Флорентинската парфюмерийна къща Dr. Vranjes Firenze чества 40-годишен юбилей

Наясно съм, че няма нищо по-банално от интериорни аромати за създаване на романтична атмосфера. Но ако съм честна – работят. А сега си представете: връщате се след тежък ден, пускате любимата си песен, приготвяте вечеря, взимате вана и… (оставям на вас да допишете края на деня). Ако добавите поне една свещ към сценария, удоволствието ще се удвои. Ако е в компанията на дифузер, тогава ще се утрои. Освен това някои аромати за дома имат магическата способност да ви телепортират. В случай че сте „гладни“ за миризмите на Флоренция, сърцето на Тоскана и люлката на Ренесанса, дала на света такива титани на мисълта като Микеланджело, Макиавели, Данте и Галилей, или искате да се насладите на гледката към известния купол на църквата „Санта Мария дел Фиоре“, опитайте да си организирате пътешествие. Или по-скоро визуализация с шедьоврите на Dr. Vranjes Firenze: нишови парфюми, аксесоари за декоративен дизайн (свещи и дифузери), аромати за кола и ароматизирана грижа за тяло и коса. Първият избор на най-претенциозните, които търсят автентични продукти, е нещо като пътуване на 5-те сетива.

Творчеството изисква опит и въображение

Макар и роден в Болоня, сърцето на д-р Паоло Враньес, фармацевт, химик и козметолог, принадлежи на Флоренция. Визуалната ѝ прелест предопределя житейския му избор, превръщайки хобито да създава парфюми за себе си в бизнес. Още преди да даде живот на компанията, носеща неговото име, той основава през 1983 г. заедно със съпругата си Анна-Мария Antica Officina del Farmacista. Старинната аптекарска работилница бързо се превръща в място за авангардни композиции и смислени олфактивни преживявания. Отдаденост, талант, страст и перфекционизъм са думите, които описват най-добре работата на маестрото. „Създадох първия парфюм за себе си, втория за любимите ми хора и третия за публиката. Оттогава минаха 40 години, а аз все още не скучая“, споделя той в интервю. Това, което не се е променило у него, е яснотата на творческата идея, която обсебва ума му всеки път, реши ли да сътвори парфюм. Това, което се е променило, е сложност­та на олфактивните симфонии от хармонични усещания, репертоарът от есенции (над 2200) и способността му да предвиди накъде да поеме и докъде да стигне. „Това е като да владееш език – щом знаеш азбуката, може да напишеш книга.“ Съгласни сме на 100%. Разковничето на успеха (без да броим вроденото любопитство) са две константи: опит и въображение. Първата напомня за пътищата, по които да не вървите, а втората ви тласка към хоризонти, чакащи да бъдат открити.

Холистична концепция за удоволствие и благополучие

Д-р Враньес изучава обонятелната памет с усърдието и любопитството на учен, запаметявайки стотици миризми на природата. Създадените от него аромати са форма на изразяване, която кара най-скъпите на сърцето спомени да останат завинаги с вас: вълшебни моменти, специални хора, незабравими чувства. Съвкупността от прецизна композиция, емоционална връзка, ненадмината ръчна изработка и постигане на най-високо качество на всеки етап от производството придава артистична цялост на произведенията с марката Dr. Vranjes Firenze. Всяко от тях е не само ключ към това да се чувствате винаги като у дома си и да гребете с пълни шепи от италианския bella vita, където и когато пожелаете, но и ви обгръща с великолепна ароматна аура. Благотворното ѝ действие завладява околните, създавайки омагьосваща атмосфера и стопляйки душата. Едновременно муза и люлка на творчески иновации, перлата на Тоскана оставя неизгладим отпечатък върху майстор парфюмериста. От 2008 г. отличителният символ на къщата е куполът на флорентинското Дуомо, проектиран от архитект Филипо Брунелески. Култовият осмоъгълен дизайн укрепва връзката с града на занаятите, изкуството и парфюмерийната култура. Създадени от местни занаятчии, стъклените бутилки може да се използват многократно чрез система за презареждане в тон с тренда за устойчивост, издигнат на пиедестал от марката.

Да вдигнем тост за усещането за уютен дом

Италианците са известни с любовта си към семейството и дома. Не е тайна, че обичат да го украсяват с дифузерите на Dr. Vranjes Firenze. Освен от уюта, топлината и комфорта му благополучието зависи от много неща, но само като сме щастливи и в хармония може да предаваме положителна енергия на другите. Ето защо къщата отбелязва 40-годишнината си с изтънчено лимитирано издание, посветено на аромата Rosso Nobile. (В крайна сметка ние и домът ни сме едно цяло и може да ухаем еднакво.) Много повече от аксесоар за интериорен дизайн, той е истински колекционерски шедьовър, отдаващ почит на най-добрите тоскански червени вина. Rosso Nobile се ражда от облог между д-р Паоло Враньес и негов приятел. Винен ентусиаст, последният е убеден, че безбройните нюанси на Кианти и Нобиле ди Монтепулчано по никакъв начин не може да се бутилират в аромат. „Обичам предизвикателствата, затова веднага започнах работа над Rosso Nobile. След 3 години, най-накрая доволен от моето „бебе“, изпратих на Франсис аромата в декантер.“ Нотките на портокалов цвят, виолетка, червени горски плодове, дъб и бреза, повтарящи ефекта на танините във виното, носят уникално и релаксиращо докосване на тосканска магия. Която пленява обонянието и същевременно дразни небцето. Но това е само малка част от това, което дифузерът може да предложи. Декорирайки дневни и зони за отдих, той дава възможност да разгърнете оригиналността си и да наситите пространството с индивидуалност.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Свобода Сидерова
Блясъкът е номер едно
През годините със сигурност сте виждали устни, покрити с пигмент и кристали,...
Read More
0 replies on “Флорентинската парфюмерийна къща Dr. Vranjes Firenze чества 40-годишен юбилей”