Присила – живата кукла на Елвис Пресли

1399354926

Актрисата от „Голо оръжие” мечтае да бъде погребана до единствения си съпруг

Присила Пресли отново е на фокус – този път без драми и трагедии. Бившата и единствена съпруга на Елвис поема глътка кислород след самоубийството на внука си Бенджамин и след смъртта на дъщеря си Лиса Мари, чието сърце се пръсна от мъка по сина ѝ. Сега Присила се подвизава в любимата си атмосфера – на червения килим, сред фотографите, пред камерите и репортерите. Удоволствието за нея вероятно е двойно заради насладата от часа на истината: най-после излезе филм, в който е главната героиня. „Присила“ на София Копола е по мемоарите на мис Пресли за живота ѝ с краля на рока – своеобразен отговор на „Елвис“, драмата, режисирана от Баз Лурман, в която знаменитата двойка е пресътворена от Остин Бътлър и Оливия де Янг. „Изстрадах всеки кадър от филма за Елвис – трябваха ми няколко дни, за да се възстановя емоционално“, признава Присила след премиерата, последната за Лиса Мари, която си отиде няколко дни по-късно.

Сега Кейли Спейни облича романтично-сексапилните рокли на Присила, а Джейкъб Елорди е Елвис. Версията на София Копола дебютира на фестивала във Венеция, 25-годишната Спейни получи Купата Волпи за най-добра актриса. „Трудно е да гледаш филм за себе си. Много се обичахме с Елвис – той е любовта на живота ми“, споделя Присила във Венеция.

Присила е не само лудо влюбена в Елвис, но е и негов непоправим поклонник. Когато е на 14, дава 25 цента, за да я приемат за член на училищния фен клуб (Снимка: Getty Images)

Историята им започва още докато тя е в прогимназията на Дел Вали, Тексас. Присила гледа с известна ирония на истерията, в която съучениците ѝ изпадат, слушайки парчетата на Елвис от първия му албум. Носят фланелки, шапки и дори чорапи с образа му, а момичетата се фукат с червило, чиито цветове са наречени на хитовете му. Срещу 25 цента става член на фен клуб, но е шокирана от снимка на Елвис, сочещ голите гърди на две гърли. Присила трезво нарича поведението и маниерите му на сцената „разюздана сексуалност“, но въпреки това го харесва. Майка ѝ заявява, че ако някъде организират родителска демонстрация срещу пагубното влияние на Елвис върху невинните тийнейджъри, тя ще е в първите редици. В негова защита Присила ѝ припомня, че музикантът е от южняшко християнско семейство, нито пие, нито пуши. Тъкмо я избират за

кралица на училището

когато баща ѝ – офицер от военновъздушните сили, получава ново назначение – Висбаден, Германия. По същото време Елвис Пресли служи като войник на два часа път оттам – в Бад Нойхайм. Като Купидон се проявява някой си Грант, който получава разрешение от капитан Джоузеф Пол Болийо, таткото на Присила, да я заведе на купон в квартирата на редник Пресли. Първият диалог между бъдещите съпрузи уточнява два важни факта: тя е в 9-ти клас, а той се чувства разколебан далеч от дома, феновете и бизнеса. От депресията го спасяват бърканите яйца с бекон на баба му – Мини Мей Пресли. След седмица Грант получава задачата отново да заведе Присила в апартамента на Елвис. Минути след разменените любезности Пресли моли момичето да се качи в стаята му. Тя си гълта граматиката, но чува думите: „Никога не бих направил нещо, което ще те нарани – ще се държа с теб като със сестра.“ Вече си представя целувките му, но той е консервативен – прегръща я почти братски и изплаква мъката по майка си, която умира едва на 42 от усложнения след хепатит. Според някои от основните биографи на звездата здравето на Гладис започва да се влошава, след като взимат сина ѝ в армията – страхът, че ще го изгуби, я довършва.

При всяка следваща среща Присила е слушател и омиротворител – особено когато Елвис се оплаква от гаджето на баща си. Най-после той страстно впива устните си в нейните, тя е готова да му се отдаде, но кавалерът охлажда горещината с фразата: „Животът е пред нас, малката!“ Присила е принудена да го представи на родителите си, които веднага изстрелват в упор основния въпрос: защо, след като може да има всяка жена на света, твърди, че е влюбен в дъщеря им, все още ученичка? Оказва се, че твърде зрялата за възрастта си Сила импонира на с 10 години по-големия от нея рок идол – и като хубаво момиче, и като приятел, пред когото може да излее сърцето си. В онзи момент голямото терзание на Елвис е как публиката ще го приеме обратно след войнишкия антракт. Установяват изненадваща хармония – всеки от тях е самотник, изпитващ силна необходимост да открие своя изповедник. Ако става и за любовник, щастието е пълно.

Присила скоро узнава всичко за Елвис – за болката от липсата на майка му, за мечтата да стане като Марлон Брандо и Джеймс Дийн, за ходенето насън, за паниката, че един ден може да свърши като шофьор на камион, за досадата от приятелката на баща му… Всяка нощ лежат един до друг, но той категорично усмирява плътските желания на тийнейджърката. Екзистенциалната му философия е банално всекидневна за Америка – мъжът е този, който взима решенията. Въпреки че се оглежда в славата на бунтар, Елвис е подчертан традиционалист. Присила още тогава е наясно, че любимият ѝ премълчава сексуалните си приключения, както ще прави и през шестте години на брака им. Другият грях на Елвис е, че се опитва да я изкуши с

безкрайните си хапчета

които в крайна сметка ще ускорят първо психическия му, а после и физическия край. Присила започва да окапва от напрегнатия график в Германия – цял ден на училище, пътуване до Елвис, който хленчи на рамото ѝ до късна доба, прибиране по изгрев, после цялата въртележка отново. Именно тогава той ѝ предлага „да се освежи“ с декседрин, но тя благоразумно се въздържа.

Присила с току-що родената Лиса Мари напуска болницата в компанията на Елвис и охранителите (Снимка: Getty Images)

През пролетта на 1960-а Елвис се връща в Щатите, а тя остава в Германия все така девствена, въпреки че вече я е научил как и двамата да стигат до оргазъм, без да усложняват ситуацията. Преди да се качи на самолета, я предупреждава, че му принадлежи, и поръчва да му пише всеки ден върху розова хартия. Две години по-късно Присила заминава при Елвис в Лос Анджелис, треперейки дали ще одобри визията ѝ, маниерите ѝ. Той е щастлив с трофея си – Присила още няма 17 и изглежда ослепително. Това не ѝ пречи да забележи, че възпитаното и чувствително момче от Германия се е превърнало в разпасан и нафукан мъж, който, докато играе билярд, със стика потупва келнерките по задника. Но не те са конкуренцията на Присила през ваканцията на Западния бряг – тя с ужас забелязва, че не може да се състезава със сънотворните на Елвис. А когато се опитва да коментира най-новите му песни, той просташки я реже с фразата: „Не ми трябва още едно мнение на аматьори!“ Извинява се с щур шопинг – тежки вечерни лъскави тоалети, които я префасонират в дама. Но освен с лукса Присила вече свиква и с амфетамините на гаджето си, независимо че от неговата конска доза спи две денонощия, а въпреки паниката отклонява желанието на баща си и баба си да извикат лекар. Когато прекалят с възбуждащите таблетки, стигат и до бой.

Момичето започва да прилича на него – самоуверена и безцеремонна, с опция за четири двойни коктейла на парти. Когато я изпраща обратно за Германия, ѝ припомня, че я очаква все така девствена. Присила не се чуди на социалното му лицемерие – самата тя през деня е ученичка, а през нощта жена вамп, с която Пресли пуши трева, предизвиквайки окултен транс.
Напрежението около

романса им ескалира

двамата Болийо са на нокти от постоянното нетърпение на Присила по-често да бъде с Елвис, а еснафска Америка трудно понася факта, че един от идолите ѝ се държи като арогантен бохем на безкраен празник. И най-крехкият негативизъм сред публиката би се отразил върху продажбите на плочите и билетите за и без това доста блудкавите му филми – Елвис е прекалено навътре в индустрията, за да не отчете този проблем.

Вулкан заплашва да изригне и заради връзката на Елвис с партньорката му от „Да живее Лас Вегас“ Ан Маргрет – шведската актриса е огледалният му женски образ. Според половината Холивуд тя е голямата му любов. Двамата са като обсебени един от друг, но ако той откаже да се ожени за Присила, баща ѝ ще го даде под съд за прелъстяване на малолетна. Ужас за властелина на рокендрола, кошмар за човека, който всяка вечер чете Библията.

Бившата мисис Пресли с Робърт Кардашиян – живеят заедно една година в средата на 70-те (Снимка: Getty Images)

Присила и Елвис пет години живеят по-тайно или по-явно заедно, преди да се венчаят в Лас Вегас на първи май 1967-а. Тя е живата му кукла – с фасети на всички зъби, с боядисана в черно коса във винаги уточнени с него прическа и грим. Той я иска като за сцена от главата до петите, не желае да я вижда с пеньоар или без фризура. Сигурен е в нея, в чувството ѝ за принадлежност и отговорност – не драпа за киното, не иска да става певица. Интересува я само той. Само веднъж си позволява да прояви активност – става модел, за да припечели за джобни. Седмица по-късно Елвис се разпорежда да напусне, тъй като краде от времето за него. В мемоарите си Присила дискретно загатва, че Елвис понякога има проблеми с ерекцията заради злоупотребата с медикаменти и дори сексуалните им фантазии остават без финал. Но държи тя да е перфектна – да моделира походката си с тежка книга върху главата, да си слага агресивна очна линия, да не се подстригва без негово разрешение, да не допуска и една драскотина върху педикюра си. Бедното момче от Юга никога няма да преодолее комплексите си.

На първи февруари 1968 г. Присила ражда Лиса Мари и съпругът ѝ окончателно спира да се интересува от нея – не че преди това не ѝ изневерява постоянно примерно с Нанси Синатра. През 1972 г. тя го напуска, защото бракът им съществува „от време на време“. Елвис е изтощен, отегчен, дълбоко нещастен в кариерата си. Феновете все така се кълнат в него, но с години няма участия в телевизията. Дрогата, алкохолът и лекарствата го съсипват.

През 1973-та се развеждат, но остават приятели. Неговите мании не спират да я стряскат – след като се отказва от езотеричните сеанси, Елвис обявява мерака си да разчисти собственоръчно уличните търговци на наркотици в Мемфис.

Когато кралят на рока умира на 16 август 1977 г., Присила е съкрушена – скръбта ѝ е колкото на всичките му фенове по света, умножена по милион, както споделя самата тя. Шокът от смъртоносния му инфаркт е още по-брутален, тъй като осъзнава, че самотата и хапчетата са го унищожили преди сърдечния удар. Присила се

пробва като актриса и бизнес дама

разписва се в трилогията „Голо оръжие“. Не се омъжва повторно, но 22 години живее с продуцента Марко Гарибалди, баща на сина ѝ Навароне Антъни Гарибалди.

Неотдавна 77-годишната днес дама е пожелала последният ѝ земен пристан да бъде до Елвис в гробището на имението „Грейсланд“. Но според медии отвъд океана е получила отказ. Световният музикант е погребан между майка си и баща си и наоколо нямало повече свободно място. Наскоро се оказа, че Присила не е включена в наследството на Лиса Мари, тъй като дъщеря ѝ е променила документите в полза на своята – актрисата Райли Киоу. Баба и внучка кръстосаха шпаги, но се разбраха извън съда. „Искам да уточня, че никога не са предприемани правни действия срещу любимата ми внучка“, коментира мис Пресли. Покрай всички тези печални събития Присила припомня, че няма намерение да умира, но когато това се случи, се надява все пак да бъде положена в лобното място на младостта си „Грейсланд“ – до Елвис, Лиса Мари и внука си Бенджамин.

Spread the love
Tags from the story
More from Албена Атанасова
Животът, този непредвидим сценарист, въвлича Ели Скорчева в невероятни сюжети
„Максималист съм. Продължавам да искам от живота от всичко по много –...
Read More
0 replies on “Присила – живата кукла на Елвис Пресли”