Изящният свят на Елена Стоева

„Човек като живее, трупа живот – мигове щастие, радост, вдъхновение, възторг, красота, обич, любов, поезия, музика, песен, тъга, мъка, отрова – ФИЕСТА – живот. От моя килер не изхвърлям нищо, защото всяко нещо, наредено там, има своето значение, своята история и нишка в живота.“ Елена Стоева

Арт Галерия Le Papillon от 13-ти юли до 9-ти август 2023 г. представя изящните творби на романтичната Елена Стоева. Специално създадените през последните месеци за експозицията живописни картини са обединени от поетичното заглавие „Думите – килерът на душата“. Думите са изобразени на най-универсалния език – изобразителното изкуство и са виртуозни изпълнени картини. Името на изложбата препраща към голямоформатното платно Шкаф за сиеста, където зърваме предмети, елементи и смислови връзки, пренесени от някои от останалите творби в експозицията. Стоева работи фино, с внимание към детайла и с изключителен усет за обем и пространство. Въпреки реализма, който художничката постига с лекота, в произведенията са вплетени и по-дълбоки философски размисли, алегорични препратки и чувство за хумор, скрито под повърхността.

Пищните натюрморти, романтичните пейзажи, реалистичните „портрети“ на цветя, поднесени елегантно, не просто успяват да пробудят любопитство у зрителя, но и да провокират съзнанието чрез интелигентно поднесен подтекст. Стоева експериментира с различни поджанрове на живописта и разнообразни тематични търсения. Именно това разнообразие, обединено от общата идея на настоящия ѝ проект – съзидателната сила на думите, допринася за силната индивидуална енергия на всяка отделна творба. Изпълнени майсторски и с ювелирен финес и естетически усет, понякога жизнерадостни, друг път меланхолични и унесени в носталгия, творбите ѝ грабват вниманието ни с дълбочината на образа и почти обемната физическа осезаемост на предметите.

Елена Стоева е запален колекционер на спомени и нейният „килер на душата“ има и физическо измерение. В ателието си тя събира антикварни предмети, причудливи уреди (функцията на някои от които остава загадка за нея самата), декоративни и дизайнерски съдове, сувенирни фигурки и много други обекти, закупени от всички краища на света. Често сме виждали части от нейната колекция в произведенията ѝ през годините, но за пръв път художничката ги използва не за декор към някой от майсторските ѝ натюрморти, а за основна сюжетна нишка, свързваща всички платна в Думите – килерът на душата. Този килер може да бъде разгледан като своеобразен речник на спомените: картичка от първото посещение в Париж – в превод, „свобода“; мидички от лятото на загубена любов – „урок“; инкрустирана със седеф дъска за табла – „татко“.

Застанали пред картините на Стоева, ние откриваме собствени значения зад думите; думи, написани на най-универсалния език: изобразителното изкуство.

Експозицията е на разположение на ценителите от 13-ти юли до 09-ти август 2023 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и онлайн на сайта artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.

Spread the love
Tags from the story
More from divamagazine.bg
Най-добрите сериали за 2020-а
Телевизията, както се случва през последните няколко година, е едно от наистина...
Read More
0 replies on “Изящният свят на Елена Стоева”