Екадаши: Магичният единайсти лунен ден, който удължава живота и чисти Кармата

За пръв път чух за Екадаши преди шест години в един особен личен период. Тогава след боледуване, семейни проблеми и финансови затруднения се бях стопила и нямах никакво желание да спазвам диети. Ограничаването от храна не ме плашеше толкова, колкото ограничението от шоколад, кафе и вино. Свещената троица на всяка жена в криза се спира по-трудно от наркотиците, нали?

Може би точно с надеждата да преборя тази зависимост се заслушах внимателно, когато моя приятелка сподели, че е на пост Екадаши. Привлече ме екзотичното име, а след това и всички онези невероятни ползи, които тя изтъкна около него – подмладяване на клетките, лечение и подобряване на Кармата. И моето любопитство свърши останалото.

Шест години след първия си Екадаши пост, след серия негови повторения съм убедена, че той е много повече от диета. Духовна дисциплина, отърсване от рутината и постигане на вътрешен и външен мир са видимата страна на Екадаши. А невидимата, надявам се, е онова обещание за по-добра Карма.

Магичното число 11

На санскрит думата Екадаши означава единадесет и това е особено важно число в източната култура. В свещената книга Падма Пурана се разказва, че Върховният Бог създава този ден, който е два пъти по време на лунния месец, като възможност страдащите да се освободят от бремето си. Счита се, че дори жителите на ада могат да се избавят от греховете си, ако спазват специален пост на Екадаши. Вярва се, че ако се извършват благочестиви дейности на Екадаши, ефектът им се умножава многократно, но ако се извършат неблагочестиви или греховни дейности, важи същото. Така връзката между единайстия лунен ден и Кармата става особено значима за всеки, който търси подобряване на съдбата си.

Митологичната страна на поста е особено любопитна, но освен нея от години е доказана зависимостта между лунните цикли и способността на тялото да се отървава от токсини и излишни килограми. По време на новолуние и пълнолуние атмосферното налягане на нашата планета варира заради комбинацията от орбиталния път на Слънцето, Луната и Земята. Тази промяна може да бъде наблюдавана чрез приливите и отливите в дните на новолунието и пълнолунието, но също така и във водното „съдържание“ при всички живи организми. За човешкото тяло лунният ефект не прави изключение.

През първата фаза на нарастване на Луната телата ни предимно абсорбират вещества и се зареждат, a през втората фаза – отделят ненужното и затова тя е подходяща за пречистване. Екадаши обаче присъства и в двете фази на лунния цикъл – той е точно на 11-ия ден след новолунието при растяща Луна и на 11-ия  ден след пълнолуние – намаляваща луна. И в двата случая денят е считан за изключително благоприятен за пречистване на тялото, ума и душата. На Екадаши се препоръчва пълно или частично въздържане от храна, като напредналите практикуващи се отказват дори от водата. Кафе, чай с кофеин и всякакви напитки с изключение на билкови отвари са забранени. Ако не можете да гладувате, може да преминете на плодова диета, която е по-лек вариант на поста. Ако и това не е по силите ви, то се препоръчва в тези дни поне да ограничите приема на месо, риба, яйца, зърнени и бобови. С това се разтоварва храносмилателната система, но също така постът позволява енергията, която обичайно „харчим“ в храносмилане, да се насочи към ментални дейности и личностно развитие.

Полза от гладуването

Омекотено или пълно, гладуването има традиции в повечето култури. Когато човек не поема храна от 24 до 72 часа (в зависимост от приетата преди това храна), започва процесът, известен като „автофагия“. Тя е естественият  регулиран механизъм на клетката, който разгражда ненужните или дисфункционалните компоненти. По този начин гладуването стимулира възникването на нови клетки.

Връзката между здравето и дълголетието е причина повечето системи за хранене да препоръчват поне 1-2 пъти в месеца да даваме почивка на храносмилателната си система, която често претоварваме всекидневно. Желателно е тези паузи да са от поне 24 часа и дори 48 при напредналите. В облекчен вариант гладуването от 12 или 14 часа с прозорец, в който са допустими пресни сокове, билкови чайове и плодове, също дават задоволителен резултат. Всички те е важно да се съобразят с метаболитните особености и храносмилателната система на практикуващия. Точно затова и Екадаши дните са изключително подходящи за начало на практиките за гладуване и запознаване с просеца. Според проучвания в тези дни атмосферното налягане обичайно е по-ниско, а това пряко влия върху кръвното налягане, подобрява концентрацията и намалява усещането за болка в тялото. Усещането за глад също е по-слабо, отколкото в обичайните дни от календара. 

Според експерти по хранене комбинацията от следването на Екадаши поста на всеки две седмици и пълноценното хранене подобрява инсулиновата реакция, понижава холестерола в кръвта и помага за пречистването на токсини. Не на последно място подобрява функционирането на бъбреците и черния дроб. Облекчаването на храносмилателната система също помага за подобряването на психо-емоционалната стабилност, като подобрява нивата на невро-хормоните и намалява тревожността и депресията. И не на последно място, влияе на теломерите – тези малки, но много важни за младостта и здравето частици, които може да се съхранят с помощта на автофагията. Доказано е, че големината на теломерите определя продължителността на човешкия живот. А колко време ще остане по-голяма, зависи основно от начина ни на живот.

Редовните гладувания, дори само по време на Екадаши, може да удължат живота ни, да подсилят имунитета и така да ни предпазят от различни вируси, паразити и бактерии. И всичко това, без да се брои

емоционалното разтоварване

което е основната цел на поста.

Докато в началото на Екадаши вниманието е привлечено предимно от физическата страна на процеса, неговото значение е съхраняването на жизнените сили за дълбоко духовно израстване. Чрез отказа от храна  вниманието се привлича към онези малки ежедневни процеси и действия, които изграждат нашата Карма.

Според Ведите всяко наше действие е като семе, което след време дава сладки или горчиви плодове. Действията, които причиняват страдания на другите живи същества, посяват семена, които след време ще дадат болести, инциденти, бедствия, войни, психически проблеми, нападения от зложелатели. Именно затова постенето и гладът на Екадаши са сред най-ефективните начини за изкупление и изгарят огромни количества от тези семена. Чрез тях човек жертва удобството, опознава страданието и по свой начин е много по-внимателен към страдащите.

Гладуването помага да се контролират страстите, емоциите и сетивата. То избистря ума. Такава дисциплина или доброволно отречение се нарича на санскрит тапас. Тапас постепенно „изгаря“ нежеланите поведенчески отклонения като пристрастеност, невроза и стрес. Дните на Екадаши са специално отредени за тапас. Освен глада и постите много практикуващи избират да прекарат деня в медитация, леки практики йога, отказ от интернет и въздържание от безсмислени разговори. Така двата дни Екадаши в месеца са предназначени за пауза в забързаното ни всекидневие. Целта е да вдигнем глава от светските си задължения, да се успокоим и да проясним ума си. В такова трезво съзнание ние сме в състояние да си направим ясна равносметка и внимателно да планираме живота си. Ако се възползваме от него, това избистряне на ума може тотално да промени качеството на живота ни и да ни направи много по-осъзнати, разумни и удовлетворени.

Ако сте готови да изпитате ефекта на Екадаши върху себе си, добре да обърнете внимание и на няколко

правила

В деня на поста станете рано и задължително вземете душ и сменете дрехите си. Обещайте си да не влизате в никакви спорове, сплетни или манипулативни разговори в този ден. Ако не може да ги избегнете напълно, то просто запазете мълчание.

Ако сте решили да постите с умерена консумация на сокове, плодове и зеленчуци, трябва да знаете, че не бива да консумирате спанак, морков, домати, гъби и домати. Хубаво е в средата на деня да се отделите на тихо място за кратко съзерцание или медитация. Дори само да помълчите и да забавите темпото за 20 минути в обедната пауза, ще усетите благотворен ефект.

Задължително пийте вода, ако сте избрали да не приемате храна. Честа грешка е да се заменят течностите с пресни сокове, но те не са достатъчни за хидратацията в този момент. На всяка чаша сок консумирайте чаша вода.  И накрая – насладете се на процеса. Макар той да е дискомфортен за тялото, опитайте да се учите от него на търпение, смирение и благодарност.   

Екадаши календар за 2022 г.

февруари: 12 и 27
март: 14 и 28
април: 12 и 26
май: 12 и 26
юни: 11 и 25
юли: 10 и 24
август: 8 и 22
септември: 6 и 21
октомври: 6 и 21
ноември: 4 и 20
декември: 3 и 19

Spread the love
Тагове
Публикувано от
Още от DIVA

Къде е късметът в годината на Черния Воден Тигър

Тигрите са непредсказуеми, точно като събитията, с които ще е наситена 2022-ра...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ