CNC променя живота

Изгубихте косата си? В Aesthe Clinic помагат да се сдобиете с нова, толкова реалистична, че дори вие може да се заблудите

Поводът за поредната ми среща с д-р Ильо Стоянов, собственик и мениджър на столичната Aesthe Clinic, е италианската система за сгъстяване на коса Capelli Naturali a Contatto (в превод от италиански естествена на допир коса) на Cesare Ragazzi Laboratories,  или за кратко CNC. Трябва да призная, че старанието, с което подхождам към редакционната задача, е малко користно. Откакто на 16 години отрязах дългата си до лопатките плитка, косата ми не е същата. С годините тя все повече изтъняваше и оредяваше, докато не се превърна във фиксидея. Какво ли не правих, дори се обръснах до голо, при това три пъти, рискувайки мъжът ми да ме разлюби. (Спомнете си Фрида Кало, която след развода си с Диего Ривера отрязва косата си.) Затова съм решена да разнищя темата докрай. Вече бях виждала д-р Стоянов с нова коса. Като ексклузивен представител на CNC гуруто на пластичната хирургия у нас първи се подложи на процедурата през февруари т.г.

Д-р Стоянов, какво точно представлява CNC?

Нещо като „втори скалп“ – клонирана мембрана с естествена коса, персонализирани според нуждите и характеристиките на клиента. Изработването й преминава през множество етапи. Първо се взимат  мерките – разчертава се зоната на сгъстяване, като границите й се определят с точност до милиметър, определя се посоката на растежа на косата, точката на завъртане и областите, които се нуждаят от придаване на обем. Прави се гипсова отливка на черепа на клиента, очертаваща контурите на главата, както и всички особености по нея.Наред с картографирането на естествения „ландшафт“ се взема и проба от косата за перфектно съвпадение на новата по цвят, къдравина и дебелина на косъма. Калъпът и образецът се изпращат във фабриката на Cesare Ragazzi Laboratories в Болоня, където робот изработва 3D модел на черепа на клиента. На базата на тази „реплика”от специален биополимер, сходен с човешката кожа, се създава клонирана мембрана в ролята на втори скалп. Върху нея ръчно косъм по косъм се имплантира девствена коса, тоест химически нетретирана и подбрана от обширна европейска „библиотека“, като се копира оригиналното разпределение, наклон и посока на растеж на косъма на клиента. Този т.нар. втори скалп се интегрира на главата му с дерматологично тествани медицински продукти, без да се налага бръснене.

Има ли CNC нещо общо с перуките, тупетата и екстеншъните?

Не, CNC е нещо коренно различно. Системата е абсолютно персонализирана, изработена точно за конкретния човек в съотвествие с  индивидуалните особености на главата до най-малкия детайл. Освен това на перуките и екстеншъните се премахва кутикулът на косъма (люспести защитни слоеве, предпазващи вътрешната му част – б. а.) чрез потапянето им в специални киселини. При CNC кутикулът не се премахва и по този начин се удължава животът на системата. Имплантирането на космите става под лупа от квалифицирани специалисти. Държа да отбележа, че това е единствената система за сгъстяване на косата, която има сертификат за медицинско изделие клас А. Целият процес на изработка, както и всички продукти, които се влагат в него, са защитени с международен патент. Няма друг производител в световен мащаб, който да използва подобна технология.

Защо все пак да изберем тази система за сгъстяване?

CNC е най-ефективният метод за решаване на проблема с пълна или частична плешивост, който влияе положително не само на качеството на живот. Неслучайно СNC е включена в учебната програма на студентите по естетична медицина и хирургия в Университета в Болоня. Всеизвестно е, че правилната линия на косата рамкира лицето, придавайки му по-младежки вид. В блестящата разработка на Cesare Ragazzi Laboratories няма нищо чудно. Майсторството е заложено в ДНК-то на италианците. Сега освен за чанти, обувки и спортни стоки made in Italy може да мислите и за нова коса (смее се – б. а.).

Все пак CNC е временно решение, макар и дълготрайно. Не е ли по-добре да се трансплантира коса?

Артистична и иновативна, 3D технологията е платинен стандарт при възстановяването на косата. Тя е перфектен вариант за тези, при които трансплантацията не е опция поради липса на достатъчно добра донорска зона или при прогресивен косопад. Както след химио- и лъчетерапия или операция след травма на главата. Периметърът на действие също е много голям. На корекция подлежат различните степени на изтъняване и алопеция – тотална или частична. Липсата на странични ефекти и риск от алергия (мебраната от биомедицински материал е подходяща дори за чувствителен скалп и за хора, склонни към алергии), отхвърляне или белези също са несъмнен плюс.

Какво става с косата под системата? Може ли последната да ни изостави неочаквано в сюблимен момент?

CNC не влияе и не уврежда растежа на собствената коса. Антимикробна,  противогъбична и „вентилационна“, системата позволява на кожата на главата да диша. Устойчива е на вятър, вода, пот, слънце и движение, остава на място 24/7, включително и по време на сън. На практика това означава, че може да продължите да водите активен живот, както и да правите с новата коса всичко, както обикновено, без притеснения: да я миете и изсушавате с хавлия във фитнеса или да я стилизирате и боядисвате в салон. Единственият „минус“ е поддръжката й на всеки 4-6 седмици в клиниката. Системата се сваля, почиства се, дезинфекцира се и отново се интегрира на главата на клиента. Тези с цялостна система, тоест обхващаща цялата глава, могат сами да правят поддръжката вкъщи.

Подходяща ли е CNC за жени?

Загубата на коса погрешно се смята за мъжко заболяване.  Прозиращият скалп се наблюдава при 40% от жените над 40-годишна възраст. На практика обаче 8 от 10 не са подходящи за трансплантация, тъй като при тях алопецията е по-различна от тази при мъжете. CNC може да се изработи във всякакъв размер в зависимост от нуждите на клиента. Частична или цялостна, системата винаги е внимателно проектирана, за да изглежда напълно реалистично. Това позволява да се чувствате удобно и сигурно и, разбира се, да притежавате стил в тон с модата. Освен за сгъстяване CNС е предназначена и за удължаване. Определено косата е един от главните сексуални идентификатори. Според Фроид, виждайки жена с дълги красиви кичури, мъжът автоматично я припознава като майка на бъдещите си деца и веднага изпитва влечение.

Въпросът, който вълнува всички – каква е цената? 

Зависи от площта на оредяване и дължината на косата. Параметрите се уточняват по време на консултация. Средната стойност на системата е 2000 евро. Невероятната серия от 39 стъпки и близо 250 часа ръчен труд си струват и последния цент. Забравяте жертвите, които несъзнателно правите, за да се чувствате като останалите. Възстановяването на косата дава свободата да живеете безпроблемно и с увереност.  

Spread the love
Тагове
, ,
Публикувано от
Още от Свобода Сидерова

Solar Trio – честито лято на всички

Biologique Recherche знае как да направи кожата по-неподатлива на изгаряне и стареене,...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.