Д-р Татяна Епифанцева: „Дермалните филъри Cytosial влизат в тъканта като у дома си“

Д-р Епифанцева практикува естетична медицина повече от 20 години в частна клиника в Днепропетровск, Украйна. В качеството си на сертифициран тренер на филъри, сред които и Cytosial, тя гостува в София, преодолявайки разстоянието между своя град и нашата столица неособено леко – минава през Молдова и Румъния. Възползвахме се от присъствието ѝ да научим повече за новото поколение монофазни филъри на основата на омрежена хиалуронова киселина Cytosial. С продуктите на френската фармацевтична компания Bioxis Pharmaceuticals ще работят най-добрите естетични клиники и центрове у нас.

Д-р Епифанцева, с какво филърите Cytosial се отличават от останалите, с които също работите? Разликата между новите филъри и останалите се усеща в процеса на работа. Благодарение на своята хомогенност линията Cytosial осигурява лекота и еднаквост при въвеждането им в тъканите. Когато поставям инжекция, аз аспирирам, за да знам дали съм в кръвоносен съд или не. За разлика от много други филъри с определена конфигурация Cytosial дава възможност за създаване на отрицателно налягане във вътрешността. Прониквайки в тъканите, в началото иглата лекичко засмуква и ако във вакуумното пространство няма кръв, въвеждането на филъра е възможно.

Зоните на поставяне на Cytosial Medium

Четох, че филърите Cytosial не съдържат обезболяващ агент. Това не е ли в ущърб на пациента? В състава на много филъри има лидокаин, за да не изпитва дискомфорт пациентът. Но на нас, лекарите, леката болка ни е нужна, тя е като сигнал, който ни помага да разберем дали сме близо до нерв или съд. Хомогенната структура на пълнителите Cytosial позволява да инжектираме безболезнено, въпреки че не съдържат лидокаин. Характеристиките им – химически и физически, са много подобни на тези на меките лицеви тъкани. Така че пациентът не изпитва болка нито по време, нито след процедурата.

Хомогенността на филърите Cytosial, за която споменахте, ли е причина за добрата поносимост на организма към тях, или ниското съдържание на стабилизиращи агенти? И двете. Много е важно филърът, въведен в тъканта, да се възприема като собствен. Неслучайно линията Cytosial е създадена в Института по тъканно инженерство във Франция, където са наясно какъв точно трябва да е имплантът, за да се интегрира и около него да започне да се образува колаген. Фокусирайки се върху еднородността на Cytosial с тъканите, от Bioxis Pharmaceuticals разработват нова техника за хомогенизиране. Съответно аз получавам нужния обем в хлътналите места, без филърът да се усеща като нещо плътно. Толкова е физиологичен и биосъвместим, че влиза в тъканите като у дома си.

За всички филъри се твърди, че са с минимално съдържание на стабилизанти. Така ли е? Като лекар мога да го установя по алергичните реакции, възникващи след около 6 месеца от въвеждането на филъра. Например внезапно подпухване на устните или болка в областта, където е поставен. В практиката ми досега с Cytosial не съм наблюдавала нито веднъж подобни явления. Винаги проверявам как филърът се въвежда в тъканите и после как стои в тях. Отсъствието на реакции за мен означава, че стабилизантите са в минимално количество и са прикрепени правилно към веригите хиалуронова киселина (НА). Тоест не влизат като самостоятелни единици в тъканите, а плавно заедно с родствената на кожата съставка биодегредират, разпадайки се на късчета, и се елиминират от организма.

„Хомогенността на филърите Cytosial ги прави лесни за инжектиране, позволява равномерното им разграждане и гарантира естествени, трайни и безопасни резултати“

Колко е дълъг периодът на биодеградация на филърите Cytosial? Може да оприличим Cytosial на малко балонче, което започва плавно да спада. Заявеното време за разпадането му и излъчването от тъканите е от 10 до 12 месеца. Като специалист мога напълно да прогнозирам страничните реакции, без да очаквам каквито и да било изненади. Пълнителят не предизвиква отоци, силно привличайки към себе си вода, тоест не е силно хидрофилен. Нито пък мигрира от мястото, което е често срещан проблем при други филъри. Знам, че Cytosial ще бъде там, където съм го въвела, и после постепенно и еднакво ще се разгради.

Наричат Velvet технологията на кръстосване на хиалуроновата киселина кадифена революция? Оправдано ли е? Да, хомогеността и меката като кадифе текстура, резултат от засиления контрол на омрежване, гарантиращ, от една страна, минимално количество стабилизанти, от друга – дълготрайни резултати, са силните страни на Cytosial. Към списъка може да добавим и високата концентрация на НА с високо молекулно тегло и дълги вериги, подобна на матрицата на естествено присъстващата в организма съставка. Трите варианта от гамата се различават единствено по плътността на омрежване. Именно от нея зависят механичите свойства на конкретния филър: Cytosial Medium, Cytosial Deep Wrinkles и Cytosial Volume.

Какво е предназначението на всеки и къде се поставят? Cytosial Medium се препоръчва за обем и контур на устните и за запълване на леки до умерени вдлъбнатини. Инжектира се в средната дерма. За възстановяване на изгубен обем и запълване на по-дълбоки депресии като назолабиални и глабеларни (между веждите – б.а.) бръчки, марионетни линии обикновено прибягваме до Cytosial Deep Wrinkles. Въвежда се в дълбоките слоеве на кожата. Когато се приближаваме към костта, където се намират дълбоките мастни пакети, приличащи на сирене пармезан, се нуждаем от плътен филър. Cytosial Volume се препоръчва за възстановяване на скули, брадичка и лицев контур. Хубавото на трите плътности на новия пълнител е, че позволяват да коригираме всички признаци на стареене.

Spread the love
Tags from the story
More from Ваня Шекерова
Проф. д-р Сотир Марчев: Сърцето обича средния път
За синдрома на разбитото сърце, за връзката между сърдечната недостатъчност и недостатъчната...
Read More
0 replies on “Д-р Татяна Епифанцева: „Дермалните филъри Cytosial влизат в тъканта като у дома си“”