Чаплин за Чаплин в „Чаплин пианисимо“

Chaplin Pianissimo

„Щастлив съм, че вече няколко години с „Чаплин пианисимо“ обикаляме целия свят и публиката пълни зали, вълнува се от музиката на баща ми. Невероятно преживяване. Радостен съм, че и България се включва в отбелязването на 135-годишнината от рождението на Чарли Чаплин. С нетърпение очаквам реакциите на българската публика.“

Това казва в специално интервю за D!VA Юджийн Чаплин, синът на легендарния Чарли Чаплин, дни преди спектакъла „Чаплин пианисимо“, с който ще гостува в България. С него той ще представи баща си чрез филмовата му музика от емблематичните ленти „Модерни времена“, „Великият диктатор“, „Хлапето“, „Треска за злато“, „Светлините на рампата“, „Циркът“.

Легендарните филми на Чарли Чаплин, превърнали се в епоха в киното, не биха били така въздействащи без музиката, която ги съпровожда. А тя е композирана от самия Чаплин, чийто единствен „Оскар“ е за оригиналната музика към филма „Светлините на рампата“.

Още в началото на своя път в нямото кино Чарли Чаплин, който е самоук, се изкушава да създава музикални теми, които дават ритъм на сцените във филмите с негово участие. Постепенно създава цели музикални партитури, които са важна част от въздействието на филмите му.

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото дете на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл. Кръстен е на дядо си – драматурга Юджийн О’Нийл. По съвет на баща си Юджийн се записва да учи в Кралската академия за драматично изкуство в Лондон. Завършва на 18-годишна възраст и започва като сценичен мениджър в Grand Théâtre в Женева. Работи като тонинженер в известното Mountain Studios в Монтрьо с групи като „Ролинг Стоунс” и „Куин”, с Дейвид Боуи и други рок величия. Създава мюзикъла Smile, който пресъздава живота на Чарли Чаплин чрез неговата музика. Има собствена продуцентска компания WJC заедно с Кас Уорнър и Жерман Джаксън. Днес отговаря за музея „Светът на Чаплин”, създаден през 2016 г. в някогашното семейно имение в Корсие сюр Веве в Швейцария.

Господин Чаплин, разкажете, моля, как възникна „Чаплин Пианисимо“? Идеята за спектакъла отлежа няколко години в мен. След това реших да го направя само с две пиана. Трябваше да намеря изключителни пианисти, които могат да пресъздадат музикалното наследство на баща ми. Така открих Жан-Паскал Бентюс и Силвен Моризе, музиканти с впечатляващи кариери. Исках да пресъздам на сцена интимната атмосфера, в която баща ми създаваше своята музика у дома. Спомням си как повтаряше една тема дълго време. Търсеше най-подходящата тоналност. След това ни разказваше как в годините на нямото кино музиката се свири от пианист на живо в киносалоните. Само за някои премиери е имало цели оркестри.

Как ви приемат хората като наследник на баща Ви? Много е различно. Физически май приличам повече на майка си. Но като кажат някъде: „Това е синът на Чарли Чаплин!“, интересът рязко се покачва. През годините не съм спекулирал с името на баща си, но не чувствам, че съм живял под неговата сянка. Всеки от нас – моите братя и сестри, намери свой път. И това е важно.

Само сестра ми Джералдин стана световноизвестна. Затова ѝ помогна успехът в киното, срещите с големи режисьори.

Аз предпочетох да се занимавам с музика, записвах с „Куин“ и „Ролинг Стоунс“ в Монтрьо, снимах документални филми. В „Чаплин Пианисимо“ срещам различните си интереси и опит, за да създам музикален мултимедиен спектакъл за живота и творчеството на баща ми.

Какво си спомняте за него? Беше тих човек. Стои и гледа през прозореца. Друг път играе с нас с топка на двора. Вечер сядаше на пианото и свиреше. Различен беше у дома. Понякога се чудех как този енергичен мъж с бомбе и мустаци се беше превърнал във възрастен човек, но със същите искрящи и дяволити очи като неговия екранен герой.

Близки ли бяхте? Връзката ни е като на всеки баща с детето му. За нас той не е световно обожаван комик. Той е татко.

Всички ли деца в семейството учехте музика? Музиката беше около нас, опитвали сме, но никой не е каран да прави нещо по задължение. Имахме свободата да избираме според интересите си какво да учим и с какво да се занимаваме. Оценявам тази контролирана свобода, защото майка ни настояваше да се учим добре в училище. Баща ми беше по-либерален.

Как общувахте с твореца Чаплин и дали той Ви въвеждаше по някакъв начин в своя свят, в света на киното? Случваше се семейно да гледаме стари негови филми в хола у дома. Много се смеехме, а той си спомняше кое как е снимано. Разказваше ни за неща, останали скрити от окото на публиката. Не обичаше много да гледа старите си филми, но понякога идваха важни гости и настояваха да пусне някой свой филм. Никога не ни е отказвал да разговаряме за неговата работа, но не беше обсебен от нея. Все пак ние се появяваме в живота му по-късно, а той беше уморен от миналото си, от стреса, от обожанието. Затова тук, в Швейцария, татко намери покой и свобода да остарява, необезпокояван от медии и натрапници.

Давал ли ви е Чарли Чаплин уроци освен житейските? Не, той разговаряше с нас, споделяше. Не беше дидактичен баща, а човек, който даваше примери само от собствения си житейски опит.

Какво е да живееш в толкова голямо семейство и сред толкова много братя и сестри? Интересно, шумно. Богатство е да си обграден от любов и да растеш в такава пъстра компания. Останахме свързани и до днес.

Може ли да ни разкажете спомен, свързан с баща Ви, който не сте споделяли досега и го няма в спектакъла? Баща ми обичаше да стои на слънце в задния двор на къщата. Понякога подремваше, а начинът да го събудя бе да откъсна тревичка, с която да го гъделичкам по лицето. Беше забавно, защото той мислеше, че е нахална муха. Един път така го ядосах, че тръгна да ме гони и се оказа доста бърз.

Тежка ли е короната да си син на великия Чаплин? Баща ми притежаваше деликатността на големия талант да не натрапва собствените си успехи. Беше наясно кой е, какво е постигнал, колко е обичан, но не се занимаваше с това. Обичаше живота, особено през последните години. И беше благодарен! Научих от него, че човек трябва да е благодарен за хубавите, но и за трудните моменти в живота си.

Chaplin Pianissimo e на 10 юни в зала „България“, София, на 12 юни в Драматичен театър, Пловдив, на 15 юни във Фестивалния комплекс, Варна.

______________________________
Интервюто с Юджийн Чаплин, както и снимките, получихме с любезното съдействие на организаторите на концертите „Чаплин пианисимо“ у нас UPI Events.

Spread the love
More from Вида Пиронкова
Обувките на Анди Уорхол
Малцина знаят, че Анди Уорхол е започнал кариерата си с рисунки на...
Read More
0 replies on “Чаплин за Чаплин в „Чаплин пианисимо“”