпатиковия си дял и инициира оздравителен процес.

Друг подход към разбирането на механизма на действие на Боуен терапията е чрез т. нар. солитон вълни. Разработен е в началото на 21-ви век от Дан Амато, старши инструктор по Боуен и председател на Американската асоциация за Боуен терапия. Солитон е вибрация, наподобяваща вълна. За нея се счита, че дори може да влияе на ДНК-то ни.

При преминаване през клетката тя изчиства нейния патологичен резонанс. Това отваря пътя за механизми на тялото за саморегулация и то се пречиства от токсини, спомени за травми и негативни емоции. Единственият открит засега начин за генериране на солитон вълни е Боуен терапията.

Лечението с този механизъм стимулира производството на колаген. На мястото на направено Боуен движение се образува вдлъбнатина от натиска. За 2 до 3 секунди тя се запълва с течност. Същевременно енергията от създадените солитон вълни тръгва с водата и колагена по цялото тяло. Солитон вълната отминава за 2 минути, след като е задействала целия организъм. Именно това е и продължителността на цикъла на прилагане на Боуен движения.

Терапевтичният сеанс се провежда в легнало или седнало положение. Лечението се състои от нежни движения на пръстите, извършени върху дрехи или директно върху кожата. Съществуват основно два вида такива движения – „провокиращи“ и „търкалящи“. Никое от тях не причинява болка. След всяка група движения се прави пауза от две-три минути, през които терапевтът оставя пациента насаме. После цикълът се повтаря с движения в друга част на тялото. По време на паузата организмът преработва получените сигнали и включва възстановителни механизми. Процесът на самолечение продължава и в следващите дни. За остри състояния са достатъчни два-три такива сеанса през седмица.

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Прея стана част от „Шоуто на Николаос Цитиридис“

Новият сезон на вечерното шоу на bTV стартира, а с него и...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ